Bolån

Sänk räntan och spara pengar genom att omförhandla bolånet

2021-12-22 Angelica Lindberg
Leende kvinna med glasögon tittar på datorskärm

Att spara har blivit viktigare än någonsin. Vet du om att du kan spara tusenlappar genom att omförhandla ditt bolån? Tillsammans med oss kan lär du dig hur du enkelt omförhandlar bolånet och sänker din månadskostnad.

På cirka 5 minuter kan du ta reda på hur du sparar tusenlappar genom att omförhandla ditt bolån. Se över ditt lån, jämför bankernas räntor och se hur du omförhandlar just ditt lån bäst.

Så mycket kan du spara 

Bolån utgör oftast en stor del av månadskostnaden för de allra flesta. En lägre ränta kan därför göra stor skillnad i plånboken.

För att ge dig ett exempel på hur mycket du kan spara genom att omförhandla ditt bolån, kan du ta dig en titt på räkneexemplet här nedan. Jämfört med några av Zmartas samarbetspartners som erbjuder bolån med samma räntebindningstid på 1,64 % respektive 1,14 % (max belåningsgrad 85 %). Det innebär att du kan spara mellan 15 000 till 25 000 kronor per år om ditt bolån uppgår till 2 000 000 kronor.

räntekalkyl bolån

Det kan alltså löna sig rejält att omförhandla sitt bolån. Men innan du kontaktar din bank är det bra om du förbereder dig.

Tips för dig som vill sänka räntan på bolånet 

Inte helt nöjd med bolåneräntan du har idag? Vi har samlat våra bästa tips på hur du kan förbereda dig inför förhandlingen med banken.

1. Titta på bankernas snitträntor 

Ett knep är att titta på bankernas snitträntor. På så vis får du en aning om vad som är en bra eller dålig ränta. Bankerna brukar ofta redovisa en så kallad listränta i sin marknadsföring, men för dig som kund är det snitträntan som du ska ha koll på. 

Snitträntan visar vad kunderna faktiskt har fått för ränta och redovisas en gång i månaden. Har du koll på den kan du använda det i din förhandling med din bank.  

2. Omförhandla ditt bolån regelbundet

Om du håller koll på snitträntorna kan du se hur de står sig mot din ränta över tid. När du upplever att din ränta har försämrats i jämförelse med konkurrenternas kan du kontakta din bank och omförhandla ditt bolån. Gör det regelbundet, men kom ihåg att du bara kan göra det så länge du inte har någon bindningstid kvar på din nuvarande ränta.  

3. Byt bank 

När du förhandlar om bolåneräntan med din bank ska du vara tydlig med att du är beredd på att byta bank till en som erbjuder en lägre ränta. Många “storbanker” har högre räntor än mindre aktörer, så här finns det möjlighet att spara mycket pengar.

4. Samla dina lån

Ett annat sätt att få ner räntan är att samla dina lån. Om du har dyra privatlån eller krediter så kan du spara pengar genom att samla dina lån med ditt bolån. Vanligtvis lånar man på sin bostad för att bygga ut eller renovera, men det går också att låna för att samla lån och krediter. På så vis kan du få ner din månadskostnad och spara massor med pengar. 

Samlar du även dina andra tjänster hos en och samma bank, exempelvis dina försäkringar, så kan du även på så vis få bättre ränta och villkor. 

Men var försiktig, för att kunna erbjuda dig en lägre ränta vill många banker att du blir en “helhetskund”, men det brukar ofta innebära att du flyttar över din pension. Den ska du dock vara försiktig med och absolut inte flytta till sämre villkor, bara för att få en bättre ränta.

Jämför bolåneräntan via Zmarta

Det kan vara både jobbigt och tidskrävande att kontakta flera olika banker och långivare för att förhandla om bolåneräntan. Med hjälp av Zmartas jämförelsetjänst kan du jämföra räntan hos flera banker och långivare samtidigt – kostnadsfritt.

Fler i samma kategori

Se alla
radhus
Bolån Bostadspriser – vad du ska tänka på med de sjunkande huspriserna
Bostadspriserna och hur bostadsmarknaden förväntas se ut 2023.
Balkonger på lägenhetshus i olika färger – vitt, orange och gult, med molnig himmel i bakgrunden.
Bolån Hur mycket får jag låna?
Använd vår bolånekalkylator för enkelt få en första uppfattning om hur mycket du kan låna till ditt nya hem.
Husskulptur med mynthögar i bakgrunden
Bolån Flytta bolån - allt du behöver veta
Allt du behöver veta när det kommer till att flytta ditt bolån.