Spartips

Investera pengarna för en bättre framtid

2023-04-28 Johanna Westerlund
skylt med pilar i olika riktningar med rosa bakgrund.

Planerar du att investera i aktier, råvaror eller letar du efter en passiv investering som fastigheter? Investera rätt och hitta vad som passar dig bäst. Men vad betyder det att investera? Och hur du ska göra för att minska riskerna att förlora dina investeringar.

På mindre än 5 minuter kan du läsa olika sätt att investera dina pengar, hur du bör tänka och vad du ska undvika om du vill ha en långsiktig investeringsplan. Placera dina pengar rätt och gå med vinst. 

Hur investerar man pengar? 

Hur du investerar dina pengar beror på vad du planerar att investera i. Det är bra om du läser på och lär dig hur de olika sätten att investera och placera pengar fungerar. Det kommer göra dig medveten om eventuella risker och vad du kan göra för att undvika att hamna i en investeringsfälla. 

Avkastning – vad betyder det? 

Avkastning står för “Rate of return” och är den eventuella vinsten eller förlusten som din investering genererar under en viss period uttryckt som en procentandel av din ursprungliga investering. En positiv avkastning är när du har gått med vinst och en negativ när du gått med förlust.

Olika sätt att investera pengar 

Det finns både aktiva och passiva investeringar och det är lite upp till dig vad du vill satsa på. 

1. Fonder och aktier 

Ett av de vanligaste sätten att spara och investera pengar är med aktier och fonder. Det är ett an aktiv investering där du håller koll på marknaden för att köpa, flytta, sälja och placera dina investeringar. 

2. Passiva investeringsmöjligheter 

En passiv investering är när du ser över eventuella risker, hur mycket du vill investera och sedan är det bara att köra igång. Viktigt att känna till är att en passiv investering inte betyder att du inte kommer behöver göra några aktiva beslut eller behöva se över dina investeringar. Det första du måste göra när det kommer till en passiv investeringsmöjlighet, är att vara aktiv och fatta beslut. Så det är inte bara att slänga in pengar och sen hoppas att du ska få pengarna att växa utan lite jobb. 

3. Fastighetsinvestering 

Att investera i fastigheter kan klassas som en passiv investering. Du kommer dock att behöva investera en del om du vill tjäna på din investering i längden. Beroende på vad du investerar i fastigheter kommer även ha en betydelse, mycket då det är stor skillnad på kostnad och pris om du tittat på Stockholm och exempelvis Sundsvall.   

4. Investera i råvaror 

Att investera i råvaror har blivit allt vanligare, och då pratar vi inte bara om att investera dina pengar i grönsaker eller andra matprodukter. Vanligtvis hittar vi tre stycken typer av råvaror: 

  • Mjuka, där vi hittar råvaror som odlas – detta inkluderar kaffe, kakao, vete, socker etc. 

  • Hårda är råvaror som utvinns genom att bland annat gräva efter guld, silver, koppar och litium. 

  • Energiråvaror är direkt relaterade till energimarknaden och du kommer hitta olja, kol, gas och elektricitet. 

5. Investeringssparkonto (ISK) 

Många investerar i ISK när det kommer till att placera pengar till barn. Viktigt att komma ihåg när det kommer till sparkonton hos banker så tillkommer avgifter och ränta. 

Läs mer här: Ränta och avgifter för sparkonto 

6. Pensionsspara 

Utöver din allmänna och tjänstepension, kan du investera i ett pensionssparande. Du placerar dina pengar och kan jobba på att få ett extra kapital när du väl tar ut din pension. 

Hållbar investering 

Hållbara investeringar är ett annat ord för att investera ansvarsfullt. När det kommer till fonder så ses investeringar som värdehandlingar.  

Om du känner dig osäker när det kommer till att investera pengar du kanske inte har. Så kan du alltid börja spara och investera pengar vid ett senare tillfälle. 

Läs även: Amortera eller spara 

Fler i samma kategori

Se alla
cyklande äldre dam
Spartips Pensionssparande
Det ska inte behöva kännas tungt att tänka på ditt pensionssparande.
Två händer som håller i varsitt tomtebloss
Spartips 6 nyårslöften för en bättre privatekonomi
Inled det nya året med en bättre privatekonomi genom våra 6 smarta tips.