Din årsinkomst är den totala inkomsten du får under ett år. Beroende på hur mycket du tjänar, om du får några typer av bidrag eller om du har flera jobb kan påverka både hur mycket du tjänar, samt hur mycket du betalar i skatt. Så, vet du hur mycket du har i årsinkomst?
På ungefär 3 minuter kommer du läsa om vad en årsinkomst är, hur du räknar ut den och vad du ska tänka när det kommer till inkomst innan skatt, vad skiktgränsen för skatt betyder och hur du enkelt kan räkna ut din årslön själv.
Om du är anställd hos ett företag, oavsett företag så har du ett kontrakt, där ska det stå vad du har i månadslön. Det kan också stå vad du kan ha i årsinkomst på kontraktet, men det är inte helt säkert.
Du kan även se din årsinkomst direkt hos Skatteverket. Där kan du även se hur mycket du tjänar löpande under året som går.
Du hittar information om din årsinkomst hos Skatteverket här.
Du kan själv räkna ut din årsinkomst för både före och efter skatt, men för att göra detta måste du veta hur mycket du faktiskt betalar i just skatt. Detta kan du ta reda på genom att igen logga in hos Skatteverket, du kan både se hur mycket du betalar i inkomstskatt i realtid, samt den faktiska procenten som just din årsinkomst ligger på.
Den statliga inkomstskatten som ska betalas av alla som har en fast månadslön ligger för 2023 ligger på 20 %. Den utgår från något som kallas för skiktgräns, du betalar med andra ord 20 % på dina inkomster över 598 500 kronor.
Så hur räknar man ut sin årsinkomst? Det är väldigt enkelt om du vet hur mycket du tjänar i månaden.
Exempel på hur du kan räkna ut din årsinkomst:
Din månadsinkomst är 25 000 kr före skatt, då blir din årsinkomst 25 000 kronor x 12 månader = 300 000 kr
Det betyder att din årsinkomst är 300 000 kronor före skatt.
Din årsinkomst räknas alltid ut innan skatt, detta då skatten kan variera beroende på vilka andra kapital du har, om du får några bidrag och ersättningar, samt hur mycket du faktiskt tjänar. Säg att du inte har några ersättningar, din arbetsgivare drar inte av några kostnader (exempelvis pension och försäkring) och du har en årsinkomst som understiger 598 500 kronor. Då har du ett skatteavdrag för endast inkomsten på 20 %.
Det finns ingenting som säger att du inte får låna pengar om du har en lägre årsinkomst. Banker och långivare har dock krav på hur låg en inkomst får vara för att din ansökan ska bli godkänd (tillsammans med andra krav du måste uppfylla). Om du ansöker och vill jämföra lån hos oss, så måste du ha en årsinkomst på minst 120 000 kronor.
Dina lån kan påverkas om din årsinkomst förändras, så det är viktigt att du meddelar om du exempelvis går på föräldraledighet och tjänar mindre. Samma sak om du får löneökning, ökar din månadsinkomst kan du omförhandla ditt bolån och minska både räntan och betala mindre i amortering.
Läs gärna: Förhandla din ränta på bolån