Bolån

Hittat drömbostaden? Jämför bolån innan du lånar

2022-01-07 Tone Westerholm
60 jämför bolån innan du lånar

Sökandet är över och du har hittat din drömbostad? Om du inte har ett lånelöfte men känner dig redo för att börja buda kan vi ge dig allt du behöver veta för att få nycklarna i handen och flytta in.

På ungefär 3 minuter kan du läsa om varför du ska jämföra bolån och inte gå direkt till din bank. Vad du kan göra för att underlätta din ansökan och hur du vinner budgivningen.

Hitta bostaden du vill buda på

Har du hittat drömbostaden och behöver ta ett bolån? Många vänder sig till den bank eller långivare som de redan är kund hos, och går därför ofta miste om ett bolån med bättre villkor och ränta. Det kan dock vara krångligt och tidskrävande att jämföra bolån från flera långivare helt själv. 

Om du inte har ett lånelöfte är det en fördel att vänta med att ansöka om ett bolån tills du har hittat en bostad du vill buda på. Långivarna kan snabbare ge dig ett svar på om du kan få det bolån du önskar och om du kan buda på bostaden.

Många banker och långivare kollar på ungefär samma kriterier när de ska bevilja ett bolån, exempelvis:

  • inkomst och arbetssituation

  • tidigare skulder och krediter

  • betalningsanmärkningar

  • din kreditvärdighet och antal kreditupplysningar som tagits på dig.

Skillnaden mellan långivarna är hur de värderar de olika kriterierna. Vissa är hårdare med att du behöver en fast anställning än andra och kan neka dig ett bolån om du exempelvis arbetar deltid, medan andra långivare värderar helheten och god ekonomi högre. 

Det finns även de långivare som specialiserar sig på dig med alternativ anställning eller arbetssituation, samt dig som har betalningsanmärkningar.

Jämför bolån innan du lånar

Genom att jämföra bolån från flera banker och långivare samtidigt kan du vara säker på att du får ett så bra bolån som möjligt. Det är viktigt att jämföra, men det kan vara tidskrävande och krångligt att kontakta flera långivare för att se vad för typ av bolån och villkor de kan erbjuda dig. 

Varje enskild bank och långivare tar dessutom en egen kreditupplysning på dig för varje bolåneansökan du gör, vilket kan påverka din kreditvärdighet negativt. 

Med en jämförelsetjänst som Zmarta kan du enkelt jämföra bolån. Att ansöka tar bara några minuter och vi skickar den vidare till flera banker och långivare samtidigt. På så vis kan du få låneerbjudanden från flera aktörer på bara en ansökan. Vi tar dessutom endast en kreditupplysning hos UC som vi sedan delar med långivarna.

Du får också en enkel överblick på räntor och villkor, vilket gör det enklare att hitta det bästa bolånet för dig. På så vis sparar du både tid och pengar.

Läs också: Låna till kontantinsats

Vikten av räntan

Att köpa bostad ger dig helt andra kostnader jämfört med när du hyr. Du har driftkostnader, avgifter, sophämtning, samfällighetsavgifter och liknande. Du betalar inte bara bolånet.

Tänk på att alltid hålla koll på räntan och se vad totalbeloppen kommer att ligga på varje månad. Riksbanken chockhöjde styrräntan i september, någonting som påverkade alla räntor, det är viktigt att du håller dig informerad och redo om ändringar sker som kan påverka din återbetalningsplan.

Ha en medsökande på din bolåneansökan

Genom att ha en medsökande på din ansökan ökar du chanserna att få bolånet beviljat, men även att få ett lån med bättre villkor! När ni är två som står på ansökan tas bådas ekonomiska situation in i beräkningen. Det gör att ni kan få ett större bolån med bättre villkor och ränta då ni delar på ansvaret att betala tillbaka lånet. 

De flesta långivarna kräver att en medsökande är en partner, men vissa godkänner även en nära familjemedlem.

Läs mer: Därför ökar en medsökande dina chanser att få lån

Ansök om bolån via Zmarta

Att ansöka om bolån via Zmarta är helt kostnadsfritt och du binder dig inte till något. För att ansöka om bolån via Zmarta behöver du:

  • vara minst 18 år

  • ha en fast inkomst

  • vara folkbokförd i Sverige.

Med Zmarta kan du även utöka bolån samt få betyg på ditt befintliga bolån. Vi jämför även elavtal, försäkringar, privatlån och företagslån.

Fler i samma kategori

Se alla
hand som håller i penna över ett papper med siffror
Bolån Bör man välja fast eller rörlig ränta 2023?
Ska man välja en rörlig ränta eller inte? Vi tipsar dig om vad du bör tänka på.
Många bostadshus i centrala Sundsvall, fotograferat uppifrån.
Bolån Förhandla räntan på bolånet
Förhandla räntan på bolånet genom att följa våra tips.
Ett lägenhetshus av rött tegel i Stockholm
Bolån Vad är amortering?
Ta reda på allt som har med amortering att göra, och vad som gäller i 2023.