Privatekonomi

Hushållsbudget - så får du koll på ekonomin

2023-04-18 Tone Westerholm
Person i gul stickad tröja och tjocka armband skriver på en silvrig dator.

Undvik stress i vardagen genom att skapa och använda en hushållsbudget! Att ha koll på alla dina inkomster och utgifter är viktigt för att veta hur mycket du spenderar (och hur mycket du har råd att spendera) varje månad. Få en bättre och mer komplett överblick över dina pengar och planera din ekonomi enklare med hjälp av en hushållsbudget.

På 5 minuter eller mindre kommer du att läsa om hur du kan hålla koll på hushållsekonomin enklare med hjälp av en budget, och även hur du skapar din egen budgetmall. 

Vad är en budget?

En budget är en plan för framtida ekonomiska kostnader och intäkter som du förväntar dig att ha under en bestämd period. Det är vanligt att skapa en hushållsbudget för varje månad eftersom lönen och andra inkomster oftast kommer en gång i månaden, men det går såklart även att budgetera för hela året eller veckovis. Syftet med att skapa en hushållsbudget är att se till att pengarna räcker till allt du behöver köpa eller betala för under perioden som budgeten täcker. 

Vad ingår i en budget? Inkomster såsom lön, bidrag, studiemedel eller a-kassa samt utgifter såsom boende, lån, mat, transport, räkningar, nöje med mera borde tas med i budgeten. Egentligen borde alla pengar som kommer in och lämnar kontot tas med i hushållsbudgeten. 

Exempel på hushållsbudget:

Här är ett exempel på en budget för ett ensamhushåll. Kolumn B visar alla planerade inkomster och utgifter som förväntas under mars, medan kolumn C visar de faktiska intäkterna och kostnaderna som har förekommit under månaden.


Mars 2023 - planerad

Mars 2023 - aktuell

Inkomster

Lön (efter skatt)

29 610

29 610

Barnbidrag

Bostadsbidrag

A-kassa

Övriga inkomster

Totalt

29 610

29 610

Utgifter

Hyra & räkningar

7 500

7 500

Mat

2 500

3 500

Telefon/TV

349

349

Nöje

1 500

2 000

Prenumerationer

549

549

Kläder

800

1 200

Transport

900

900

Övriga utgifter

1 400

700

Sparande

Buffertsparande

1 000

1 500

Resor

2 500

2 500

Sparkonto

4 000

6 000

Kvarstående

6 612

2 912

Kom ihåg att varje hushållsbudget kommer att variera beroende på antalet personer som bor i hushållet och vilken livsstil familjen har. Ett hushåll med två föräldrar och två barn kommer oftast att ha högre utgifter än en ensamstående person, till exempel.

Hushållsekonomi

Vad är hushållsekonomi? Det är alla inkomster och utgifter ditt hushåll har. Att få koll på ekonomin är alltid enklare med en budget eftersom pengarna annars kan försvinna utan att du vet vart de har tagit vägen. Detta gäller speciellt hushållsekonomin eftersom det oftast finns många olika utgifter att hålla koll på. Med en budget för hushållsekonomin kan du enklare planera alla viktiga inköp och utgifter för hushållet. 

Budget: hushåll

En budget för hushållet borde som sagt inkludera alla inkomster och utgifter som förväntas under den aktuella perioden. Inom utgifterna går det att även dela upp dem i två kategorier: fasta kostnader och rörliga kostnader. 

Vad är fasta kostnader? 

Fasta kostnader är kostnader som inte förändras varje månad, till exempel hyra, försäkringar, prenumerationer eller abonnemang. 

Vad är rörliga kostnader? 

Å andra sidan är rörliga kostnader alla utgifter som varierar beroende på användning eller mängd. Rörliga kostnader för ett hushåll kan exempelvis vara nöje, mat, kläder, bensin och transport, eller resor. 

Hushållsekonomi: tips

För att optimera hushållsekonomin har vi samlat tre viktiga spartips till dig:

  • Börja buffertspara - Livet är oförutsägbart. Vi kan aldrig planera för alla händelser som kommer i vår väg, och det blir lättare att hantera oväntade kostnader om det finns pengar att täcka dem. Börja buffertspara så kommer din ekonomi att tacka dig om och när något oplanerat inträffar.

  • Samla dina lån - Istället för att betala flera olika räntor på dina lån, varför inte samla dem ihop till ett? Med Zmarta kan du samla dina lån och slippa betala flera olika räntor i onödan.

    Tips: Behöver du ta ett nytt privatlån? Det kan du också göra hos Zmarta! Hos oss kan du jämföra olika lån och hitta det bästa lånet för just dig.

  • Se över dina abonnemang - Har du fler aktiva abonnemang än du verkligen behöver? Säg upp dem som du inte längre använder och spara pengar till annat istället

Budgetmall - Så skapar du en mall

Sugen på att skapa en budget hemma men vet inte hur du ska börja? Det är enklare än du tror att skapa en egen budgetmall. 

Det finns olika sätt att lägga upp en budget beroende på mängden utgifter och inkomster du har samt om du budgeterar veckovis, månadsvis, eller hela året ut. Med Excel eller andra budgeteringsappar kan du enkelt skapa din egen budgetmall för hushållsekonomin och skräddarsy mallen för att anpassa dina budgeteringsmål. 

Börja med att gå igenom alla dina inkomster och utgifter under den tidsperiod du budgeterar för. Ta med alla inkomster du får (efter skatt) och alla utgifter du brukar ha. Det hjälper att dela upp utgifterna in i kategorier; kategorin “nöje” till exempel kan inkludera allt från biokvällar till lunchdejter. Dela upp utgifterna på det sätt som gör budgeten lättast för dig att förstå. 

Som nämnts ovan kan du ytterligare dela upp utgifterna i fasta eller rörliga kostnader - fasta kostnader bör hålla sig till högst 50 procent av hushållets inkomst för att säkerställa en balanserad hushållsekonomi, medan rörliga kostnader inte bör överstiga 40 procent av den totala inkomsten. 

När du har samlat alla inkomster och utgifter kan du se över ekonomin - hur ser den ut? Har du högre utgifter än inkomster? Då är det bäst att försöka spara pengar där det är möjligt i din ekonomi. Kolla på dina utgiftskategorier och se om det är något som betalas i onödan eller något som kan minskas. Läs även våra spartips för inspiration och hjälp när det gäller att spara pengar. Eller har du högre inkomster eller utgifter? Då kan du försöka spara undan dina pengar. Varför inte försöka spara 100 000 kronor

Fler i samma kategori

Se alla
kvinna söker på mobilen
Privatekonomi Lån utan inkomst - så lyckas du
Pension, A-kassa, sparkapital, du behöver inte ha en tillsvidareanställning för att låna utan inkomst?
betala skuld lapp på borde med penna.
Privatekonomi Lån trots Kronofogden - går det?
Lån hos Kronofogden och planerar att ta lån?