Allt du behöver veta om olja till bilen
Hämta din bilförsäkring
Hämta dina försäkringsuppgifter med BankID och få en ännu enklare översikt.
Jag samtycker till Zmarta's personuppgiftspolicy.
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Att din bil behöver oljebyten då och då har du garanterat koll på. Men varför behövs motorolja, och hur ofta ska den egentligen bytas? Finns det olika sorters motorolja och hur vet du vilken du behöver? I den här artikeln går vi igenom motoroljans roll i din bil och vad du behöver ha på koll på inför oljebytet.
Vad har motoroljan för uppgift?
Om du tänker dig bilens motor som en kropp, så är motoroljan dess blodomlopp. Oljan i motorn på din bil har flera uppgifter:
Smörjning. Detta är oljans kanske viktigaste uppgift. Bilens motor är full av rörliga delar, som måste smörjas för att fungera smidigt. Motoroljan bildar en tunn hinna mellan motorns delar och förhindrar att de slits mot varandra.
Rengöring. När motorn är i drift generar den en viss mängd smuts och avlagringar, såsom sot från förbränningen. Motorn samlar upp smutsen och förhindrar den från att fastna på motorns delar. En del av smutsen hamnar också i oljefiltret.
Avkylning. En bilmotor i drift generar stora mängder värme. Oljan hjälper till att transportera bort värmen och förhindrar att motorn överhettas.
Tätning. Bilmotorn består av tusentals komponenter, som är förseglade med kolvringar och packningar. Oljan bidrar till att allt håller sig tätt.
Rostskydd. Bilmotorn utsätts för fukt och syre, vilket kan leda till rost. Den tunna hinna som oljan bildar på motorns delar hjälper till att skydda den från rost.
Bilmotorn förbrukar oljan medan den är i drift, och till slut behöver den fyllas på. Då och då måste även all olja bytas ut, eftersom den samlar på sig orenheter och blir tunnare med tiden. Som du ser är motoroljan viktig, eftersom den behövs för att bilen ska gå smidigt och hålla länge. Därför är det smart att ha koll på oljenivån.
Kolla oljan i bilen
Moderna bilar har i vissa fall en elektronisk oljesensor, som varnar när oljenivån börjar bli för låg. Men även om du har en sådan sensor på din bil, är det smart att lära sig kolla oljan manuellt. Det gäller speciellt om du planerar en längre resa. Faktum är ju att varningslampor och sensorer kan sluta fungera utan din vetskap.
Gör så här för att kolla oljan manuellt:
Parkera bilen på plan mark.
Vänta i minst 10 minuter efter att du har stängt av motorn. Detta är för att oljan ska rinna tillbaka ner i oljetråget.
Öppna motorhuven.
Leta rätt på oljestickan. Den är vanligtvis markerad med en symbol som ser ut som en droppe olja eller en oljekanna.
Dra ut stickan och torka av den med en trasa eller en pappershandduk.
Sätt tillbaka stickan och dra ut den igen.
Dags att läsa av oljenivån. Nära oljestickans slut finns två linjer, ibland med ett streckat område emellan. Oljenivån ska helst ligga direkt på eller nära den övre linjen.
Om du ser att oljenivån är under eller nära intill den lägsta linjen, måste du omgående fylla på med rätt olja. Om oljenivån är någonstans i mitten mellan linjerna, är det bra att fylla på upp till övre linjen. Det rekommenderas att du kollar oljan minst varannan vecka, eller efter varje gång du har åkt 1 600 km.
Låg oljenivå - hur långt kan man köra?
Ju lägre oljenivån är, desto mindre skydd har motorn. Om din bil varnar för låg oljenivå, eller om du vet med dig att oljenivån är låg, ska du ta det mycket försiktigt. Om oljenivån bara börjar bli låg, kan du kanske köra några mil till – om den är mycket låg bör du inte köra alls. Men om du måste köra en bit med låg oljenivå, tänk på att köra så lugnt och försiktigt som möjligt. Det är nämligen så att ju hårdare du kör, desto mer slitage orsakar den låga oljenivån i din motor. För att undvika en låg oljenivå och de risker som den medför, är det säkrast att alltid fylla på olja om oljenivån är under mitten på oljestickan.
Hur mycket olja behövs i bilen?
Mängden olja som behövs till en bil kan variera från fordon till fordon, beroende på bilens tillverkare och hur stor motorn är. Hur mycket olja just din bil behöver ska vara angivet i bilens servicemanual. Om du inte har servicemanualen tillgänglig, kan du ofta kontakta en oljetillverkare och höra med dem hur mycket olja du behöver. Det är vanligt att avståndet mellan högsta och lägsta nivån på oljestickan motsvarar 1 liter olja.
Hur ofta ska man fylla på olja i bilen?
Olika bilar förbrukar olika mycket olja. Din bil kan dra mer olja än vanligt om det är väldigt kallt eller väldigt varmt ute. Mer olja går också åt om du kör med många stopp och starter. Därför är det en bra idé att kolla oljenivån regelbundet, så att du kan fylla på innan oljenivån blir för låg. En låg oljenivå ökar påfrestningen på motorn, vilket i värsta fall kan leda till att den havererar.
Var fyller man på motorolja?
När du ska fylla på motorolja behöver du leta rätt på oljepåfyllningslocket. Du kan titta i din bils instruktionsmanual för att få reda på exakt var det sitter. Skruva av locket och tillsätt en liten mängd ny olja i taget. Det är lättast att använda en tratt med lång hals. Kontrollera oljenivån med oljestickan allt eftersom du fyller på, tills du har nått en bra nivå. Det är bättre att fylla på för lite och sedan fylla på mer än att fylla på för mycket.
Vad händer om man har fyllt på för mycket olja?
En för hög oljenivå är inte heller bra för bilen. Det låter bakvänt, men motorn smörjs faktiskt sämre om det är för mycket olja i den. Det beror på att bilens vevaxel, som sitter ovanför oljebehållaren i de flesta bilar, kommer i kontakt med oljan och vispar den till ett skum. Skummad olja kan inte smörja komponenterna lika bra. Oljeflödet stannar av, vilket kan leda till att motorn överhettas och skadas. För mycket olja kan också leda till oljeläckage, förstörda tätningar och en igentäppt katalysator.
Om du har råka fylla på för mycket olja kan du tömma ut överskottet ganska enkelt. För att göra det behöver du ett kärl och en skiftnyckel. Gör så här för att tömma ut överskottsolja:
Ta dig in under bilen och leta rätt på oljepluggen. Det är en ganska stor bult undertill på bilens oljetråg.
Ställ ett lämpligt kärl under oljepluggen.
Med hjälp av skiftnyckeln, lossa på pluggen tills det börjar rinna ut olja. Fortsätt lossa så mycket du tror behövs för att överskottsoljan ska rinna ut. Men lossa inte för mycket – då kan oljan börja forsa ut.
Kolla oljenivån med oljestickan flera gånger medan du tömmer ut, så att du ser när oljan ligger på en bra nivå.
Att fylla på för mycket olja en gång gör ingen större åverkan. Det är om du gör det upprepade gånger som allvarliga skador på motorns komponenter kan uppstå. Därför är det bra att ha koll på hur du tömmer ut överskottsolja.
Hur ofta ska man byta olja i bilen?
Med tiden samlas rester av bilmotorns förbränningsprocess i oljan, såsom sotpartiklar och små metallkorn. Det gör att oljan inte kan smörja lika bra. Oljan blir späds också ut och blir tunnare allt eftersom. Därför är det viktigt att göra regelbundna oljebyten för att garantera oljans kvalitet.
Det finns olika rekommendationer om hur ofta man ska göra oljebyte. De flesta tillverkare är dock överens om att personbilar behöver ett oljebyte med ett intervall på cirka 1 000–1 500 mil, eller minst en gång per år. Om du har en bil med dieselmotor, rekommenderas du att göra oljebyte oftare – varje gång du har kört 500 mil, eller en gång i halvåret. Du kan titta i din bils servicemanual för att se vad tillverkaren rekommenderar. Exakt hur snabbt oljan blir uttjänt beror på flera faktorer, såsom:
Hur ofta du kör på ojämnt väglag
Hur ofta du kallstartar bilen
Hur frekvent du kör korta sträckor
Hur ofta du drar tungt släp eller husvagn
Hur ofta du sitter i bilkö och tvingas krypköra
Dessa situationer sliter hårdare på bilens motor, vilket i sin tur leder till att oljan behöver bytas ut oftare.
Vad kostar ett oljebyte?
Du kan göra ett oljebyte på egen hand, men de flesta väljer ändå att lämna in bilen på verkstad för ett oljebyte. Det är vanligt att göra oljebytet i samband med att bilen får service, och då ingår det i servicekostnaden. Om du vill ha ett oljebyte på verkstad utanför en servicekontroll, kan priset variera ganska kraftigt. Du kan förvänta dig allt från runt 1 000 kronor upp mot 4 000 kronor på en märkesverkstad. Priset beror på verkstadens timpris, hur lång tid oljebytet tar och till viss del på hur mycket (och vilken) olja som används. Därför är det bra att välja verkstad med omsorg.
Vilken olja ska jag välja till min bil?
När du kliver in på bensinstationen eller butiken kan du mötas av en mängd olika sorters motorolja. Det är viktigt att du inte bara tar den första du ser – risken är att den inte alls passar för din bil. För att veta vilken motorolja just din bil behöver, måste du titta i instruktionsmanualen. Där står det vilka oljor som biltillverkaren själv rekommenderar. Men varför är det noga att välja rätt sorts motorolja och vilka sorter finns det?
Olika oljetyper och viskositetsklassning
Det finns olika typer av motorolja med olika egenskaper och användningsområden. De tre huvudtyperna av motorolja är:
Mineralolja. Denna olja utvinns ur råolja, som sedan bearbetas för att få rätt viskositet. Mineraloljan är kostnadseffektiv och passar för äldre motorer som inte utsätts för mycket varma temperaturer eller andra krävande förhållanden. Nackdelen är att mineraloljan oftast har kortare livslängd och prestanda än de andra oljetyperna.
Helsyntetisk motorolja. En olja som är framställd via kemiska processer. Denna olja presterar bättre vid höga temperaturer och extrema förhållanden. Den brukar också ha längre livslängd och ger bättre smörjning vid kallstart av motorn. Helsyntetisk olja är normalt dyrare än mineralolja.
Delsyntetisk motorolja. Denna olja är en blandning av både mineralolja och syntetisk olja. Genom att kombinera de två oljetyperna vill man uppnå den syntetiska oljans prestandafördelar, samtidigt som man drar nytta av mineraloljans lägre pris.
Viskositet är ett begrepp som du kommer att stöta på när du ska välja motorolja. Viskositet är ett mått på hur lättflytande en vätska är. När det gäller motorolja avgör dess viskositet hur tjock eller tunn den är och hur den fungerar i olika temperaturer. Oljan ska vara tunn nog att färdas lätt genom motorn, men inte så tunn att den inte smörjer tillräckligt bra.
Det finns en standardiserad skala för att mäta motoroljors viskositet. Denna standard kallas för SAE-viskositetsklassificering. Du kommer att se den i form av ett nummer och ett bokstavsprefix på oljans etikett. Det kan till exempel stå ”5W-40” eller “10W-30”. Men vad betyder det?
Siffran med ett W efter visar oljans viskositet när det är kallt ute, specifikt vid kallstart av bilen (“W” står för engelskans Winter). Siffran visar hur bra oljan flyter när det är kallt. Ju lägre siffra, desto sämre klarar oljan av att smörja motorn vid en kallstart.
Den andra siffran visar viskositeten vid högre temperaturer, vanligen kring 100°C. Ju högre siffran är, desto tjockare är oljan vid höga temperaturer.
Om du har en motorgaranti på din bil, är det extra viktigt att du väljer rätt olja. Det finns nämligen en risk att motorgarantin inte gäller vid motorskada, om du har använt fel sorts olja. Om du är osäker är det bäst att fråga en verkstad eller en oljetillverkare vilken olja du behöver.
Hitta en bra bilförsäkring med Zmarta
Precis som du väljer verkstad med omsorg för att få ett bra pris på oljebytet, bör du jämföra olika bilförsäkringar för att hitta den som passar dig bäst, till rätt pris. Detta kan Zmarta hjälpa dig med. Med vårt fristående jämförelseverktyg går det snabbt som en oljad blixt att jämföra flera olika försäkringserbjudanden samtidigt. På så sätt får du lättare fram en bilförsäkring som är rätt för dig och får tid över till annat.