Privatekonomi

Så gör du en budget i 3 enkla steg

2021-03-26 Eva Eilersen
budget

Vill du springa och gömma dig så fort någon nämner ordet ”budget”?  Alla kan såklart inte älska siffror och ekonomiska kalkyler, men de flesta uppskattar den frihet som uppstår när man har full koll på sin privatekonomi. För det är exakt det budgetar handlar om – kontroll. Genom att hålla koll på hur mycket du drar in varje månad och hur mycket du spenderar kan ditt liv bli lite enklare. Det tar ungefär en halvtimme att sätta upp en bra budget och det skulle kunna vara den mest välinvesterade halvtimmen i hela ditt liv. Du kommer helt enkelt inte att ångra det.

Steg 1: Lista återkommande inkomstkällor

Den första delen av budgeten fixar du på ett kick, det handlar helt enkelt om att lista varenda krona som rullar in varje månad.

Exempelvis:

  • Lön

  • Studiebidrag,

  • Föräldrapenning

  • Sjukpenning

  • Ersättning från a-kassa.

Ja, du fattar, allt ska med. Tänk på att också räkna in exempelvis barnbidrag. Allt som varje månad ger klirr i kassan ska med.

Steg 2: Skilj på fasta och rörliga utgifter

Dags för utgifterna. Det är ingen idé att vi luras, nu blir det lite jobbigare. Men ge inte upp nu, du har faktiskt kommit nästan halvvägs.

Det vanligaste är att man i en budget skiljer på fasta och rörliga utgifter.

Fasta kostnader är återkommande kostnader som inte går att påverka så lätt. Exempel på fasta kostnader är boende, mat, el, försäkringar, mobilabonnemang, lån, avgift till fackförbund. Ta med precis allt du kan komma på.

Rörliga kostnader är sådant du väljer att lägga pengar på. Det kan exempelvis röra sig om fika, resor, restaurangbesök, kläder/prylar och frisörbesök.

Tänk på:
Många siffror har du säkert i huvudet, men du kan även behöva leta fram uppgifter för att få med allt. Kolla betalningsavier, bankapp, internetbank osv och kom ihåg att få med sånt som dras via autogiro.

Steg 3: Ladda ner budgetmallen/få ner allt i en budget

Det har blivit dags att samla alla siffror, antingen digitalt eller med hjälp av papper och penna. Det finns olika verktyg i form av mallar online och appar, i vilka kan lägga in siffrorna och få hjälp med beräkningen. Föredrar du Excel så är även det ett finfint hjälpmedel. Huvudsaken är alltså att du får med alla inkomster och utgifter.

Äntligen i mål

Går din budget ihop eller behöver du göra förändringar i vardagen för att få mer pengar över? Tänk på att det på kort sikt oftast är lättare att minska utgifterna än att öka intäkterna. Oavsett hur din ekonomi ser ut idag så har du, genom att sätta upp en budget, skapat grunden för en god ekonomi som du kommer ha nytta av resten av livet. Bra jobbat!

Läs även: Budgettipsen!

Fler i samma kategori

Se alla
3-enkla steg till att spara
Privatekonomi Riksbanken chockhöjer styrräntan - vad bör du tänka på?
Hur påverkas du av Riksbankens höjning av styrräntan?
67 tips efter dyr sommarsemester
Privatekonomi Höga elpriser och dyr elräkning? – hur du överlever vintern 2022
Orolig över elpriserna? Har du ångest över höga elräkningar som ska sätta dig i personlig konkurs?
Kvinna och man förbereder packning
Privatekonomi Flyttguide: 9 saker att tänka på vid flytt
Dags att flytta? Vi ger dig värdefulla råd och tips så att du får en så smidig flytt som möjligt!