Privatekonomi

Sparkalender – spara 100 000 kronor

2023-03-23 Tone Westerholm
Närbild på hand på en person som planerar och skriver ner anteckningar med en blå penna.

Med en sparkalender kan du spara 100 000 kronor eller mer! Men hur svårt är det egentligen att nå dina sparmål? Svaret beror på dina spenderingsvanor, din inkomst och dina utgifter. Oavsett hur långt tid det tar behöver det inte nödvändigtvis vara tråkigt eller jobbigt att spara pengar i allmänhet. Vi har samlat några tips och råd för att hjälpa dig som vill spara ihop 100 000 kronor att klara av uppgiften och nå ditt mål!

På 6 minuter eller mindre kommer du att läsa om: hur en sparkalender kan hjälpa dig att nå dina besparingsmål och olika sätt att spara 100 000 kronor. 

Vad är en sparkalender?

Att använda en sparkalender är ett smidigt och roligt sätt att enklare klara av dina besparingsmål, oavsett om de är stora eller små. Det underlättar vardagssparandet och hjälper dig att visualisera ditt sparande vecka för vecka eller månad för månad, beroende på hur du väljer att spara. Det bästa med en sparkalender är att du kan lägga upp ditt sparande hur du vill - på ett sätt som passar din inkomst och dina utgifter. 

Vissa väljer att skapa en sparkalender som är upplagd efter veckosparande, där sparandet ökar stegvis varje vecka. Detta är ett speciellt bra sätt att komma in i regelbundet sparande om det inte är något du är redan van vid att göra, eftersom du börjar med ett relativt litet belopp och sedan jobbar upp dig till större belopp. Till exempel kan du börja vecka ett med att spara 10 kronor och öka därefter sparandet med 10 kronor per vecka - vecka två sparar du 20 kronor (och har totalt sparat 30 kronor), vecka tre sparar du 30 kronor (och har totalt sparat 60 kronor), och så vidare. Efter ett helt år med att använda denna sparande modell har du i så fall sparat upp hela 13 780 kronor på ett år. 

Du kan enkelt skapa din egen sparkalender med verktyg som Excel eller Canva och göra den exakt som du vill ha den. Om du inte vet hur du ska börja med din egen kan du till och med hitta inspiration genom att kolla på andras sparkalendrar via en Google-sökning. 

Spara 100 000 - skapa en sparkalender

Det kan vara svårt att veta vart du ska börja när du vill spara 100 000 kronor. Försök att använda en annan typ av sparkalender som är mer visuell och ger lite mer frihet i sparandet. Säg att målet är att spara 100 000 per år och att du vill vill spara undan pengar till målet varje vecka. Din sparkalender kommer då att ha 52 rutor med olika belopp som, när de läggs ihop, summerar till 100 000. Varje vecka väljer du en belopp från kalendern att spara undan och sedan kryssar du i rutan med beloppet du har sparat. När alla rutor är ikryssade efter dina 52 veckors sparande har du då sparat ihop till ditt mål! 

Om du vill istället göra ett regelbundet månadssparande för att spara ihop till 100 000 kronor på ett år kan du sikta på att lägga undan ungefär 8 300 kronor per månad. 

Ladda ner vår sparkalender och börja spara!

Välj den sparkalender som passar dig bäst och högerklicka på bilden som öppnas – välj "spara bild som".

Tips! Så använder du Zmartas veckovisa sparkalender:

  1. Välj 10 000 kronor eller valfri summa att spara.

  2. Fyll i Motivationsrutan – är det en resa, kontantinsats, en specifik sak eller evenemang du sparar till? Det är alltid bra att ha ett tydligt mål för ett lyckat sparande!

  3. Sparkalender – valfri summa: fyll i rutorna med olika belopp för att uppnå den summa du vill på ett år. Checka av en ruta för varje vecka som går!
    Sparkalender – 10 000 kronor: det är bara att börja spara! Lägg undan den summa som står i rutan och checka av.

Hur ska du spara?

Även med våra tips om en sparkalender eller regelbundet månadssparande kan det fortfarande vara svårt vet hur du ska spara undan pengar. Hur ska du hitta pengarna att spara? Vad är det bästa sättet att spara pengar på? Ta en djupdykning in i alla våra spartips för att ta reda på hur du kan spara pengar i vardagen och göra sparandet enklare. 

Ett extra spartips är att lösa dina lån i förtid om det är möjligt. I så fall slipper du betala mer ränta på lånet än du behöver, och med de pengarna du sparar kan du öka ditt sparande. 

Spara 10 000 i månaden

Ett snabbt sätt att spara ihop till 100 000 på ett år är att försöka att spara 10 000 i månaden, och då har du faktiskt nått lite längre än målet. Antingen kan du lägga undan 10 000 på sparkontot direkt vid löningsdagen varje månad, eller så kan du istället försöka att spara lite varje dag. Om du sparar 323 kronor varje dag har du lyckats spara ihop 10 000 under månaden! 

Sätt ett realistiskt mål för dig

Om det känns som ett svårare mål med 10 000 kronor varje månad kan du istället sikta på att spara 5 000 kronor i månaden, eller till och med 10 000 på ett år. För att spara 5 000 varje månad krävs det ett veckosparande på 1 250 kronor. För att spara 10 000 kronor på ett år behöver du avsätta 834 kronor per månad på ditt sparkonto. 

Ett mål på att spara 10 000 kronor i månaden kan helt enkelt vara svårt att nå. Det viktiga när det gäller sparande är att du siktar på att spara ett realistiskt belopp varje månad som inte belastar din ekonomi. Du behöver absolut inte heller nå alla dina besparingsmål varje månad. Vissa månader kanske du har mer pengar att röra dig med och kan lägga undan lite mer pengar till ditt mål, medan andra månader kanske du inte har råd med att spara lika mycket. 

Det är okej att sparandet varierar från månad till månad. Tänk på att vara flexibel med din ekonomi och inte sätta för mycket press på att nå orealistiska mål. Sätt ett rimligt och realistiskt mål från början och spara ett belopp som känns bra för dig och för din ekonomi! 

Hur lång tid tar det att spara till en miljon?

Att spara till en miljon kronor kan ta några år, och det är svårt att uppskatta en exakt tid på grund av att alla sparar på olika takt. Har du råd att lägga undan 100 000 kronor per år? Då klarar du ditt mål på tio år. Men om du vill spara en miljon på fem år kräver det lite mer disciplin. 

Allt beror på din inkomst och dina utgifter - om du tjänar tillräckligt mycket och spenderar tillräckligt lite kan du spara ihop en saftig summa relativt snabbt. Det beror också på hur du spenderar dina pengar. Sparar du på ett sparkonto eller på börsen? Vad får du för avkastning på dina pengar? På börsen kan du eventuellt få högre avkastning på dina pengar än på ett vanligt sparkonto, men kom ihåg att det alltid finns en risk när du investerar pengar på börsen att du inte nödvändigtvis får tillbaka allt du har investerat. 

Några sista tips och tankar

Oavsett ditt besparingsmål finns det ett sätt att uppnå det. Det krävs både planering och dedikation för att klara uppdraget, och med en sparkalender kan du organisera ditt sparande på ett effektivt sätt! Det blir också roligare att spara när du har ett mål i åtanke och kan visualisera dina framsteg. 

Kom ihåg att det alltid är smart att ha ett sparande, oavsett hur mycket du lägger undan varje månad. Första steget för att lyckas med ditt sparande är att sätta ett rimligt mål med tanke på din inkomst och dina utgifter. Sätt inte för mycket press på din ekonomi, utan spara det du kan och var inte frustrerad om det tar dig lite längre än planerat att nå målet. Många bäckar små! 

Fler i samma kategori

Se alla
kvinna söker på mobilen
Privatekonomi Lån utan inkomst - så lyckas du
Pension, A-kassa, sparkapital, du behöver inte ha en tillsvidareanställning för att låna utan inkomst?
betala skuld lapp på borde med penna.
Privatekonomi Lån trots Kronofogden - går det?
Lån hos Kronofogden och planerar att ta lån?