Bilförsäkring

Vad kostar det att äga en bil 2023?

2023-03-09 Angelica Lindberg
Kvinna räknar ut kostnad av bil.

Att vara bilägare kommer med en hel del utgifter. Många obligatoriska såsom försäkring och besiktning, men också en del som du kan styra över såsom bensinkostnader och service. Här kan du läsa mer om de kostnader som tillkommer för dig som bilägare.

Hur mycket kostar en bil i månaden? 

Utgifter för bil varje månad 

Som referensbil kommer vi att ta en Volvo V60 D4 Momentum, en mellanklassbil som drar ungefär 0,60 liter per mil. Månadskostnaden för referensbilen är 4 419 kronor i månaden (10 035 kronor om vi räknar med värdeminskning), sammanlagt blir det 53 028 kronor om året. 

Så här har vi räknat:

 • Nyvärde: från 337 000 kronor 

 • Värdeminskning: 5 616 kronor i månaden  

 • Drivmedel (diesel): 3 213 kronor i månaden, räknat på att dieseln kostar 25,71 kronor litern 

 • Försäkring: 328 kronor i månaden  

 • Service: 335 kronor i månaden

 • Skatt: 244 kronor i månaden

 • Besiktning: från 33 kronor i månaden

 • Däck: 266 kronor i månaden

Vi utgår ifrån att man kommer att köra 1 500 mil på ett år. Det blir 125 mil i månaden. Vi har inte tagit hänsyn till oförutsägbara utgifter då dessa är väldigt svåra att räkna på.  

Läs även: Ställa av bil – Så här fungerar det

Värdeminskning för bil 

Värdeminskningen är inget du behöver betala för, utan det är något du “förlorar” i det långa loppet på att äga din bil. En ny bil tappar i värde mycket fortare än en äldre bil. Man brukar säga att värdeminskningen ligger mellan 20–25 % det första året, andra året ytterligare 18 %. 

En av de största kostnaderna som man har som bilägare är just värdeminskningen. Dyrare bilmärken tappar i värde mycket fortare än lite billigare bilmärken. Enkelt räknat har halva bilens ursprungliga värde försvunnit redan efter 5 år. Det kan därför vara klokt att köpa en begagnad bil

Bensinkostnader för bil 

Förmodligen den största och mest märkbara utgiften man har som bilägare är bensinkostnader. Därför är det viktigt att ha i åtanke dels hur mycket bilen drar, dels hur mycket du kommer köra, innan du köper. Särskilt eftersom hur mycket du kommer köra påverkar priset du får på din bilförsäkring. 

Bensinpriser i mars 2023 

 • Bensin 95: 20,00 kronor litern 

 • Bensin 98: 20,95 kronor litern 

 • Diesel: 22,71 kronor litern 

 • Etanol: 16,74 kronor litern  

På listan ovan ser man klart och tydligt att Etanol är billigare än både bensin och diesel. Men är det verkligen det i det långa loppet?  

För att ta reda på det har vi räknat på hur mycket det skulle kosta att köra mellan Göteborg och Stockholm. 

 • Avstånd med bil: 469 kilometer 

 • Körtid: 4 timmar 52 minuter 

 • Kostnad för BF95 & 0,6 liter per mil: 567 kronor 

 • Kostnad för E85 & 0,76 liter per mil: 601 kronor 

I själva verket betalar du alltså mer, trots att etanol är drygt 3 kronor billigare per liter än bensin. Det är för att körning med enbart etanol leder till en ökad förbrukning på 27 %. 

7 av 10 av Volvos servicetekniker rekommenderar att du kör bensin. Även i en etanolbil. Etanol anses som ett väldigt torrt och aggressivt drivmedel. 

Läs även: Hur mycket kostar det att ladda elbil? 

Kostnaden att försäkra en bil 

Försäkringar är något vi kan här på Zmarta. Därför kan vi med säkerhet säga att priset på din bilförsäkring kan variera väldigt mycket beroende på vilket försäkringsbolag du väljer. Det bästa sättet att få en billig bilförsäkring är att jämföra priser och villkor från flera olika försäkringsbolag

Men priset varierar också beroende på var du bor, hur gammal du är och vilken bil du kör. Statistik som vi tagit fram visar till exempel att du får billigast försäkring om du bor i Västerbotten och kör en Suzuki.  

Kostnaden för försäkring är inget du kan komma undan eftersom du enligt lag måste ha en trafikförsäkring på din bil för att få framföra den på vägarna.  

Kostnad att serva en bil 

Genomsnittspriset för att serva en Volvo ligger på 4 019 kronor. 

Att serva sin bil är inget måste. Men det är högst rekommenderat eftersom det kan förlänga livslängden på din bil.  

Saker som kan göras under en service på din bil:  

 • Byte av luftfilter 

 • Byte av kupéfilter 

 • Byte av oljefilter samt motorolja 

 • Byte av tändstift 

 • Byte av olja i växellåda och bakaxel 

 • Byte av vattenpump 

 • Nya torkarblad 

 • Fylla på spolarvätska 

Det finns många fördelar med att göra en service. Inte nog med att du kan känna dig trygg med att din bil håller ett tag till, du minskar även risken för oförutsägbara utgifter ganska rejält, som att motorn skulle skära sig på grund av brist på, eller dålig olja. 

Hos många serviceverkstäder ingår även assistansförsäkring i 12 månader efter ditt servicebesök. Något som annars är ett extra tillägg till din nuvarande bilförsäkring. 

Kostnaden för skatt på bil 

Fordonsskatten för en Volvo V60 D4 från 2016 är 2 928 kronor per år.  

Fordonsskatt är något som måste betalas för alla fordon som inte är avställda. Men det finns fordon som är skattebefriade.  

Så här säger Transportstyrelsen: 

“Personbilar som är 30 år eller äldre och som inte används i yrkesmässig trafik (åldern beräknas som skillnaden mellan fordonsåret* och innevarande kalenderår)”. 

Fordonsskatten betalas av ägaren till bilen och hur mycket du ska betala i skatt kan du se genom att logga in på Transportstyrelsen

Läs även: Bilskatt – När och hur mycket ska jag betala? 

Kostnad för besiktning av bil 

Kontrollbesiktning brukar ha fast pris och kostar från 400–600 kronor. Vissa bilprovningar erbjuder rabatter om du förbokar.  

En kontrollbesiktning är ett lagstadgat krav och är den obligatoriska besiktningen. Resultatet från denna besiktning skickas till Transportstyrelsen. 

Läs även: Besiktning: Det här gäller när du ska besikta bilen

Kostnad för däck till bil 

Ett däck håller i 3 500 till 5 000 mil. Men det är många faktorer som påverkar hur länge ditt däck kommer att hålla. Din körstil, hur långt du kör, vikten på din bil och om du har rätt mängd luft i dina däck.  

Det minsta tillåtna mönsterdjupet för sommardäck är 1,6 mm. Börjar ditt däck närma sig det måttet, eller börjar se slitet ut, så är det dags att köpa nya.  

Hur mycket dina däck kommer att kosta är svårt att svara på. Det beror på vilken typ av däck du är ute efter, sommardäck, vinterdäck eller året runt-däck. Men också vilken storlek på däcken du ska ha. 

De däck som blev testvinnare 2022 var Continental PremiumContact 6. De fick högst betyg hos både Råd & Rön och Aftonbladet Plus. De kostar från 858 kronor styck. Andra däck som fick höga betyg var Goodyear EfficientGrip Performance 2. De är något billigare än Continentaldäcken och kostar från 800 kronor styck.  

Kostnaden för fyra däck blir därmed 

 • 858 x 4 = 3 432 kronor 

 • 800 x 4 = 3 200 kronor 

Men det finns även däck som kostar allt från 350 kronor styck till över flera tusentals kronor styck.  

Om du kör 125 mil i månaden med ett par året runt-däck kommer du förmodligen behöva byta ut dem efter ungefär 3–3,5 år. Beroende på vilken körstil du haft och vilket underlag du kört på. 

Fler i samma kategori

Se alla
Skylt som visar parkerings- och stoppförbud samt att bilen kommer bli bortbärgad.
Bilförsäkring Parkeringsböter
Läs vår guide om parkeringsböter för att undvika oönskade överraskningar på din vindruta.
Kvinna i stickad tröja och orange mössa laddar en hybridbil.
Bilförsäkring Hybridbil
Lär dig allt om de populära och miljövänliga hybridbilarna, vilka olika typer som finns och hur de fungerar.
Bil
Bilförsäkring Ställa av bil: Så fungerar det
Har du en bil som du inte använder? Vi går igenom hur du ställer av bilen steg för steg.