Privatlån

Låna till renovering

2022-10-04 Johanna Westerlund
31 låna till renovering

Sugen på ett nytt kök? Behov att uppgradera badrummet? Måste taket bytas? Det är dags att renovera bostaden och vi har guiden som får dig att lyckas på bästa sätt.

Är du ute efter en uppgradering av din bostad och tänker renovera? Då har vi how-to guiden för dig. Det är kostsamt, det kan ta tid och ibland händer det som inte får hända och utgifterna skjuter till skyarna. Vi är här för att hjälpa dig alla steg på vägen.

Ta 4 minuter och läs vilka typer av renoveringslån du kan ta, hur du borde planera din renovering av bostaden utifrån vad du behöver göra och hur du kan spara pengar.

Vilket typ av lån ska man ta till renovering?

Det finns flera olika renoveringslån som du kan ta, vi kommer ta upp de vanligaste lånen och hur de fungerar. Är du ute efter ett helt nytt badrum fullt utrustat med golvvärme, handdukstork och nya avloppsrör? Ja, då behöver du planera ett längre projekt med ganska stor budget. Ska du riva den gamla blå panelväggen och slänga upp en nyans av grå målarfärg i vardagsrummet? Ja, då kanske du bara behöver ta av ditt eget sparande.

Privatlån

Privatlån är ett lån utan säkerhet, vilket innebär att bankerna och långivarna inte tar någonting i säkerhet för lånet. Detta är exempelvis något som sker när du tar ett bolån eller billån, där de kan gå in och ta bostaden eller bilen om du inte skulle klara av att betala lånet. Ett privatlån kan vara att föredra om du är ute efter en kortsiktig och inte allt för dyr lösning. 

Utöka bolånet

Genom att utöka ditt bolån kan du göra större renoveringar samtidigt som du ökar bostadsvärdet. En utökning av bolånet är när du lånar upp bostadslånet ytterligare, du kan endast låna 85% av bostadens maxvärde. Så om du maximerade lånet när du köpte bostaden så finns det risk att du inte blir beviljad ett utökat bolån – om bostaden inte har ökat i värde.

Planerar du att utöka ditt bostadslån så ska du ha amorteringskravet i åtanke. Den kan nämligen öka om du lånar upp bostaden ytterligare.

Eget sparande 

Att renovera med eget sparande är det absolut bästa. Du slipper då ta någon form av lån samtidigt som du ökar värdet på din bostad med en renovering. Men har du nyligen köpt din bostad och använt mycket av ditt sparande till kontantinsats, avgifter och övriga utgifter så kan detta bli svårt.

Hur fungerar renoveringslån?

Att låna till renovering är precis som vilket annat lån:

  • Du ser över din budget och hur mycket du behöver låna

  • Du väljer lånet som passar din ekonomi bäst

  • Du ansöker via Zmarta så att du får flera låneerbjudanden och kan jämföra räntorna och villkoren

  • Du väljer lånet som har det bästa erbjudandet

När du jämför de olika lånen är det viktigt att inte bara se på lånesumman, du måste titta på villkoren och hur räntan ser ut. De låneerbjudanden som du får via Zmarta utgår från din ekonomiska situation och du kommer endast få erbjudanden som matchar dig och din ekonomi. 

Tips för när du renoverar bostaden

Det finns mycket du måste tänka på när du ska renovera, allt från vad du ska ha för färg på väggarna till byte av rör och vitvaror. Här kommer några av våra bästa tips:

Gör det själv

Vad och hur mycket kan du göra själv? Kan du spackla, måla och slipa väggar? Köpa och lägga golvet själv? Se över vad du kan göra och testa dig fram! Du kan spara mycket på att göra det själv och/eller ta hjälp av nära och kära.

Utgå från plånboken

Har du inte budgeten eller den ekonomiska situationen för att köpa in de dyraste dekorationerna eller de flashigaste vitvarorna? Utgå från din budget och vad du har råd med. Spara på saker som inredning om du behöver och fokusera på vad du måste göra för att bli klar med din renovering. Du kan alltid spara ihop och köpa den där vattenfontänen vid ett senare tillfälle.

Köp begagnat

Det finns en hel del kap man kan hitta på köp och säljsidor. Detta gäller såklart allt som har med renovering att göra, inte bara inredning. Glöm inte att kolla in Blocket, Facebook Marketplace, second hand butiker och andra köp- och säljgrupper för att hitta fynden. Vem vet, kanske har någon en vattenfontän till superpris?

Jämför hantverkare

Precis som med allt annat här i livet så ska du inte nöja dig inte med första bästa. Det kostar ingenting att ta in hantverkare och få en offert. Läs recensioner, fråga efter referenser och tveka inte att ställa frågor för att ta reda på kunskap. Det är din bostad och du har rätt att veta vem som kommer hjälpa till att skapa din drömkåk.

Glöm inte rotavdrag

Du kan alltid använda dig av rotavdrag. När du anlitar ett företag för rotarbete kan du få skattereduktion, ett annat namn för detta är just rotavdrag. Du kan göra avdrag för arbetskostnaderna som företaget du anlitat gör, inte inköp av material eller liknande.

Läs även: Bo- och byggnadslån och Finansiera din renovering med bolån

Fler i samma kategori

Se alla
Par som håller varandra i hand
Privatlån Medsökande på lån - därför ökar dina chanser
Att ha en medsökande på lånet innebär att ni är två personer som ansöker och ansvarar om lånet tillsammans.
Flera båtar uppradade på en strand med blå himmel
Privatlån Lån utan UC med många förfrågningar
Flera förfrågningar som sätter stopp för din låneansökan? 
Man som sitter vid sin dator på ett fik.
Privatlån Svårt att få lån? Så ska du göra
Svårt att få lån och överväger snabblån? Läs varför vi avråder det!