Spartips

Hitta det bästa sparkontot

2019-10-22 Tone Westerholm
spargris med pojke och mynt

Då du bestämt dig för att skaffa ett sparande med hjälp av ett sparkonto är det bra om du undersöker vilka möjligheter som finns för ditt sparande via olika banker och konton. Det vanligaste tillvägagångssättet är att du går till den bank som du har idag och startar ett sparkonto. Genom att jämföra villkor för sparkonton hos olika banker kan du däremot ”tjäna” ganska många kronor den dag det är dags för ränteutdelning!

Hur vill du spara?

Den första frågan du bör fundera på är: Vill du ha dina pengar skyddade med lite lägre ränta eller vill du ha ett ”fritt” sparande där du kan ta ut pengar vid behov men med högre ränta?

Om du vill vara säker på att dina pengar inte försvinner och är beredd att ta lite lägre ränta, är ett konto med insättningsgaranti det du ska välja. Då du har ett sparkonto med insättningsgaranti är dina pengar skyddade, oavsett vad som händer med banken. Skulle banken exempelvis gå i konkurs får du automatiskt ut dina pengar inom några veckor. Insättningsgarantin täcker belopp upp till 100 000 euro.

Vill du hellre ha ett konto med högre ränta, där du känner att du snabbare kan få avkastning för det sparade beloppet, kan du välja ett vanligt sparkonto.

Villkor för sparkonto

Beroende på banken och vilket sorts konto du vill öppna, kan det finnas olika villkor för ditt sparande. Ett exempel på detta är om du väljer att låsa pengarna för en period eller om du vill ha fria uttag. Hos vissa banker kan du ta ut ett antal gånger per år, hos andra en gång per år. Skulle du under den perioden behöva ta ut ytterligare en summa från ditt sparade kapital, kostar detta en bestämd summa varje gång.

Vill du ha dina pengar skyddade med lite lägre ränta, eller vill du ha ett ”fritt” sparande där du kan ta ut pengar vid behov men med högre ränta?

Det kan också vara bra att fundera på om du vill sätta in en fast summa varje månad som automatiskt förs över till ditt sparkonto, eller om du hellre vill föra över manuellt då det passar dig.

En annan fråga som du kan fundera över är hur mycket pengar du vill spara innan du är ”i mål”.  Hur mycket du vill spara är inte något som banken måste veta, men för egen del kan det vara roligt att se hur pengarna växer från månad till månad.

Det är alltid bra att ha ett sparande, oavsett om du vill spara inför framtiden, till ett hus, en bil, en resa eller något annat. Ett sparkapital är särskilt bra om det skulle hända något oväntat som du behöver pengar till men även bra om du skulle behöva ta ett större lån någon dag.

Fler i samma kategori

Se alla
cyklande äldre dam
Spartips Pensionssparande
Det ska inte behöva kännas tungt att tänka på ditt pensionssparande.