Bolån

Bostadspriser – vad du ska tänka på med de sjunkande huspriserna

2022-11-23 Johanna Westerlund
radhus

Att veta vad man ska känna till när det kommer till bostadsmarknaden är inte det lättaste. Man ska se till att hålla koll på räntor och hur de förändras, ha en förståelse hur bolån fungerar, vilka villkor man inte får missa och vilka kostnader som kommer med ett eventuellt bostadspris. Så, hur ser bostadsmarknaden ut idag?

Ta 5 minuter och läs om de fallande bostadspriserna, hur de påverkar bostadsmarknaden och vad du ska tänka på om du planerar att köpa bostad under 2023. 

Under hösten 2022 såg vi för första gången på länge ett sjunkande bostadspris. Även om många av oss har förväntat (och hoppats på) en nedgång av priserna, så har en ökande inflation sänkt den mer än förväntat. Vad är viktigt att tänka på? Och hur fungerar det om du vill köpa bostad när priserna sjunker och räntorna stiger? 

Bostadspriserna sjunker – räntorna ökar 

Det är räntorna som styr priserna, mer precis styrräntan, speciellt när det kommer till bostadsmarknaden. Höga kostnader betyder ofta låga räntor, och tvärtom. Nu är bostadsmarknaden väldigt ostabil och vi ser sjunkande priser vid köp, det betyder att räntorna ökar.  

Varför är det så? För att marknaden inte ska skena totalt måste det finnas en balans mellan kostnaderna för att köpa och räntorna. Sjunker bostadspriserna tillsammans med räntorna så pratar vi inte bara en inflation, vi pratar om en ekonomisk bostadskris som inte bara påverkar säljarna, det skulle även påverka värdet långsiktigt. 

Balansgången mellan huspriser och räntor 

Man skulle kunna tro att bostadsmarknaden skulle bli populärare än någonsin när priserna för att köpa fastighet sjunker, men om du inte är insatt i hur det fungerar så kan det vara värt att veta att det är tvärtom. Höjda räntor betyder att du kan betala mer långsiktigt och att din månadskostnad blir högre. Att Riksbanken är med i spelet och gör en chockhöjning av styrräntan hjälper inte kostnaderna heller. 

Vi vet fortfarande inte hur mycket mer denna inflation (som på sikt nu ser ut att gå ner lite) kommer påverka kostnaderna för att köpa och sälja bostad.  

Varför är det viktigt att hålla koll på räntorna? 

Räntan är delen som bestämmer hur mycket du kommer att betala tillbaka på ditt lån. Kort sagt är räntan priset för vad man får betala för att ta ett lån. Det finns olika former av räntor och det gäller att hålla koll på vilken man accepterar.  

Nominell ränta 

Den nominella räntan kallas även för årsränta och är den grundläggande räntan du betalar när det kommer till framförallt konsumentkrediter (annat ord för privatlån). Det är den procentuella räntan som du betalar per år utan att inkludera eventuella avgifter. När det kommer till den nominella räntan så tillkommer oftast avi- eller administrativa avgifter och uppläggningsavgifter, vilket gör det viktigt att läsa villkoren och hitta eventuella dolda kostnader.  

Effektiv ränta 

Den effektiva räntan är kort och gott ett jämförelsepris som finns för diverse konsumentkrediter. Den effektiva räntan slår ihop alla kostnader till ett och ger en procentsats för hur mycket lånet ungefärligt kommer att kosta.  

Vikten av räntan vid bolån 

När det kommer till bostadspriserna 2023 så är det förutspått att räntorna kommer att fortsätta stiga så länge fastighetspriserna sjunker. Prisutvecklingen som den ser ut idag påverkar oss alla, inte minst bostadspriserna och hur samhällets ekonomi kommer att se ut på lång sikt.  

Med en ostabil samhällsekonomi och en inflation som påverkar oss alla så är det ännu viktigare att hålla koll på räntorna när det kommer till prisutvecklingen, ännu mer när det kommer till bostadsmarknaden. 

Ränterabatt vid bostadsköp 

När du planerar att köpa bostad eller flytta ditt bolån ska du kort och gott hålla koll på räntan, som vi nämnt tidigare är det den som avgör hur mycket, och hur länge du kommer betala tillbaka på ditt lån. Genom att jämföra flera banker och långivare samtidigt kan du inte bara få bättre villkor, du kan även få bättre ränta långsiktigt jämfört med ett eventuellt låneerbjudande med ränterabatt

Hur du ska tänka inför de fallande huspriserna 

Viktigaste är såklart att räkna och se om du och din eventuella medsökande har råd att låna pengar till bostad. Det är viktigt att inte bli förförd av de låga priserna då räntan kan vara det avgörande och inte slutpriset.  

Man ska dock inte vara för rädd. Ja, det kanske är otäckt att ta ett bolån och köpa drömhuset. Men hur skulle du gjort om det inte hade sjunkit? Räntorna förändras konstant och även om de i nuläget är höga, kan detta ändras inom loppet av några år (om inte tidigare). Med andra ord kan ska man inte tveka för mycket. 

Bostadsprisernas prognos 2023 

Så hur ser prognosen för bostadspriserna ut för 2023 och framåt? Det är ostabilt och kommer fortsätta vara ostabilt ett bra tag framöver. Tidigare har det varit prat om att mellan våren 2022 och våren 2023 kommer bostadspriserna att sjunka med ca 10 procent, detta är inte längre fallet och man förutspår att priserna kommer sjunka med mellan 15 – 20 procent. En ökning på 5 – 10 procent. Hur mycket det kommer att bli i slutändan kommer att bestämmas av styrräntan som höjts med ytterligare 0,75 procentenheter och nu ligger på hela 2,5 procent. 

Det man kan göra själv är att hålla sig uppdaterad när det kommer till: 

  • Avgifter och villkor 

  • Hur räntorna förändras 

  • Slutpriser och hur de utvecklas 

Läs även: Höstens stora visningshelg och höj värdet på bostaden

Fler i samma kategori

Se alla
Kvinna med rosa nagellack håller i silvrig iphone och sitter vid silvrig macbook
Bolån Amortera eller spara
Lär dig varför det är bra att spara och amortera och hur du väljer vilken som är viktigast för din ekonomi.
hand som håller i penna över ett papper med siffror
Bolån Bör man välja fast eller rörlig ränta 2023?
Ska man välja en rörlig ränta eller inte? Vi tipsar dig om vad du bör tänka på.
Många bostadshus i centrala Sundsvall, fotograferat uppifrån.
Bolån Förhandla räntan på bolånet
Förhandla räntan på bolånet genom att följa våra tips.