Privatekonomi

Budgettipsen - bästa sätten att spara pengar

2022-04-29 Johanna Westerlund
budget

Inflation eller inte, det är alltid bra att hålla koll på sin privata ekonomi och använda sig av en budget. Kom igång och planera din budget idag och få pengar över till annat - här kommer tipsen som får dig att lyckas!

1. Se över din ekonomi

Första steget till att spara pengar att att se över din ekonomi. Vad har du för inkomster och utgifter? Har du några abonnemang eller prenumerationer som du inte använder dig av? Spontanshoppar du mycket? Gillar du att äta ute?

Genom appar eller konsumentverkets budgetkalkyl kan du ta reda på precis hur din ekonomi ser ut, samt se vad som påverkar och vad som du kan ändra på för att förbättra den. Sätt även upp en hushållsbudget för vad du får handla för i månaden - du får då en tydlig översikt på vad du spenderar dina pengar på. När du är klar med din lista på inkomster och utgifter är det dags att börja spara på riktigt!

2. Säg upp onödiga abonnemang

Genom att kolla över sina abonnemang och prenumerationer så kan du exempelvis:

 • Skippa träningskortet och ladda ner en träningsapp istället.

 • Bestämma dig för en enda streamingtjänst för film och TV-serier och säga upp övriga. Samma sak när det gäller musik och ljudböcker.

 • Läsa tidningar online istället för i pappersform.

3. Samla dina lån, försäkringar och krediter

Har du flera smålån hos olika banker och långivare? Då borde du se över dem och överväga att samla lånen. På så vis kan du få en lägre ränta och slipper avi- och uppläggningsavgifter för varje enskilt lån.

Betalar du för onödiga försäkringar? Fundera på om du verkligen behöver den där försäkringen du tecknade när du köpte en ny TV eller din senaste mobil. Kanske räcker det med hemförsäkringen? Många betalar mer än nödvändigt för sina försäkringar och skulle faktiskt kunna få ned kostnaden en hel del. Ta gärna hjälp utav någon av våra tjänster för att jämföra försäkringar och samla dina lån, och se om du kan få ned din kostnad.

4. Minska ditt matsvinn och gör matlådor

Enligt Livsmedelsverket så gör en familj på två vuxna och två barn av med runt 148 kg mat och dryck per år (ca 37 kg/person). Det finns dock en hel del du kan göra för att både spara pengar och göra gott för miljön:

 • Planera dina matinköp med veckomenyer och storhandla en gång i veckan.

 • Köp inte mer mat än du gör av med.

 • Gör regelbundna kylskåpsrensningar och laga middag på resterna.

 • Frys in det du inte vill äta direkt.

 • Titta, lukta och smaka alltid på maten innan du kastar den.

Vi vet hur det är – det är så mycket lättare och roligare att beställa hem mat än att äta matlådor och rester. Testa att laga extra mycket mat när du gör middag och lägg i matlådor som du enkelt kan värma upp när du ändå jobbar hemifrån. Enligt Konsumentverkets kostnadsberäkning 2022 och om man äter lunch ute 5 vardagar i veckan så spenderar man i snitt:

 • 18 - 30 år: 2350 kr/månaden = 122 000 kr/år

 • 31 - 61 år: 2210 kr/månaden = 114 000 kr/år

 • 61 - 74 år: 1980 kr/månaden = 102 960 kr/år


Enligt Konsumentverket kan man spara flera hundra kronor i månaden på att göra matlådor istället för att köpa lunch.

Läs även: Vanliga misstag många gör när de samlar sina lån

5. Se över ditt bolån

Har dina ekonomiska förutsättningar ändrats, eller är det helt enkelt länge sedan du tecknade ditt bolån? Då kanske det är dags för en sänkning av räntan. Jämför bolån utan kreditupplysning och se hur mycket du kan spara. Tjänsten är kostnadsfri och ingen kreditupplysning behövs.

Vill du hellre få konkreta erbjudanden från långivare? Gör en kostnadsfri jämförelse och var inte rädd för att byta bank om det finns någon som kan ge dig bättre villkor.

6. Ändra dina shoppingvanor och köp begagnat

För att lyckas få ihop ett sparkapital gäller det att tänka igenom alla steg i vardagen. Undvik spontanshoppingen, ställ dig själv frågan: ”Behöver jag verkligen detta – eller vill jag bara ha det?” Köp inte nya kläder i onödan – de du har fungerar säkert alldeles utmärkt.

Fundera även på om du verkligen behöver köpa sprillans nya saker. Testa istället Blocket, Tradera eller någon köp- och säljgrupp på Facebook nästa gång du behöver en pryl.

7. Sälj saker du inte använder

För de flesta är det betydligt enklare att minska kostnader än att öka intäkterna, men det finns sätt för den som på kort sikt behöver få mer pengar i kassan. Ett sätt att rensa garderoberna och förråden hemma och sälja saker som bara ligger och skräpar. Låt de där skridskorna du inte har använt sen 2010 få nytt liv tillsammans med någon annan!

8. Se över ditt elavtal

Att se över och hålla koll på sitt elavtal är jätteviktigt och ett bra sätt att spara pengar på. Undvik att betala för mycket för din el, gör en kostnadsfri jämförelse redan idag och spara pengar. 

9. Byt färdmedel

Har du möjlighet att cykla istället för att köra bil eller ta bussen? I så fall, gör det! På så sätt kan du spara flera hundralappar i månaden. Enligt undersökning så kan du spara så mycket som 30 000 kr (om inte mer) genom att byta bort bilen mot en cykel. Detta inkluderar skatt, underhåll, drivmedel, oförutsedda utgifter och försäkring.

10. Bygg upp en ekonomisk buffert

Om du har möjlighet att avsätta pengar till sparande – gör det! Och tänk på att det inte behöver vara mycket, även några få hundralappar varje månad kan på sikt bli en hel del pengar. Känns det omöjligt? Fundera på om det finns något mer du kan skära ner på. 

Om du exempelvis röker eller snusar finns det verkligen pengar att spara. Inköp av godis, snacks och läsk hör också till sånt som går att skippa helt eller åtminstone minska. Förutom mer pengar på banken förbättras även din hälsa, och det är ju minst lika viktigt.

Bonustips - Tävla mot dig själv

Testa också att tävla mot dig själv. Se om du kan spara lite mer för varje månad och tänk att sparar du 100 kronor extra varje dag i ett år – då har du fått ihop 36 500 kr på ett år. Det är hundralappen du annars hade köpt en take away kaffe och en bulle, eller en lunch, för.

Läs även: Hur ofta ska man jämföra sitt privatlån?

Fler i samma kategori

Se alla
artikelbild_löneförhandling.png
Privatekonomi Så lyckas du med din löneförhandling
Vi hjälper dig med smarta tips som förbereder dig inför löneförhandlingen 2023.
Mobilskärm som visar Insplanet på Zmartas hemsida.
Privatekonomi Zmarta och Insplanet samlas under samma varumärke
Insplanets populära jämförelsetjänst av försäkringar har flyttat in under varumärket Zmarta.