Om el

Renovera köket och spara pengar

2021-10-20 Tone Westerholm
Vitt nyrenoverat kök

Genom att renovera köket med energisnåla val kan du spara pengar. Välj rätt vitvaror och glödlampor samt investera i en bra isolering, så kommer du att se dina kostnader för el och värme minskar.

Att renovera ett kök är ofta dyrt, men genom att välja energisnåla vitvaror och göra smarta val kan du faktiskt spara pengar på längre sikt.

Välj energisnåla vitvaror när du renoverar

En energibov i ett hushålls energiförbrukning är ofta en gammal frys eller ett kylskåp, som passerat sitt bäst-före-datum för länge sen. Så när du renoverar köket är det viktigt att du väljer energisnåla alternativ. På så vis kan den totala kostnaden bli lägre, trots att dina nya vitvaror kanske inte är de billigaste. En enkel regel är att modernare vitvaror drar generellt mindre energi än äldre.

Vid val av spis har storleken betydelse för energiförbrukningen. En stor spis drar mer energi till skillnad mot en som är mindre. Gör ett medvetet val och utgå från vitvarornas energimärkningar som sträcker sig mellan A++ till G. De vitvaror som är absolut energisnålast är märkta med A++.

Placering av kyl och frys är viktigt

När du renoverar ditt kök är även placeringen av kyl och frys viktig för att de inte ska dra mer el än vad som behövs. Om till exempel frysen är placerad bredvid diskmaskinen, ugnen, eller någon annan värmekälla så behöver den dra mer energi för att kunna hålla rätt temperatur. Så tänk på att placera kylen och frysen en bit bort från olika värmekällor. Allra bäst är att ställa dem i ett svalt rum, som i ett förråd eller i källaren.

Uppdatera alla ljuskällor

Byt ut gamla glödlampor till lågenergilampor. De har inte bara har en längre livslängd, utan drar endast 25% energi av vad en gammal glödlampa gör. Många halogenspotlights går att byta ut mot en LED-lampa – även de drar mindre energi och har en längre livslängd. De blir dessutom inte lika varma och du behöver inte oroa dig för att någon ska bränna sig. I kök är ofta lysrör optimalt – de är energisnåla, har en lång livslängd och ger mycket ljus. Passa även på att installera dimmers, rörelsevakter, ljussensorer och strömbrytare med timer så minskas energiförbrukningen.

Minskade kostnader med rätt isolering

Utan vettig isolering kommer du inte långt. Isolering är A och O när du renoverar – inte bara i ditt kök, utan i alla delar av hemmet. Dålig isolering är i längden dyrt när värmen sipprar igenom väggar, tak, fönster och golv. Genom att investera i en bra isolering och se till att allting är tätt, så minskar uppvärmningskostnaderna. På så vis kan du även tjäna in de pengar du lagt på din renovering.

Tänk också på att inte ställa några stora möbler framför ett element, då de hindrar värmen från att spridas.

Fler i samma kategori

Se alla
En svartvit katt myser i en vit soffa.
Om el Hur stor är den genomsnittliga elförbrukningen för ett hushåll?
Ta reda på elförbrukningen för ett hushåll med hjälp av några exempel.
92 Days Cross-sell Electricity
Om el Anvisningsavtal: 10,3 % av Sveriges hushåll går miste om flera tusen kronor per år
Många svenska hushåll får sin el via anvisningsavtal. Anvisningsavtal är ett elavtal som tilldelas dig om du inte själv ...
El vinter
Om el Spara pengar i vinter genom att se över ditt elavtal
Under den kallare delen av året ökar elförbrukningen. Därför kan det vara läge att se över ditt elavtal.