Privatlån

Att ta lån med låg eller utan inkomst

2019-10-22
Kvinna ringer och letar efter jobb

När inkomsten är låg blir behovet att låna pengar högre men för att beviljas lån krävs ofta en högre inkomst. Ett riktigt Moment 22 om du frågar oss. Bara lugn, Zmarta hjälper dig!

Kan man ta lån utan inkomst?

För de allra flesta människor är livets största affär att köpa det första huset. Förvisso kan det vara en stor affär även med hus nummer två eller tre, men en extra komplikation med första huset är att man oftast köper det som ung och oerfaren. Kanske har man aldrig tidigare tagit ett lån och vet inte riktigt hur det går till. Kanske har man inte fast anställning och därmed är det inte säkert att man har en stadig inkomst.

För en generation sedan var det mycket svårt, eller nästan omöjligt, att få bolån utan fast inkomst. Eller ett lån överhuvudtaget, men så är det inte längre. En orsak är förstås att unga människor i allmänhet studerar mycket längre nu för tiden och därmed inte hunnit etablera sig på arbetsmarknaden när det blir dags för husköp. Det är idag ganska vanligt att man är i 25-årsåldern innan alla studier är klara. En annan förändring i samhället är att olika typer av projektanställningar blivit bra mycket vanligare.

Framtida möjlighet till inkomst bedöms

Bankerna har förstås följt med i utvecklingen och kan absolut ge bolån även om till exempel den ena parten för tillfället saknar jobb. Det man egentligen är intresserad av är den framtida möjligheten till inkomst och då bedömer man bland annat vilken utbildning man har. Det är inte så att höga akademiska betyg automatiskt ger extra plus. En utbildning till licensierad svetsare har till exempel betydligt bättre jobbmöjligheter än en utbildning till arkeolog.
En ganska vanlig lösning är att föräldrar ställer sig som medlåntagare till topplånet. Bottendelen av lånet, som oftast kallas hypotekslån och har bostaden som säkerhet, täcker oftast inte mer än 75 % av priset. Till detta bottenlån kommer alltså ”egna insatsen”, som oftast är ett topplån. Som medlåntagare blir man då betalningsansvarig som ”för egen skuld”.
Bankerna är alltså mest intresserade av den framtida betalningsförmågan. Ett eget sparande över lite längre tid uppfattas därför som en mycket positiv signal även om man för tillfället är utan jobb. Betalningsanmärkningar däremot är något som bankerna uppfattar som mycket negativt, speciellt om man dessutom är arbetslös. Om man kan ge en bra förklaring till anmärkningen kan banken dock ha överseende.

Hur kan jag bevisa att jag kan betala av mitt lån?

För att hjälpa banken med bedömningen av den framtida betalningsförmågan är det mycket bra att ha skaffat fram statistik på löneläget för ”sitt” yrke. Den här typen av statistik finns hos de olika fackförbunden. Ett annat starkt argument är medlemskap i en erkänd A-kassa. Då vet banken att man även vid arbetslöshet har en slags grundförsörjning.
Det är utan tvekan så att olika banker har olika bedömningsgrunder. Ett nej från en bank behöver inte betyda att andra banker säger nej, det kan med andra ord absolut löna sig att gå till flera banker. Därför är det bra att ta hjälp av en låneförmedlare. Som Zmarta då tas bara en UC och du får svar från upp till 30 talet banker. Sen kan du själv välja vilken bank du vill ha baserat på vilka som ger just dig det bästa erbjudandet.
Nuförtiden finns det dessutom fler lånemöjligheter än bankerna. Är man intresserad av ett bolån kan man till exempel vända sig till ett finansinstitut. De kan ofta ge bostadslån även till kunder som inte fått lån i en vanlig bank. Arbetslöshet eller betalningsanmärkningar utgör då inga hinder. Ränteläget hos denna typ av finansinstitut är dock ofta betydligt högre än de traditionella bankerna, ofta 2-4 % högre.
Annars kan ett lån utan säkerhet vara en lösning. Ett så blancolån (privatlån). De flesta banker kräver någon form av inkomst för att du ska få ta ett blancolån. Du måste vara över 18 år och din sammanlagda årsinkomst ska överstiga 100 000 kronor. Som vi nämnt tidigare kan en medsökande öka dina chanser till att få ta lån.

arbetande

Låna pengar trots låg kreditvärdighet

Behöver du låna pengar eller ansöka om kreditkort men har låg inkomst? Då kan det tyvärr bli många nej på vägen. Din inkomst återspeglar din återbetalningsförmåga och är lönen låg kan bankerna tyvärr känna att det är för stor risk att låna ut till dig.
För att slippa söka hos flera banker (med hög risk att ändå inte bli beviljad) kan du låta oss göra jobbet. Söker du via Zmarta tar vi din ansökan vidare till upp till 35 långivare, på endast en kreditupplysning hos UC. Du söker alltså hos flera banker samtidigt – men behöver bara fylla i en ansökan.

Undvik för många förfrågningar

En annan fördel för dig som vill låna pengar med låg inkomst är att det via Zmarta bara tas en kreditupplysning hos UC. När du ansöker om lån är det nämligen väldigt viktigt att inte få för många förfrågningar på sig eftersom det sänker din kreditvärdighet ytterligare. Förfrågningar hos UC ligger kvar i 12 månader och kan påverka dina möjligheter till lån. Söker du via Zmarta tas alltså bara en UC – trots att du söker hos flera banker samtidigt.

En medsökande kan vara till stor hjälp

Det finns chans till lån oavsett inkomst, men eftersom riskerna är större för långivare att låna ut till personer med låg inkomst blir som regel räntan högre. Ett tips är därför att söka lån tillsammans med någon, till exempel en partner eller familjemedlem. En medsökande kan kraftigt förbättra möjligheterna för dig med låg inkomst att få lånet beviljat. Dessutom finns det möjligheter till bättre lånevillkor och högre lånebelopp om du har en medsökande.

Se upp för SMS-lån

Ifall du har fått sökt lån men fått nej hos flera banker kan det kännas hopplöst. Håll huvudet kallt och undvik SMS-lån-fällan! Snabblån av den formen ger ofta väldigt dåliga villkor. Sök via Zmarta istället. Vi samarbetar med flera olika långivare som kan bevilja lån även om du har låg inkomst.

För att ansöka via Zmarta är grundkravet att du har en årsinkomst på minst 100 000 kr. Om du har större inkomster än så, är över 18 år och inte har några obetalda skulder hos Kronofogden är du välkommen med din ansökan!

Så här går det till

  • Börja med att bestämma dig för hur mycket du vill låna och vilken avbetalningstid du föredrar. Fyll i dina uppgifter här på Zmarta.se. Om du hellre vill prata med någon är du också välkommen att kontakta en av våra trevliga och kunniga handläggare så får du personlig hjälp. Om du är överens om att låna med en medsökande, glöm inte att också ta med den medsökandes personuppgifter.

  • När vi fått in din ansökan tar vi en kreditupplysning hos UC. Många förfrågningar hos UC under ett och samma år kan påverka din kreditvärdighet negativt, men när du ansöker genom Zmarta tas bara en.

  • I nästa steg tar vi din ansökan vidare till upp till 35 långivare, som ställer olika krav för att låna ut. Långivarna bedömer din ansökan individuellt och vissa kan erbjuda lån även om du har låg inkomst.

  • Av vissa banker får du svar direkt, medan andra tar lite tid på sig för att granska din ansökan manuellt. Din ansökan kan bli beviljad direkt, beviljad med kompletteringar eller så kan banken ge avslag på din ansökan. Du får ett sms när du fått ditt första svar och ett sms till när du fått ditt sista. Längs vägen kan du följa processen via Mina sidor här på Zmarta.se.

  • När du gått igenom dina låneerbjudanden och valt ut det bästa kan du gå vidare genom att signera avtalet med BankID. Då har du ofta pengarna på kontot samma dag, eller dagen efter.

Bra att tänka på vid lån med låg inkomst

Om din privatekonomi inte är i toppform för tillfället, t.ex. för att du har låg inkomst, är arbetslös med A-kassa eller studerar, har du tyvärr inte de bästa förutsättningarna att få låna pengar. För banker och andra långivare är det viktigt att du har möjlighet att betala tillbaka ditt lån. När du har låg inkomst av olika anledningar bedömer många banker att det finns en risk med att låna ut pengar till dig, vilket betyder att du blir nekad lån eller får en högre ränta.
Men även om du får låna till en högre ränta är det viktigt att veta att ett vanligt privatlån i princip alltid ett bättre alternativ än ett sms-lån eller motsvarande snabblån. Så tveka inte att ansöka via oss för att ta reda på vilka villkor och räntor du kan få. Ansökan är helt kostnadsfri och du förbinder dig inte till något.

Läs även: Blancolån

Fler i samma kategori

Se alla
31 låna till renovering
Privatlån Låna till renovering
Är du ute efter en uppgradering av din bostad och tänker renovera? Då har vi how-to guiden för dig.
53 låna till båt
Privatlån Låna till båt
Låna till båt med privatlån och upplev det härliga kluckandet längs relingen när du åker mot solnedgången.
Par som håller varandra i hand
Privatlån Därför ökar en medsökande dina chanser att få lån
Om ni är två som ansöker om ett lån ökar era chanser att få det beviljat.