Trots coronaviruset planerar många att resa utomlands i höst. Här går vi igenom vad du ska tänka på om du ska resa utomlands med familjen på höstlovet vecka 44.
Från och med 8 oktober har Utrikesdepartementet (UD) hävt sin avrådan från icke nödvändiga resor till flera länder i Europa. I bedömningen till beslutet har UD vägt in lättnader i restriktioner som andra länder genomfört för svenska resenärer.
Andorra
Belgien
Bulgarien
Cypern
Danmark
Finland
Frankrike
Grekland
Island
Italien
Kroatien
Liechtenstein
Luxemburg
Monaco
Nederländerna
Norge
Polen
Portugal
Rumänien
San Marino
Schweiz
Slovakien
Spanien
Storbritannien
Tjeckien
Tyskland
Ungern
Vatikanstaten
Österrike
För övriga länder inom EU, EES och Schengenområdet förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med 21 oktober 2020.
Avrådan från icke nödvändiga resor till övriga länder utanför EU, EES och Schengenområdet gäller till och med 15 november 2020.
Men att UD hävt sin avrådan från icke nödvändiga resor betyder inte att situationen är som vanligt igen. Krav på karantän, lokala bestämmelser och restriktioner kan återinföras med kort varsel om situationen försämras. Undvik därför att resa i onödan.
Du har ett stort ansvar som resenär och måste vara förberedd om du reser utomlands under pandemin. Håll dig uppdaterad om inresebestämmelser och följ lokala anvisningar och råd. Du hittar information på Sweden Abroad och i UD:s app Resklar.
För att underlätta för dig har vi sammanställt saker du behöver tänka på om du är på resande fot under höstlovet 2020.
Du ska inte resa om du är sjuk. Om du blir sjuk under resan ska du inte resa hem förrän du är frisk. Lokala anvisningar avgör när du betraktas som frisk. Beroende på vilket land du är i och vilka regler som gäller finns risken att du blir nekad hemresa.
Du kan bland annat bli nekad hemresa om du
uppvisar symptom på covid-19
fått ett positivt PCR-test
umgåtts med någon som testats positivt.
Sverige har inget krav på karantän eller hälsokontroller för dig som reser från utlandet till Sverige. Du ska skydda dig själv och andra genom att följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd. Du har ett stort ansvar som enskild resenär.
Flygplatser i Europa följer riktlinjer för minskad smittspridning som Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet (EASA) tagit fram. Du kan därför uppleva att flygplatser har andra rekommendationer för minskad smittspridning än övriga samhället.
International Air Transport Association (IATA) ställer krav på munskydd vid flygresor, både på flygplatsen och på flyget. Tänk på att använda rätt sorts munskydd och att använda dem på rätt sätt. Du hittar tydliga beskrivningar på WHO:s webbplats.
Flera länder i Europa kräver att du har ett intyg som visar att du inte har covid-19 för att du ska få resa in i landet. På Folkhälsomyndighetens hemsida finns en lista på digitala vårdgivare som har angett att de erbjuder testning för reseintyg.
Förutom att hålla dig välinformerad om den lokala situationen och följa de lokala myndigheternas anvisningar och råd bör du även följa svenska myndigheters generella rekommendationer för att motverka smittspridning.
Det här kan du göra för att motverka smittspridning:
Håll avstånd.
Undvik att träffa andra om du är sjuk.
Var noga med handhygienen.
Eftersom smittspridningen av covid-19 kan förändras från dag till dag är det viktigt att du på förhand planerar för en försämrad situation där möjligheterna att resa hem försämras. Ha i åtanke att även kraven på testning och karantän kan förändras snabbt.
Om du måste stanna längre än planerat får du räkna med att du själv måste ordna med boende och transport hem. Varken UD eller svenska utlandsmyndigheter kan hjälpa till med transport om du får problem med att ta dig hem på grund av situationen.
Det är viktigt att du har en hemförsäkring som gäller under hela resan. Om din försäkring inte täcker kostnader för exempelvis vård och hemresa kan det innebära stora kostnader för dig, till exempel om du blir sjuk under resan och behöver vård på plats. Ambulansflyg hem till Sverige kan kosta över en miljon kronor.
Det går att avboka resan och att få pengarna tillbaka – men det beror på omständigheterna.
Om flygbolaget eller resebyrån ställer in resan ska du kontakta dem för att undersöka möjligheterna att få pengarna tillbaka.
Om UD avråder från resor efter att du bokat en paketresa gäller Paketreselagen. Det innebär att du kan avbeställa resan innan den påbörjats mot en avgift.
Om du eller någon i sällskapet blir sjuk kan du avbeställa resan om ett avbeställningsskydd ingår i din hem- eller reseförsäkring. Avbeställningsskyddet gäller inte om du vill avboka resan på grund av oro för smitta eller för att UD avråder från resor.
Kontakta ditt försäkringsbolag innan resan och hör vad som gäller för just din hemförsäkring eller reseförsäkring.