Privatekonomi

Semester på en budget – hur du lyckas med semesterkassan

2023-02-07 Johanna Westerlund
Gul buss med fastspända resväskor.

Att hålla en budget är inte alltid lätt. Drömmarna om att ligga och glassa på en vit sandstrand i Thailand kanske inte finns med i kalkylen. Men betyder en mindre semesterkassa att du måste hålla dig till den lokala stranden? Här ger vi våra bästa tips på hur du kan ha en minnesvärd semester utan att sätta dig i personlig konkurs. 

Ta 6 minuter och läs hur du kan ha en semester på en budget. Skippa den lokala stranden och hitta semestern som passar dig, familjen eller kompisgänget bäst.

Hur gör man en resebudget? 

Enklaste sättet att räkna om du behöver en budget för resan är att göra en lista på alla eventuella kostnader, biljetter av olika slag, mat och dryck, attraktioner, utflykter,färdmedel och allt däremellan. Tänk på att det även kan tillkomma oväntade kostnader som du borde ha i åtanke när du gör din budget. 

Så, hur gör man en budget? Första steget blir att räkna på ungefärhur mycket du kommer att spendera på din semester. Troligtvis har du redan en destination i åtanke och kan spana hur mycket din eventuella biljett eller drivmedel kommer att kosta. 

Sedan är det bara att lägga till alla andra eventuella kostnader som du kan tänka dig kommer dyka upp på resan, ett enkelt sätt att göra detta är att lägga in allt och kategorisera utgifterna i en Excel-fil eller liknande. Vilken slutsumma får du? Är det ett orealistiskt högt belopp och någonting som du direkt känner du inte kommer att ha råd med? Då kanske du ska se över om du kan spara och resa vid ett senare tillfälle eller ändra destinationen.Finns det vissa attraktioner du kan skippa på resan? Se över vilka utgifter du kan eliminera eller hitta billigare alternativ till. 

Hur mycket kostar normalt en semester? 

Beroende på resmål och resplan så varierar priset för en semester. Bokar du in en all-inclusivekan du enkelt spendera mellan 20 – 30 tusen kronor, medan en långhelg i södra Europamed boende på Airbnbkan landa på runt 5 000 kr. Med andra ord så är det svårt att säga hur mycket en ”normal” semester kostar. 

Resebudget, varför behöver man det? 

Det är alltid bra att ha en resebudget, du kan enkelt se hur mycket du har att spendera och planera din resa utefter. Det är lätt att man överkonsumerar när man har roligt och köpa traditionella sjalar i Indien eller ta med 5 burkar oliver från den lokala farmen du besökte i Italien – en budget hjälper till att hålla fötterna på jorden och kontroll i plånboken när du behöver det.

Vem är du som åker på semester? 

Vilka är ni som ska åka på semester? Vad är planerna för resan och vad vill du ha ut av den? Ska du åka med familjen på en skidresa till Sälen eller är du och kompisarna bara ute efter en sak när ni drar för en helg på Ibiza? Oavsett vem du åker på semester med är det bra att ha en ekonomisk plan för hela resan. 

Familjesemester 

När det kommer till familjesemestrar så är de ofta välplanerade och har en agenda som fyller så gott som hela resetiden, oavsett om man åker med yngre barn, sina vuxna barn, barnbarn och respektive eller tillsammans med hela tjocka släkten. Här kan du läsa mer om hur du planerar den bästa semestern med barn.

Äventyr med kompisgänget 

Att resa med vänner är (för det mesta) alltid ett roligt äventyr. Det finns många viljor och det är oftast fullt ös med mat, fest, upplevelser och skratt. Men man får inte glömma bort att det kostar pengar att resa, oavsett om man gör det med vänner, familj eller själv.  

Har ni ett reseschema på saker som ni vill se och uppleva? Hur ser din budget ut för att göra allt? Se till att du räknar på din budget och kolla så att du har råd att vara med på alla upplevelser. Om inte så kanske det räcker om du bara är med på en del av upplevelserna? Man behöver ju faktiskt inte vara tillsammans 24/7 bara för att man är på semester ihop.

Hitta dig själv semester 

Att resa ensam ger dig mer kontroll över vad du gör och hur du spenderar dina semesterpengar. Vad vill du få ut av din resa och vad vill du göra? När du reser själv kan du enkelt lägga upp din resebudget utifrån dina egna krav och önskemål. Att resa ensam betyder inte att du måste resa till en öde ö eller bergsvandra med buddistiska munkar. Du kan fjällvandra i Norge, ta en spahelg i stan, ta en cityweekend eller hoppa på en kryssning. Vad som är av värde är att bestämma vad du vill göra och se hur du har råd med det.

Olika typer av semester 

Olika typer av semestrar kostar olika mycket, det kan vi vara överens om. Så vad ska du göra för att få ut det mesta av din resa utan att gå i personlig konkurs? Bästa sättet är att göra research och kolla vilka resealternativ som passar dig. 

En 5-veckors semester kanske inte är någonting som alla kan ta, så det är viktigt att du planerar hur länge du vill och kan vara borta. Tamed detta i dina budgetplaner så att du vet hur mycket du kan spendera på en vecka i Turkiet, respektive när du har 5 veckors semester i Mexiko.

Semester i Sverige 

När det kommer till att ha semester i Sverige är det oftast enklare att planera, du behöver oftast inte planera budget för flygbiljetter, men något viktigt att ha i åtanke är då bensinpengar eller bus- och/eller tågbiljetter. Ska du bo på hotell, vandrarhem, campa ute i naturen eller sova hos nära och kära? Olika boenden kommer att kosta dig olika mycket. Beroende på var i landet du vill resa kan det även vara dyrare att bo och äta på vissa platser än andra. 

Semesterresor utomlands 

Statistik visar att vi svenskar vill ta en semester utomlands minst en gång per år (fler om vi har möjlighet). När det kommer till att resa utanför Sverige finns det några andra saker du måste komma ihåg. Detta är allt från flygbiljetter, hyrbil, tåg- och/eller bussbiljetter, boendekostnader, eventuella presenter och har du koll på om du måste skaffa nytt pass? Att förnya sitt pass i Sverige kostar 400 kr (det gäller oavsett ålder), och vet du om du måste ha några vacciner eller vad du gör om du blir sjuk på semestern? Hur ser det ut med försäkringen? Behöver man verkligen en reseförsäkring? 

Semestertider i Europa 

Semestertider för majoriteten av svenskar är under sommarhalvåret, det betyder att majoriteten av svenskar reser under de halvåret också. Det påverkar priserna på färdmedel och hotell exempelvis. Högsäsonger betyder högre priser på allt. Om du vill eller måste hålla dig till en strikt budget, men vill kunna uppleva så mycket som möjligt på din resa så kan det vara värt att resa under lågsäsongerna. 

Äventyr eller all-inclusive?  

Oavsett vilken typ av resa du vill göra så kommer det att kosta pengar. Vi rekommenderar aldrig att ta förhastade beslut, speciellt inte när det kommer till resebudgeten och att låna pengar. En all-inclusive kommer ge dig allt du vill ha, om det så är att chilla vid poolen, få maten serverad och (om du har barn), aktiviteter för alla åldrar. Men det kostar även därefter. Ja, flyg, mat och dricka, hotell och en del aktiviteter är oftast inkluderat, men det finns alltid extra kostnader som tillkommer. Vill du inte vara på hotellet en dag och planerar att se någonting annat, äta mat som inte ingår i ditt resepaket eller bara ta en shoppingtur, så kommer det att kosta extra, någonting som du måste ha i åtanke när du planerar din resebudget. 

Vilka kostnader måste du räkna med? 

Som vi redan har nämnt så finns det flera olika resekostnader. Så hur mycket spenderar man på en semester? Ja, det beror helt på hur mycket du planerar att se, göra och äta. Resebudgetar är individuella och det går inte att jämföra din budget med min budget – speciellt om vi inte planerar samma resmål.

Spara till semester 

Bästa sättet att planera en budget är att spara. Har du ett större resmål planerat och kommer vara borta en längre tid? Räkna på dina utgifter och fundera hur mycket du kan lägga undan för att ha råd med din drömresa. 

Borde du låna till att resa? 

Bästa sättet att köpa någonting är först och främst att spara till det, detta gäller även din semester. Har du möjlighet att spara till din resa så rekommenderar vi det. Om du planerar att låna till vissa kostnader på din resa, är det viktigt att du räknar på hur mycket du kan betala ur din egen ficka först, se om du kan bolla med din budget så att du slipper låna ett större belopp.  

När du gjort det bör du räkna på om du har råd med att låna pengar till att resa, hur återbetalningen ser ut och vad du har i ränta – detta gör du genom att jämföra privatlån kostnadsfritt och utan bindningskrav.

Alternativ till dyra resekostnader 

Det finns en hel del resekostnader man kan prioritera istället för att gå på dyraste alternativet.  

  • Måste du ha ett 5-stjärnigt hotell? Det finns högkvalitativa boenden till bra priser och som håller väldigt bra standard.  

  • Går det att hitta billigare biljetter? Genom att boka på vissa dagar, vara ute i god tid och boka flyg- och/eller tågbiljetter så tidigt du bara kan. 

  • Går det att få den perfekta upplevelsen utan att betala multum? Absolut! Man behöver inte betala multum för en jordenrunt resa då man kan få en minst lika bra semester på ett ställe. 

Fler i samma kategori

Se alla
kvinna söker på mobilen
Privatekonomi Lån utan inkomst - så lyckas du
Pension, A-kassa, sparkapital, du behöver inte ha en tillsvidareanställning för att låna utan inkomst?
betala skuld lapp på borde med penna.
Privatekonomi Lån trots Kronofogden - går det?
Lån hos Kronofogden och planerar att ta lån?