Privatekonomi

Lån utan inkomst - så lyckas du

2023-05-10 Johanna Westerlund
kvinna söker på mobilen

För de allra flesta människor är livets största affär att köpa det första huset. Förvisso kan det vara en stor affär även med hus nummer två eller tre, men en extra komplikation med första huset är att man oftast köper det som ung och oerfaren. Kanske har man aldrig tidigare tagit ett lån och vet inte riktigt hur det går till. Kanske har man inte fast anställning och därmed är det inte säkert att man har en stadig inkomst.

Ta ett par minuter och läs hur lån utan inkomst fungerar, vad det innebär och hur du kan för att förbättra dina möjligheter att få ett lån. 

Låna pengar utan inkomst - är det möjligt? 

Det var inte länge sedan det var så gott som omöjligt att ta ett bolån, eller lån överhuvudtaget om man inte hade en fast inkomst. Detta är inte längre fallet, och det är av den enkla anledningen att människor i allmänhet studerar längre och med det inte hinner etablera sig på arbets- eller bostadsmarknaden som tidigare.  

Det är idag ganska vanligt att man är passerat 25-årsåldern innan alla studier är klara. En annan förändring i samhället är att olika typer av projektanställningar blivit bra mycket vanligare. Ta detta tillsammans med ett mindre intresse att slå sig ner och istället fokusera på att resa och utbilda sig.

Framtida möjligheter till lån utan inkomst 

Med fokus på bland annat utbildning har det skett en förändring på både arbetsmarknaden och inkomster. Många är idag även frilansare och att ha eget företag har blivit allt vanligare, det betyder att inkomster varierar eller uteblir.  

Det har gjort det svårare att få lån, ändrade förutsättningar, inflation och högre krav på hur ett kreditvärde ser ut. Men det är inte omöjligt att ta lån utan inkomst, det betyder bara att du har större krav på dig när du ansöker. 

Hur din låneansökan bedöms om du inte har inkomst  

Det är utan tvekan så att olika banker har olika bedömningsgrunder. Ett nej från en bank behöver inte betyda att andra banker säger nej, det kan med andra ord absolut löna sig att gå till flera jämföra flera banker och långivare. 

När du ansöker om ett lån via oss är ett av kraven att du fyller i din inkomst, om du inte har en inkomst i form av en lön. Majoriteten av banker och långivare kräver att man har en årsinkomst på minst 100 000 kronor (detta varierar såklart), även här hos oss behöver du ha en årsinkomst på minst 100 000 kronor. Men denna inkomst behöver inte komma från en fast anställning på 40 timmar i veckan. Du kan vara timanställd, egen företagare, kontraktarbetare eller liknande.  

När du ansöker om ett lån utan inkomst så betyder det med andra ord inte att du inte har en inkomst, det betyder bara att du har en alternativ inkomst. Du måste kunna bevisa för långivaren varifrån din inkomst kommer ifrån och hur du planerar att återbetala lånet, kan du inte göra detta så kommer du inte bli beviljad ett lån. 

Lån utan inkomst och Kronofogden 

Om du har obetalda skulder hos Kronofogden kommer du inte att bli beviljad ett lån, vissa banker och långivare accepterar att du har betalningsanmärkningar, men du måste ha betalat tillbaka din skuld hos Kronofogden innan du kan ansöka om ett nytt lån.  

Sitter du i en svårt ekonomisk situation med flera skulder och krediter hos Kronofogden finns det hjälp att få. Du kan ansöka om ett omstartslån där du samtidigt jobbar på att förbättra din ekonomiska situation.  

Du kan även ansöka om skuldsanering och hjälp direkt hos Kronofogden, de kommer då göra en bedömning av din ekonomiska situation och avgöra om du kvalificeras till en sanering eller inte. 

Låna pengar utan inkomst och med betalningsanmärkningar 

Det är tyvärr så gott som omöjligt att få ett låneerbjudande om du har obetalda skulder hos Kronofogden, men det finns alltid möjligheter att kunna låna pengar trots upp till 10 betalningsanmärkningar. Detta är någonting som varje enskild bank och långivare bestämmer när de gör en utvärdering av din ekonomiska situation. 

Små lån utan inkomst eller eget sparande – vad är bäst? 

Vi rekommenderar att inte ta onödiga smålån, sms-lån eller andra former av snabblån. Men hur fungerar det om du behöver ett mindre kapital och överväger att ansöka om att låna pengar? Bästa tipset vi kan ge är att se över din inkomst, räkna och se om du kan spara till det du planerar att använda pengarna till. 

Läs mer om snabblån här. 

Tips innan du tar ett lån utan inkomst 

Viktigaste att komma ihåg innan du ansöker om att låna utan inkomst är att se över din ekonomiska situation. Har du råd att betala tillbaka skulden och om inte, hur ska du hålla återbetalningsplanen?  

Om du kan spara pengar till vad du ska använda dem till är det att rekommendera över att ta lån utan inkomst. Är du i behov av ett lån kan du även ta hjälp av en medsökande, detta ökar dina chanser att bli beviljad ett lån utan lön.

Fler i samma kategori

Se alla
betala skuld lapp på borde med penna.
Privatekonomi Lån trots Kronofogden - går det?
Lån hos Kronofogden och planerar att ta lån?
Äldre man snickrar ett tak.
Privatekonomi Jobba som pensionär
Vill du jobba som pensionär? Eller har du inget annat val?