Spartips

Så får du råd med barnkalas och presenter

2019-10-22 Tone Westerholm
barnkalas

Barnkalas kan vara en kostsam historia. Här är våra bästa tips på hur du får råd med barnkalas och presenter.

Sparande

Det är alltid bra att ha ett sparande. När ditt barn fyller år och det ska köpas presenter och kanske hållas i barnkalas är det inte roligt att behöva lägga ut allt på en och samma löning. För tänk om du haft en oväntad utgift eller av någon anledning har en mindre summa än vanligt att leva på just den månaden? Se till att inte hamna i den situationen genom att lägga undan en mindre summa varje månad. En fördel med födelsedagar och högtider är att de inträffar samma datum varje år vilket gör att du lättare kan planera ditt sparande.

Släpp kraven

“Kids can be cruel” brukar man säga och faktum är att barn jämför sig oerhört mycket med varandra. Pressen att köpa fina och dyra presenter kan bli stor eftersom man inte vill att barnet ska bli ledset för att man inte har råd att köpa allt på önskelistan. Kom ihåg att det i slutändan inte handlar om det materiella. Släpp kraven!

Billigare presenter

Ytterligare ett huvudbry kring presenter kan vara när barnet ska gå på barnkalas. Vi spenderar oerhörda summor bara på att köpa dyra gåvor. För varje barn kan summan verka obetydlig men sammanslaget över ett år kan det bli riktigt dyrt med alla kalas. Har du dessutom fler barn stiger presentkostnaderna ännu mer. Har du inte råd med alla dessa presenter så prata med föräldrarna och försök hitta en gemensam lösning. Kanske kan ni tillsammans komma överens om en maxsumma per present? Ett annat förslag är att ni kommer överens om att köpa presenter gemensamt där alla lägger en bestämd summa och köper en fin present tillsammans. Då kan ni även varva vem det är som köper – så sparar ni både tid och pengar.

Håll utkik efter erbjudanden och rea

Ha ögonen öppna när du är ute och shoppar och spana efter lämpliga födelsedagspresenter när det är rea eller utförsäljning  och samla på dig inför kommande barnkalas. Det finns som du säkert vet många erbjudanden och kampanjer att hitta på nätet och några gånger per år är det bokrea. Black Friday är även ett sådant tillfälle där det går att hitta till exempel spel till vrakpriser. Det finns många knep som gör det enklare att få råd med presenter och barnkalas.

Ett lyckat barnkalas

Med lite kreativitet och enkla knep kan barnkalaset bli lyckat utan att du behöver lägga ut en förmögenhet! För ett barn går det mesta att göra till ett äventyr; varför inte ha skattjakt eller köp karamellfärg och färga maten? Barnen kommer att uppskatta det precis lika mycket som något annat. Använd fantasin och lägg fokus på roliga lekar – barnkalas kan bli roliga även om man inte har en obegränsat med pengar att spendera.

Fler i samma kategori

Se alla
Två händer som håller i varsitt tomtebloss
Spartips 6 nyårslöften för en bättre privatekonomi
Inled det nya året med en bättre privatekonomi genom våra 6 smarta tips.
Närbild på en vit julgranskula hängades i en julgran med ljusslingor och andra julgranskulor i blått och vitt i bakgrunden
Spartips Fira jul på en budget
Ta del av våra 7 smarta tips om hur du lyckas med ett julfirande med stor mysfaktor – på en liten budget.
10 Smarta budgettips
Spartips Så lyckas du med en buffert
Skapa en ekonomisk buffert som kan rädda situationen ifall något oväntat inträffar.