Om lån

Detta lånade vi i Sverige till sommaren 2022

2022-09-23 Johanna Westerlund
sjö sommar

Ytterligare en sommar är förbi och ytterligare en artikel med statistik i fokus. Vad lånade svenskar till denna sommar? Hur skiljer sig det från föregående sommar? Låt oss ta en titt!

På 5 minuter eller mindre kan du läsa om skillnaderna på hur svenskar lånade från 2021 och 2022. Inflation och ökade kostnader ändrar vårt tankesätt och vi blir mer och mer medvetna om hur vår ekonomi påverkas.

Trenden håller i sig – vi lånar mindre

Ytterligare en sommar och semester är över. Löven börjar ändra färg, luften känns friskare och vi ser över och räknar på hur vi ska göra inför den kommande vintern. Med en ökande inflation, skyhöga räntor och oro inför vinterns kommande elpriser så kan vi konstatera att trenden håller verkligen i sig –personer i Sverige lånar mindre. 

Vi reser mindre, skippar fordon och håller renoveringen på ett minimum med mindre fix och mer Do it yourself-projekt. Någonting som alltid kommer vara aktuellt är att samla dyra lån och krediter, men om vi tittar närmare på hur vi i Sverige semestrar och handlar så ser det annorlunda ut.

lanetopp-sommar-dark

Fortsatt låga siffror gällande resor, nöjen och studier

Vi är mer medvetna än någonsin när det kommer till vår ekonomi. Att vi inte lånar lika mycket till semester och nöjen är helt logiskt. Vi gick från en global pandemi med stängda gränser, till hemestrar och en ökad inflation, något som påverkat hur vi framförallt tänker när vi reser. Det är mindre all inclusive i Thailand och mer stugsemester på landet som gäller. 

Färre lånade till studier gentemot 2021. Tråkigt nog har detta mindre att göra med att färre studerar och mer med att fler fortfarande bor hemma med sina föräldrar och inte har råd att bo själv eller försörja sig på ett studiebidrag.

Stort fokus på renovering och inredning

Vi älskar att renovera och inreda. Stilar kommer och går, färger byts ut och gamla vitvaror uppgraderas till nya. Även om siffrorna ser likadana ut från 2021 och 2022 när det kommer till att låna till renovering, så kan nog ingen förneka att lite uppgraderingar i hemmet aldrig sitter fel.

Mer tid hemma kanske har gjort att man märker av skönhetsfel man inte lagt märke till tidigare, eller så har all extra tid hemma med jobb och hemestrar inneburit mer tid till att fixa sånt man annars inte hunnit med. Vad än som ligger bakom renoveringsintresset och ökad fixarlust, så kan vi se en tydlig trend när det kommer till vad vi lånar till.

Alternativa transportmedel

Det finns inget att förneka, vi är mer miljömedvetna än någonsin tidigare. Vi tänker inte bara på miljön, vi tänker på plånboken också. Detta är två av de stora anledningarna till varför vi ser en nedåttrend när det kommer till att låna för att köpa bil, mc, båt med mera. 

Städer bygger ut cykelbanor och stora delar av landet lägger till flera buss- och tågförbindelser med bättre körtider. Att vi lånar mindre till fordon är inte bara bra för miljön, men genom att ta cykeln istället för bilen till jobbet sparar du pengar, är miljömedveten och tar även hand om hälsan.

Läs även: 5 zmarta hemestertips och Lös lån med ett samlingslån

Fler i samma kategori

Se alla
kreditkort på dator med kaffe och sticky notes
Om lån Beställ en gratis kreditupplysning på dig själv
Beställ en gratis kreditupplysning på dig själv.
föräldraledig
Om lån Ta lån som föräldraledig
Ekonomin kan få sig en riktig käftsmäll när man blir förälder. Det sägs att ett barn kostar en miljon kronor under sina ...
shutterstock 275714132
Om lån Zmartas Lånebarometer
Vi har genom året publicerat vår lånebarometer som analyserar och kartlägger den svenska marknaden för konsumtionslån. R ...