Privatekonomi

Njut av semestern i den svenska skärgården

2020-06-16
Zmarta privatlån

Tack vare allemansrätten och olika stiftelser kan alla som vill njuta av semestern i Sveriges olika skärgårdar för en alldeles rimlig peng.

Stockholms skärgård

Stockholms skärgård är den näst största skärgården i Östersjön. Många utav öarna går det att nå med bil, buss, färjor och lokaltrafikens egna skärgårdsbåtar. Två öar som sticker ut extra mycket är Utö och Grinda.

Utö Utö har varit befolkat sen 500-talet och är idag en ö fylld med roliga utomhusaktiviteter. Paddla kajak, hyr en cykel, basta, sol och bad. Hit tar du dig enkelt med bil, lokaltrafik eller båt som går från centrala Stockholm på sommaren. Om du vill stanna längre än en dag så finns det både hotell, vandrarhem, stugor att hyra och campingplats så du kan enkelt anpassa övernattningen till din egna budget.

Grinda Grinda är en mindre ö än Utö, men ett populärt resmål tack vare Waxholmsbåtarna som går hit. Grinda är perfekt för dig som vill komma nära naturen utan att behöva betala en förmögenhet. Ta en dagsutflykt hit eller slå upp ett tält på tältplatsen och njut av vacker natur, härliga badplatser och naturstigar. Här finns också ett värdshus, café och gästhamn.

Göteborgs skärgård

Den svenska västkusten är något alldeles speciellt. För dig som vill besöka just Göteborgs skärgård, med eller utan båt, så finns det flera vackra öar att besöka. Det går båtar från centrala Göteborg, men flera av öarna går också att nå med bil.

Hönö Hönö är en populär ö i norra delen av Göteborgs skärgård. Här finns salta bad, uteserveringar och ett fiskemuseum. Enklaste sättet att ta sig runt ön är med cykel – ta med din egna eller hyr en i hamnen. Ön är perfekt för en dagsutflykt, men vill du stanna över natten finns det flera budgetvänliga övernattningsmöjligheter.

Björkö Björkö är en av de större öarna i Göteborgs skärgård. Med vackra grönområden och naturstigar är det perfekt för dig som gillar att vandra. Från utsiktspunkten Valeberget kan du njuta av en vacker utsikt över de olika öarna i skärgården. På Björkö finns det både vandrarhem och stugor att hyra som passar olika stora plånböcker. Självklart finns det även flera härliga badplatser där du kan ta dig ett dopp.

Östgötaskärgården

Längs den östgötska kusten finns tre skärgårdar – Sankt Anna, Arkösunds och Gryts skärgårdar. Med Skärgårdslinjen tar du dig enkelt runt i skärgårdarna med båt. Här kan du uppleva lummiga skärgårdsöar närmare kusten och kala, bergiga öar som ligger längre ut. För en plånboksvänlig semester finns det ett och annat smultronställe att besöka.

Blekinge skärgård

Blekinges skärgård kan du nå både med skärgårdstrafiken och med bil. Öarna här nere bjuder på lummiga miljöer med röda hus med vita knutar – en riktig skärgårdsidyll. Blekinges skärgård består av de fyra skärgårdarna Karlskrona skärgård, Ronneby skärgård, Karlshamn skärgård och Sölvesborgs skärgård. Givetvis finns det gott om badplatser, stränder, gästhamnar och roliga aktiviteter. Vad sägs om att hyra en kajak och åka på sälsafari? Budgetvänliga alternativ finns när det kommer till boende – stugor, vandrarhem och hotell.

Piteå skärgård

I de norra delarna av Sverige hittar du Piteå skärgård. Skärgården sträcker sig över 550 öar och som du förstår så finns det en hel del att utforska här. Sandstränder, mysiga fiskelägen, naturreservat och fornlämningar i form av stenlabyrinter. För att ta dig ut till någon av öarna behöver du åka båttaxi - det är väl värt pengarna. Mysiga stugor och campingplatser finns att hyra så passa på att stanna några dagar, en vecka eller två, och njut av den fantastiska flora som finns här.

Fler i samma kategori

Se alla
Privatekonomi Nya lagar och regler som påverkar din privatekonomi
I början av varje år tillkommer nya lagar och regler som påverkar din privatekonomi.
Privatekonomi Viktigt att tänka på när du tar ett lån
Ett lån kan att ha stor inverkan på din ekonomi, därför bör du ha koll på en del saker innan du ansöker.
Glad man som tittar ner i en dator
Privatekonomi 7 knep för högre kreditvärdighet – så gör du
Kreditvärdighet är ett mått på din betalningsförmåga. Här är våra 7 knep för hur du ökar din kreditvärdighet.