Privatekonomi

Kan man ta lån utan inkomst?

2020-06-22
kvinna söker på mobilen

För de allra flesta människor är livets största affär att köpa det första huset. Förvisso kan det vara en stor affär även med hus nummer två eller tre, men en extra komplikation med första huset är att man oftast köper det som ung och oerfaren. Kanske har man aldrig tidigare tagit ett lån och vet inte riktigt hur det går till. Kanske har man inte fast anställning och därmed är det inte säkert att man har en stadig inkomst.

Kan man ta lån utan inkomst?

För de allra flesta människor är livets största affär att köpa det första huset. Förvisso kan det vara en stor affär även med hus nummer två eller tre, men en extra komplikation med första huset är att man oftast köper det som ung och oerfaren. Kanske har man aldrig tidigare tagit ett lån och vet inte riktigt hur det går till. Kanske har man inte fast anställning och därmed är det inte säkert att man har en stadig inkomst.
För en generation sedan var det mycket svårt, eller nästan omöjligt, att få bolån utan fast inkomst. Eller ett lån överhuvudtaget, men så är det inte längre. En orsak är förstås att unga människor i allmänhet studerar mycket längre nu för tiden och därmed inte hunnit etablera sig på arbetsmarknaden när det blir dags för husköp. Det är idag ganska vanligt att man är i 25-årsåldern innan alla studier är klara. En annan förändring i samhället är att olika typer av projektanställningar blivit bra mycket vanligare.

forbrukslaan-w680

Framtida möjlighet till inkomst bedöms

Bankerna har förstås följt med i utvecklingen och kan absolut ge bolån även om till exempel den ena parten för tillfället saknar jobb. Det man egentligen är intresserad av är den framtida möjligheten till inkomst och då bedömer man bland annat vilken utbildning man har. Det är inte så att höga akademiska betyg automatiskt ger extra plus. En utbildning till licensierad svetsare har till exempel betydligt bättre jobbmöjligheter än en utbildning till arkeolog.
En ganska vanlig lösning är att föräldrar ställer sig som medlåntagare till topplånet. Bottendelen av lånet, som oftast kallas hypotekslån och har bostaden som säkerhet, täcker oftast inte mer än 75 % av priset. Till detta bottenlån kommer alltså ”egna insatsen”, som oftast är ett topplån. Som medlåntagare blir man då betalningsansvarig som ”för egen skuld”.
Bankerna är alltså mest intresserade av den framtida betalningsförmågan. Ett eget sparande över lite längre tid uppfattas därför som en mycket positiv signal även om man för tillfället är utan jobb. Betalningsanmärkningar däremot är något som bankerna uppfattar som mycket negativt, speciellt om man dessutom är arbetslös. Om man kan ge en bra förklaring till anmärkningen kan banken dock ha överseende.

Hur kan jag bevisa att jag kan betala av mitt lån?

För att hjälpa banken med bedömningen av den framtida betalningsförmågan är det mycket bra att ha skaffat fram statistik på löneläget för ”sitt” yrke. Den här typen av statistik finns hos de olika fackförbunden. Ett annat starkt argument är medlemskap i en erkänd A-kassa. Då vet banken att man även vid arbetslöshet har en slags grundförsörjning.
Det är utan tvekan så att olika banker har olika bedömningsgrunder. Ett nej från en bank behöver inte betyda att andra banker säger nej, det kan med andra ord absolut löna sig att gå till flera banker. Därför är det bra att ta hjälp av en låneförmedlare. Som Zmarta då tas bara en UC och du får svar från upp till 30 talet banker. Sen kan du själv välja vilken bank du vill ha baserat på vilka som ger just dig det bästa erbjudandet.
Nuförtiden finns det dessutom fler lånemöjligheter än bankerna. Är man intresserad av ett bolån kan man till exempel vända sig till ett finansinstitut. De kan ofta ge bostadslån även till kunder som inte fått lån i en vanlig bank. Arbetslöshet eller betalningsanmärkningar utgör då inga hinder. Ränteläget hos denna typ av finansinstitut är dock ofta betydligt högre än de traditionella bankerna, ofta 2-4 % högre.
Annars kan ett lån utan säkerhet vara en lösning. Ett så blancolån (privatlån). De flesta banker kräver någon form av inkomst för att du ska få ta ett blancolån. Du måste vara över 18 år och din sammanlagda årsinkomst ska överstiga 100 000 kronor. Som vi nämnt tidigare kan en medsökande öka dina chanser till att få ta lån.

arbetande

Fler i samma kategori

Se alla
artikelbild_löneförhandling.png
Privatekonomi Så lyckas du med din löneförhandling
Vi hjälper dig med smarta tips som förbereder dig inför löneförhandlingen 2023.
Mobilskärm som visar Insplanet på Zmartas hemsida.
Privatekonomi Zmarta och Insplanet samlas under samma varumärke
Insplanets populära jämförelsetjänst av försäkringar har flyttat in under varumärket Zmarta.