Privatekonomi

Våra 10 bästa tips inför Black Friday Sverige 2022

2022-11-11 Wilma Björlin
Hand som håller i ett blått kreditkort framför en laptop.

Black Friday är årets största rea med stora prissänkningar och förmånliga erbjudanden i många butiker. I denna artikeln förklarar vi mer om den populära traditionen och guidar dig genom rean med tips som hjälper dig att handla smart.

Ta 8 minuter och läs denna artikel för att lära dig mer om Black Friday och få våra 10 bästa tips inför shoppingrundan.

När är Black Friday i Sverige? 

Black Friday 2022 Sverige infaller den 25 november och pågår i 24 timmar. Rean börjar dock ofta redan på måndagen den 21 november med Cyber Monday, för att sedan övergå till Black Week. Black Week pågår i Sverige mellan 21–27 november.  

Black Friday 2022 – vanliga frågor 

Funderar du över något kring Black Friday-rean? Vi har svaren! Här har vi samlat några vanliga frågor och svar om Black Friday, Cyber Monday och Black Week. 

Vad är Black Friday? 

Black Friday är årets största readag. Black Friday har sitt ursprung i USA och infaller alltid fredagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving. Traditionen förknippas med förmånliga erbjudanden och rejält nedsatta priser hos flera varumärken och butiker. 

Trots att många tillägnar dagen till att handla är det är inte en officiell helgdag. Det är en kritisk dag för detaljhandeln eftersom den kan stå för 20 % eller mer av den årliga försäljningen för många varumärken.

När är Black Friday? 

I år 2022 är Black Friday den 25 november. Eftersom att Black Friday alltid infaller fredagen efter Thanksgiving, som i sin tur alltid infaller på torsdagen, kan datumet dock variera från år till år. 

Hur länge varar Black Friday? 

Black Friday startar vid midnatt fredagen den 25 november 2022 och pågår i 24 timmar. Rean sträcker sig dock ofta en längre period med tanke på nytillkomna reatraditioner som Cyber Monday och Black Week. 

Varför heter det Black Friday? 

Namnet Black Friday härstammar från 60-talets Philadelphia i USA. Namnet fick den innebörd det har idag när detaljhandeln började nyttja dagen för att erbjuda nedsatta priser och erbjudanden. 

Varför det blev just denna dag, fredagen efter Thanksgiving, beror på att försäljare och butiker brukade gå med vinst under denna period. Det gjorde att försäljningssiffrorna gick från röda (negativa) till positiva (svarta), vilket förklarar namnet Black Friday.

Är Black Friday det bästa tillfället att handla? 

Många anser att Black Friday, Cyber Monday och Black Week tillsammans utgör den bästa reaperioden under året. Det kan därför vara  ett utmärkt tillfälle att handla det man behöver eller något man kanske länge har önskat sig. Priserna och erbjudandena är ofta förmånliga, vilket gör det till ett utmärkt tillfälle att handla julklappar.  

Vad är mindre bra med Black Friday? 

Black Friday är en omtyckt tradition med till synes flera fördelar – men det finns också faktorer som gör rean mindre bra.. Allt fler motsätter sig Black Friday för att de anser att det bidrar till överkonsumtion, ogenomtänkta köp och har en dålig miljöpåverkan. 

En motpol till  Black Friday är White Monday, som startades 2017 av företaget Repamera. White Monday infaller måndagen innan Black Friday. Enligt White Monday vill de motverka att folk hela tiden köper nytt genom att istället satsa på ett bättre nyttjande av våra resurser.

Hur mycket spenderar en genomsnittlig person under Black Friday? 

En genomsnittlig person i Sverige förväntas spendera mellan 2 000–4 000 kronor under Black Friday. Svensk handels prognos 2021 förutspådde att försäljningen under Black Friday/Week skulle öka till cirka 9 miljarder kronor jämfört med cirka 7,5 miljarder kronor 2020. En prognos för 2022 har ännu inte publicerats. 

När kom Black Friday till Sverige? 

Black Friday fick sitt fäste i Sverige år 2013 då flera butiker uppmärksammade traditionen med reor och erbjudanden. Inför Black Friday 2014 hade över 45 butiker slagit fast att de skulle ansluta till readagen samma år.   

Våra 10 bästa tips inför Black Friday  

1. Skapa en budget

Börja med att göra en budget om du planerar att handla under Black Friday. En budget hjälper dig att sätta ramar  och ger dig goda förutsättningar för en välplanerad och genomtänkt shopping. Ännu en fördel med att skapa en budget är att du på ett enkelt sätt får en tydlig överblick över vad du vill och kan köpa, vilket i sin tur minskar risken för förhastade, ofta onödiga, köp. 

Börja med att försöka sätta upp en plan för shoppingen – klargör för dig själv vad du tror att du kommer vilja köpa och hur mycket du kan spendera. Ha sen som tydligt mål att hålla dig till din  budget.  

Att skapa en budget kanske låter som ett enkelt, förutsägbart tips och vi är övertygade om att du kommer att lyckas! Men, vi vill ändå uppmana dig till att ha  i åtanke att butikerna ofta har noggrant uttänkta strategier för att få dig att handla mer. Dessa strategier kan kännas övertygande i stunden och göra det svårare att motstå impulsköp – försök därför att ha detta i bakhuvudet och var disciplinerad.  Det viktiga i slutändan är ju att du lyckas följa din budget – se därför till att göra den i god tid inför Black Friday.

Känner du dig osäker på hur du på bästa sätt skapar en budget? Vi hjälper dig gärna på vägen – läs vår guide om hur du skapar en budget med några få, enkla steg. 

2. Köp bara det du behöver   

Tänk dig det här scenariot. Du kanske redan har bestämt dig för att du endast ska köpa en ny diskmaskin och en vinterjacka under Black Friday och Black Week. Det är två saker som du verkligen behöver och länge har planerat att köpa under den kommande rean. 

Men, sen när du ger dig ut i butikerna blir du överrumplad av alla fantastiska erbjudanden och nedsatta priser. Du blir lockad, vilket inte är konstigt. Vem vet, du kanske får syn på en tröja som du verkligen tycker är fin, men som du vet att du egentligen inte behöver. Kanske tänker du “Äsch, det är ju ett så bra pris. Allt är ju dessutom så dyrt nu också. Jag passar på!”. Låter det bekant? Du är inte ensam om att tänka så.

Många ser Black Friday som det perfekta tillfället att fynda och maximera julshoppingen. Det kan vara lätt att ryckas med och lockas av reapriserna, speciellt i dessa tider när det mesta dessutom har blivit dyrare. Men försök att fundera ett extra varv innan du handlar något du inte planerat köpa. Behöver du verkligen denna sak, eller handlar du egentligen bara för att det är så bra rea?

Om du ska handla julklappar – fundera ut redan innan vad du vill ge och skriv en lista som du kan checka av!

3. Fundera ett extra varv innan du handlar på kredit  

Det blir allt vanligare att handla på kredit. Vi ser ofta uppmaningar i reklamer som “Handla nu, betala om två månader.” och “Säkra julklapparna nu, betala i februari”. Detta är ofta även kombinerat med lockande villkor som kan verka toppen.

Vi förstår att det kan vara  inbjudande att köpa en vara utan att direkt behöva betala för den – men det kan vara klokt att fundera ett extra varv innan du väljer att handla på kredit. Om du vet att du inte har råd att betala direkt, har du då råd när fakturan väl kommer? Om du känner dig trygg med din ekonomi och vet att du har möjlighet att betala fakturan så kan det vara ett alternativ att handla på kredit. Om du känner dig osäker – låt hellre bli och undvik onödiga skuldsättningar som kan skada din privatekonomi.

Detta tips gäller speciellt vid flera, mindre köp. Du har säkert hört uttrycket “många bäckar små”– att ta flera, små utgifter på kredit kan resultera i onödig skuldsättning, speciellt om man egentligen har råd att betala direkt vid själva köptillfället. 

Har du dock länge behövt köpa en ny säng eller kanske en tvättmaskin men inte känt att du har haft råd? Då kan ett lån med bra villkor kanske vara en lösning för dig. Om du vet med dig att du redan har fallit in i “många bäckar små”-mönstret, kan det vara en smart idé att se över krediterna och kolla om du kan samla dem

4. Granska prislappen

Det låter fräckt och osannolikt, men en röd realapp innebär inte alltid att priset faktiskt är lägre. Det är vanligare än vad man kan tro att butikerna höjer priserna en period innan Black Friday för att sedan göra prissänkningen. Denna strategi gör alltså att priset verkar bättre än vad det egentligen är.  

Det har tidigare år utfärdats varningar från Konsumentverket kring detta – kontrollera  därför alltid prislappen och ha koll på prishistoriken så att du kan känna dig säker på att erbjudandet faktiskt är bra. 

5. Ta reda på villkoren  

Brukar du också förutsätta att du får returnera och byta produkten du köpt? Vi förstår det! Det är nog många som utgår från att villkoren alltid är lika fördelaktiga. 

Därför kan det vara bra att veta att butikerna ofta begränsar sina villkor för just byten och returer under reor som Black Friday. Om du därför gör ett köp du inte är säker på och sedan ångrar dig, finns det ingen garanti för att du tillåts returnera produkten. Istället kan du erbjudas ett tillgodokvitto.

Kontrollera därför villkoren innan du handlar så att du kan känna dig trygg med att du får returnera produkten och få pengarna tillbaka om du skulle ångra dig.

6. Undvik snabba och spontana köp 

Försök att undvika snabba spontanköp. Som nämnt i tipsen ovan är det istället smart att ha en plan för vad du ska köpa och sedan göra allt du kan för att försöka hålla dig till den planen. 

Det kan kännas frestande att “passa på” när butikerna lockar med tidsbegränsade erbjudanden och stora prissänkningar – men ha som målsättning att undvika förhastade köp som du i slutändan inte blir nöjd med. 

7. Försök att inte bli förblindad av priset

Black Friday, Cyber Monday och Black Week förknippas främst med rea och nedsatta priser. Kan du också uppleva att du blir förblindad av alla röda prislappar? 

Lockande erbjudanden är vad som gör att vi går in i butiken – vi blir nyfikna och vill se hur mycket pengar vi kan spara. När du hamnar i den situationen, försök då att istället fundera på om produkten verkligen passar dig och dina behov. 

Detta tips gäller särskilt sånt som är viktigt för oss i vardagen och som kan påverka vår levnadsstandard, till exempel möbler och andra större varor. Ett schysst pris är såklart alltid trevligt, men fundera också på om produkten verkligen är den bästa för dig.

8. Skänk det du inte längre behöver till välgörenhet

Många av oss känner en skuld när vi handlar nya saker och det är såklart bra att undvika att handla nytt i onödan.

Har du kanske köpt en ny fräsch brödrost under rean, fast den du har hemma fortfarande funkar? Eller har du investerat i en riktigt skön och varm vinterjacka eftersom att den du har hemma inte riktigt passar längre? Gör då både en insats för miljön och frigör plats hemma genom att skänka sakerna till välgörenhet och second hand-butiker. 

9. Shoppingberoende? Inför köpstopp

Tycker du att det är svårt att hålla shoppingen på en lagom nivå? Känner du kanske att du handlar fast du egentligen inte har råd och mår dåligt över dina vanor? Då kan du lida av ett shoppingberoende. 

Reaperioder som Black Friday kan kännas svåra att hantera om du kämpar med att låta bli att handla. Om du känner igen dig kan du prova att ha ett köpstopp under en period. Köpstoppet kan se olika ut beroende på ditt beteende och vanor – det kan vara relaterat till vissa varor eller gälla alla inköp. 

Våga också be om hjälp. Om du känner att ditt shoppingberoende går ut över ditt välmående kan det kännas skönt att prata med någon. Involvera en närstående och gör något tillsammans under Black Friday så att du hittar något annat att fokusera på.

10. Köp saker som håller längre

Köp saker av bra kvalitet som håller i tiden. Att köpa saker av hög kvalitet kan kosta mer – men det innebär också att du får en vara som håller länge och du slipper köpa nytt lika ofta. Det är därför en mer hållbar lösning, både för din plånbok och miljön.

Bonustips! Handla klimatsmart från hållbara nätbutiker.

Många av oss känner en vilja och ambition att handla mer miljövänligt, men det kan vara svårt att veta hur man ska börja. Gör det lätt för dig att bidra – håll utkik efter klimatsmarta butiker när du behöver handla något online. Allt fler onlinebutiker bedriver sin verksamhet mer hållbart, detta brukar ofta göras genom klimatkompensation för transporter, användning av återvunna förpackningar och anlitande av logistikföretag som har hållbara lösningar. 

Om Black Friday & Black Week 2023

Längtar du redan nu  till Black Friday och Black Week nästa år och undrar när det pågår? Vi har svaret!

Black Friday 2023 i Sverige äger rum fredagen den 24 november. Black Week 2023 pågår mellan 20–26 november.

Fler i samma kategori

Se alla
Flygplansfoto som visar stadsdelarna Södermalm, Gamla stan, Kungsholmen och city i Stockholm
Privatekonomi Inflation i Sverige
Ta reda på hur du ska tänka med dina lån och pengar när det är hög inflation. 
Kvinna visar upp en miniräknare för en man.
Privatekonomi Levnadskostnader - högre kostnader enligt konsumentverkets rapport 2023
Hushållens levnadskostnader ökar kraftigt 2023, vilket gör det svårare att få låna pengar.
Glad man som tittar ner i en dator
Privatekonomi Kreditvärdighet - allt du behöver veta
Kreditvärdighet är ett mått på din betalningsförmåga. Här är våra 7 knep för hur du ökar din kreditvärdighet.