Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 år löptid, nominell ränta 7,95 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 8,25 %. Totalt belopp att betala 261 497 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 179 kr. Uppdaterat 2023-11-01.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 4,95-29,4 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Undviker du att kolla i det orangea kuvertet? Tänker du att det där med pensionen ändå kommer att lösa sig där framme, i en grumlig framtid? Se till att bygga för en säker pension och få det liv du önskar – även som pensionär.
Ta 5 minuter och läs vår guide som handlar om privat pensionssparande. Här kommer du kunna läsa om olika typer av sparande, vad du behöver tänka på, hur mycket du måste spara, samt hur du ska gå tillväga för att pensionsspara på bästa sätt utifrån din ekonomiska situation.
Det kan kännas onödigt tungt att behöva tänka på pensionen. Särskilt när man har massor av år kvar i arbetslivet! Tycker du att det är viktigare att leva i nuet, fokusera på karriären och tänker att det där med pensionen kommer att lösa sig automatiskt? I så fall är denna artikel som skriven för dig – du har nämligen både rätt och fel.
När det kommer till hur mycket du borde spara i pension så är det väldigt mycket upp till dig och din ekonomiska situation. Hur mycket kan du lägga undan? Har du andra sparkonton som det ska delas mellan? Kan du lägga undan olika summor varje månad? Allt detta och mer påverkar ditt sparande och vi skulle rekommendera att du använder ett sparkonto där du har kontroll över hur mycket som förs över varje månad, utifall det är så att du inte kan lägga undan en månad. Bästa är dock att göra ditt yttersta att spara lite så ofta du kan, även om det bara är en hundring här och femhundring där.
Läs mer om hur du sparar 10 000 kronor på ett år här.
När det kommer till kritan är det viktigt att du utgår från din ekonomi. Du kan alltid räkna ut ditt KALP-värde och sedan skapa ett privat pensionssparande utefter det. Då får du en tydlig bild på hur mycket du kan lägga undan.
Utöver tjänstepension som din arbetsgivare betalar ut, så kan du ha ett privat pensionssparande. Det finns olika typer av sparande och det är upp till dig att välja vilket som passar just dig bäst.
Ett investeringskonto (ISK) eller en kapitalförsäkring är två vanliga och enkla sätt att pensionsspara. Du kan sedan själv välja vilka fonder och aktier du vill spara i. Det är svårt att säga vilka fonder som är bra och dåliga, detta då marknaden går upp och ner. Din bank brukar ha bra koll på vilka som är säkra att spara i och som inte kommer med för höga risker. Annars kan du alltid gå en kurs, alternativt om du pratar med någon som kan mycket.
Privat pensionssparande kan nog klassas som alla typer av pensionssparande som går utanför tjänstepensionen. Är detta ett ISK-konto eller sparande i aktier spelar ingen roll, det är fortfarande ett privat pensionssparande.
Oavsett vilken typ av pensionssparande du väljer, så bör du titta om det kommer någon skatteplikt på det, samt om kontona kommer med någon typ av avgift.
Att spara i aktier har blivit ett allt mer vanligt fenomen. Du kan spara själv och enkelt se över avgifterna och hur marknaden ser ut och förändras. Du kan spara i aktier och fonder via ett ISK-konto hos din bank, försäkringsbolag eller använda dig av ett företag som Avanza som fokuserar på att just köpa och sälja fonder och aktier.
Din allmänna pension får du av staten, det är något som du inte har kontroll över och som påverkas av din arbetsinkomst i Sverige. Den allmänna pensionen är din garantipension och ett grundskydd för dig med låg eller ingen inkomstgrundad inkomst.
Allmän pension är inget privat sparande som du gör med andra ord, utan något som betalas ut tack vare skatten.
Tjänstepension är något som din arbetsgivare betalar ut, inte heller ett privat pensionssparande. Du kommer inte förlora denna typ av pension om du skulle sluta jobba, bli arbetslös eller byta jobb. Den ändras bara utefter din ekonomiska situation.
Läs gärna: Investera pengar
Om du har ett privat pensionssparande i form av pensionsförsäkring eller IPS (individuellt pensionssparande), så kommer du inte kunna plocka ut det förrän du fyllt 55 år. Är du egenföretagare eller saknar tjänstepension helt från din arbetsgivare kan du fortfarande göra avdrag i din deklaration för privat pensionssparande.
Det är aldrig för sent att börja spara! Men ju tidigare, desto bättre skulle vi säga. Se över din inkomst och se vilken typ av sparande som passar dig bäst, sedan är det bara att hålla koll beroende på om du sparar i fonder, aktier eller liknande.
Kan man låna pengar till pension? Självklart kan du, men det är inget som vi rekommenderar. Det är inte heller något som majoriteten av långivare är så sugna på att göra. Känner du att din ekonomi inte räcker till att spara privat till din pension, kan du se över om du kan samla lån och krediter till ett (om du har flera). Du kan då sänka din ränta och få lägre månadskostnad, vilket kan underlätta om du vill spara till din pension privat.