Spartips

Fördelar med sparande

2019-10-22 Tone Westerholm
Pengar, kalkylator, anteckningsblock och penna uppradade.

Det finns många fördelar med ett sparande. Här har vi listat några.

Spara idag, spendera imorgon

Trots alla fördelar är det lätt att associera sparande med något trist; något som ingår i kategorin av alla saker som vi vet är bra, smart och allt det där men som i praktiken… Inte är så jättekul. Faktum är att om du gillar att spendera pengar så gillar du nog även att spara pengar. Det är inte så motsägelsefullt som det kanske låter utan förmodligen har du fram tills nu helt enkelt inte haft rätt verktyg och kunskap till att se alla fördelar med sparande. För trots att det kan vara kämpigt att spara så kom ihåg att den som sparar idag kan spendera desto mer imorgon – och då på något som du verkligen vill ha.

Kort eller långsiktigt sparande

Vad sparar du till? Beroende på om du sparar till en Thailand-resa i vinter eller för att få ihop kontantinsatsen till en bostad inom några år så påverkar det ditt val av sparform.När behöver du pengarna? Hur länge kan du vara utan dem? Om du sparar till något på sikt kan det finnas fördelar i att se efter en sparform med högre risk som därmed ger möjlighet till hög avkastning. Behöver du pengarna inom en snar framtid passar en sparform med lägre risk bättre.

Risk och avkastning

När det kommer till sparande går risk och avkastning alltid hand i hand. Det finns fördelar både i att “köra safe” och i att ha ett mer riskfyllt sparande. Hur riskfylld du vill vara med dina sparpengar kan bara du svara på. Däremot är det framförallt två faktorer som är avgörande i beslutet: dels tidsperspektivet och dels din personlighet. Återigen, fråga dig själv när du behöver pengarna och fundera över hur du är som person. Är du en risktagare? Eller skulle du bli väldigt stressad och orolig om värdet på dina sparpengar plötsligt föll? Är du beredd på att ta lite risker med ditt sparande kan det ge fördelar i form av större avkastning men det kan också innebära att du förlorar stora delar av din investering.

Ränta på ränta

En stor fördel med sparande är snöbollseffekten i form av ”ränta-på-ränta”. När dina placerade pengar växer och ger avkastning så får du även ränta på det nya beloppet – du får med andra ord ”ränta-på-räntan” (kallas även för kumulativ eller sammansatt ränta). Effekten gäller inte bara sparkonton utan är även en fördel inom fond- eller aktiesparande för den som löpande återinvesterar sina utdelningar. “Ränta-på-ränta”- effekten visar att det är möjligt att tjäna pengar inte bara genom avkastning på den ursprungliga investeringen utan även genom ränta på genererad ränta.

Fler i samma kategori

Se alla
Två händer som håller i varsitt tomtebloss
Spartips 6 nyårslöften för en bättre privatekonomi
Inled det nya året med en bättre privatekonomi genom våra 6 smarta tips.
Närbild på en vit julgranskula hängades i en julgran med ljusslingor och andra julgranskulor i blått och vitt i bakgrunden
Spartips Fira jul på en budget
Ta del av våra 7 smarta tips om hur du lyckas med ett julfirande med stor mysfaktor – på en liten budget.
10 Smarta budgettips
Spartips Så lyckas du med en buffert
Skapa en ekonomisk buffert som kan rädda situationen ifall något oväntat inträffar.