Bilförsäkring

Bränsleförbrukning – hur beräknar man den genomsnittliga bränsleförbrukningen för en bil?

2023-03-23 Johan Nilsson
Namnlös design-34.png

För dig som är intresserad av att köpa en specifik bilmodell är den genomsnittliga bränsleförbrukningen ofta en av de viktigaste parametrarna. Hur beräknar man bränsleförbrukningen för en bil? Vi går igenom hur du går tillväga för att mäta förbrukningen och ger dig tips på hur du kan minska förbrukningen av bensin, diesel eller gas. 

Många som tänker köpa en bil lägger märke till just bränsleförbrukningen när de kollar på en specifik bilmodell. Ju högre bränsleförbrukning bilen har desto mer behöver man spendera på bränsle under fordonets livslängd.

Vill du veta hur mycket bränsle din bil eller bilen du är intresserad av att köpa förbrukar per 100 kilometer? Du kan göra detta på flera sätt. 

Vad är bränsleförbrukning? 

Bränsleförbrukningen är en av de främsta faktorerna som påverkar driftskostnaderna. Bränsleförbrukning anges i hur många liter bilen förbränner per 100 kilometer. På så vis kan man räkna ut en genomsnittlig kostnad för en specifik körsträcka. 

Tänk på att bränsleförbrukningen skiljer sig vid stadskörning och långkörning, så beräkningen är endast ett medelvärde. När du tänker köpa en ny bil så är denna information väldigt användbar. Den genomsnittliga bränsleförbrukningen låter dig beräkna kostnaden för att använda bilen (t.ex. på månads- eller årsbasis) och sedan jämföra den med en annan modell. Det är bra att veta att skillnaden mellan vissa bilars bränsleförbrukning varierar så pass mycket att även kostnaderna kan variera mellan flera hundra och flera tusen kronor per år.  

Räcker biltillverkarens siffror för att beräkna bränsleförbrukningen? 

Biltillverkarna lägger ut information om bränsleförbrukning på sina hemsidor. Det gör att du slipper att själv beräkna förbrukningsnivån. Men i de flesta fall gäller detta endast nya modeller. Det kan vara svårare att hitta information om detta på biltillverkarnas hemsidor när det gäller äldre bilmodeller. Då kan du behöva ta kontakt direkt med den specifika tillverkaren. 

Dessutom anges bränsleförbrukningssiffrorna baserat på tester, som vanligtvis utförs under särskilda förhållanden redan innan bilen släpps ut på marknaden. 
Testernas primära syfte är att undersöka mängden skadliga ämnen som bilen släpper ut i miljön, inte att uppskatta kostnaden för att driva fordonet. 

Varför skiljer sig uppgifterna från tillverkaren från den verkliga bränsleförbrukningen?

Till exempel så uppger Volkswagen på sin hemsida att Tiguan dieselmodellen förbrukar från 5,1 till 10,1 liter per 100 km. Det är inte så förvånande, som vi var inne på tidigare, en bil förbränner mer bränsle när man kör runt i stan och mindre på en lång resa. Därför kan det vara bra att inte bara gå efter informationen från biltillverkaren, utan även beräkna kostnaden för att köra bilen i förhållande till den individuella användningen av fordonet.  

Hur beräknar färddatorn bränsleförbrukningen? 

I dagsläget är de flesta nyare bilar utrustade med en färddator som bland annat beräknar den genomsnittliga bränsleförbrukningen i realtid och gör denna data lättillgänglig för föraren. Avläsningsresultatet kommer dock att variera beroende på körförhållanden. Därför kan den genomsnittliga bränsleförbrukningen efter avslutad körning vara mer tillförlitlig än under själva bilfärden. Baserat på den informationen är det lättare att beräkna de verkliga kostnaderna för att använda bilen. 

Så gör du för att räkna ut bilens bränsleförbrukning Vill du beräkna din bils bränsleförbrukning på ett enkelt sätt? Beräkningen gör du enkelt med bara några få steg: 

 • Tanka bilen full. 

 • När bilen är tankad, återställ trippmätaren. Saknar din bil en sådan så är det bara att anteckna mätarställningen. 

 • Kör en bestämd sträcka (t.ex. 25 km). 

 • Tanka sedan bilen full igen. 

Mängden bränsle som tankas andra gången kan du sedan dividera med antalet kilometer du körde, multiplicera sedan resultatet med 100. Det slutliga resultatet blir bränsleförbrukningen uttryckt i liter per 100 km.  Formeln för att beräkna en bils bränsleförbrukning är enkel: 


Genomsnittlig bränsleförbrukning = (använt bränsle / antal kilometer) x 100 

Exempel: Thomas ville beräkna bränsleförbrukningen för sin bil. För att göra detta fyllde han tanken full, körde sedan 200 km och tankade bilen full igen. Det visade sig att bilen hade förbrukat 15 liter bensin under körsträckan. Med hjälp av formeln beräknade Thomas att hans bil förbränner 7,5 liter bränsle per 100 km (15 liter förbrukat bränsle / 200 km kört = 0,075 x 100 = 7,5 km). 

Vilka faktorer påverkar den genomsnittliga bränsleförbrukningen för en bil? 

Personer vars fordon förbrukar mycket bränsle undrar ofta vilka faktorer som påverkar bilens bränsleförbrukning och hur man kan minska den. Det har visat sig att det är många faktorer som påverkar bilens bränsleförbrukning. Dessa faktorer är bland annat: 

 • Motorkapacitet och effekt. Sambandet mellan motorprestanda och bränsleförbrukning är enkelt - ju större motorvolym, desto oftare måste fordonet tankas. 

 • Däcktryck. Ju lägre däcktryck desto tyngre rullmotstånd, vilket i sin tur innebär högre bränsleförbrukning. 

 • Hur man växlar. Att växla på för låga eller höga varv (så kallad oekonomisk körning) resulterar också i en negativ effekt på bränsleförbrukningen - det gör den högre. 

 • Användning av luftkonditionering. Fordonsägare använder väldigt gärna sin A/C, särskilt på sommaren, men när luftkonditioneringen är igång så belastar det drivlinan och elförbrukningen vilket innebär en ökad bränsleförbrukning. 

 • Om bilen är i dåligt tekniskt skick.  Orsaken till hög förbränning kan vara slitna hjul, smutsiga filter eller trasig termostat. Därför är det viktigt att kontrollera bilens komponenter regelbundet och byta ut slitna delar. 

 • Öppna fönster under körning. De orsakar ett ökat luftmotstånd, som ett resultat av att bilens aerodynamik försämras, vilket resulterar i ökad bränsleförbrukning. 

 • Överlastat fordon. Det kan vara en bra idé att gå igenom vad man har i bagageutrymmet. Sakernas vikt har betydelse för den genomsnittliga bränsleförbrukningen. 

 • Antalet passagerare i bilen har också en effekt på bränsleförbrukningen. 

 För varje 100 kg last på bilen så ökar bränsleförbrukningen med ungefär 0,6 liter bränsle per 100 km (gäller bilar med en nettovikt på 1500 kg). Man kan beräkna den extra bränsleförbrukningen passagerarna tillför med hjälp av följande formel: 
 
Ökad bränsleförbrukning = (medelvikt per person i kg * antal passagerare * 0,6) / 100 
 

Hur kan man minska bränsleförbrukningen med hjälp av ecodriving? 

Genom att se över sina körvanor kan man med ganska enkla medel minska bränsleförbrukningen. Din körstil har nämligen stor påverkan på hur mycket du spenderar på bränsle varje år. Den goda nyheten är att du kan lära dig att köra ekonomiskt – det är bara att införa några nya steg och vanor! 

Grundläggande principer för ecodriving: 

 • Börja köra omgående efter du startat bilen. 

 • Stäng av motorn när bilen står stilla. 

 • Motorbromsa. 

 • Kontrollera däcktrycket. 

 • Undvika att köra på höga varv. 

 • Överlasta inte bilen. 

 • Stäng av luftkonditioneringen när det är möjligt. 

 Om man följer hänvisningarna ovan, så kan man minska bränsleförbrukningen med 20-25 %, jämfört med traditionell körning. 

Hur påverkar bilens bränsletyp priset på försäkring? 

Typen av bränsle är en av de faktorer som påverkar priserna på bilförsäkringar. År 2022 betalade elbilsägare i genomsnitt minst för försäkring och ägare av dieselbilar betalade mest. Ägare av bensinbilar betalade ungefär den genomsnittliga kostnaden för försäkring, likaså hybrid.  
Elbilar är oftast billigare att försäkra eftersom de är mycket nyare jämfört med traditionella bränslebilar. Försäkringsbolagen anser att elbilar är säkrare än klassiska fordon, så försäkringspremien är lägre för dem. 

FAQ - de vanligaste frågorna om bränsleförbrukning 

Vilken bil ska man välja om man vill köra ekonomiskt? 

När du väljer bil behöver du också känna till den dagliga kostnaden för att äga bilen t.ex körning av fordonet. Bränslepriserna har den senaste tiden sjunkit något, men bilar med större motorvolym har högre bränsleförbrukning och är även dyrare att försäkra. 

Ska man ha bilens bränsletyp i åtanke när man väljer bil? 

Om du vill köra ekonomiskt är det smart att välja en bil med låg bränsleförbrukning. För närvarande är gas det billigaste bränslet. Vi får inte glömma elbilar som nyligen har tagit fordonsmarknaden med storm. Det är också bra att tänka på att elbilar i genomsnitt har en lägre försäkringspremie än bensin- eller gasbilar.  

Är det värt att välja bränsle av bättre kvalitet? 

När det gäller bränsle gäller även principen om valuta för pengarna. Bränsle av sämre kvalitet kan leda till skador på bilens komponenter. 
Det lönar sig därför att leta efter bra bränsle till ett lågt pris. 
Du kan kolla på aktuella priser på närliggande bensinstationer och välja det bästa alternativet. 

Hur mycket förbränner bilen på tomgång? 

Det beror på. Vanligtvis förbrukar större bilar mer en mindre när de går på tomgången. 

 Hur mycket förbränner bilen på tomgång? 

Det beror på märke, modell och motorkapacitet. En bil som går på tomgång kan förbruka från cirka 1 till 3,5 liter bränsle per timme. 

Vad är bilens bränsleförbrukning per 100 km? 

Den genomsnittliga bränsleförbrukningen för en bil beror på märke, modell och motorkapacitet. Förarens körstil påverkar också bränsleförbrukningen. Ecodriving gör att du kan minska bränsleförbrukningen spara vid tankning.  

Vad är bilens bränsleförbrukning per 100 km? 

Den genomsnittliga bränsleförbrukningen för en bil beror på märke, modell och motorkapacitet. Förarens körstil påverkar också bränsleförbrukningen. Ecodriving minskar bränsleförbrukningen och sparar på tankning. 
 

Hur beräknar man bränsleförbrukningen per 100 km? 

Tanka bilen fullt och anteckna mätarställningen eller återställa trippmätaren. I nästa steg, kör en bestämd sträcka (t.ex. 50 km) och tanka sedan bilen full igen. Sedan delar man mängden bränsle som tankas andra gången (t.ex. 5 l) med antalet kilometer du körde, multiplicera sedan resultatet med 100 (dvs: 5 l/50 km = 0,1 x 100 = 10). Slutresultatet visar att bilens bränsleförbrukning per 100 km är 10 liter. 

Hur beräknar man mängden bränsle per km? 

Allt du behöver göra är att tanka bilen full och återställa trippmätaren. När tanken är tom, dividera mängden bränslet som förbrukats med antalet körda kilometer och multiplicera sedan resultatet med 100. På så sätt kan man beräkna bilens bränsleförbrukningen per 100 kilometer.  

Hur mycket förbränner en dieselbil? 

Detta beror givetvis på märke, modell och dieselmotorns kapacitet. En bil kommer förmodligen att förbruka mer bränsle vid stadskörning jämfört med när du kör på motorvägen. 

Hur mycket förbrukar en elbil? 

Tester visar att elbilar förbrukar i snitt 20 kWh per 100 kilometer. Å andra sidan använder den mest effektiva elbilen bara 15 kWh/100 km. 

Vad påverkar bränsleförbrukningen för en gasbil? 

Det beror på märke, modell och motorkapacitet. En gasbil har förmodligen högre bränsleförbrukning när man kör runt i stan jämfört med motorvägskörning. Högre bränsleförbrukning kan också orsakas av till exempel att fordonet är tungt belastat. 

Hur mycket bränsle drar en bil på vintern? En bil kan dra mer på vintern än under varmare årstider. Smörjmedel och motorolja tjocknar i kylan. Det resulterar i mer motstånd för motorn vid start och den behöver mer bränsle för att nå rätt temperatur. 

Fler i samma kategori

Se alla
Skylt som visar parkerings- och stoppförbud samt att bilen kommer bli bortbärgad.
Bilförsäkring Parkeringsböter
Läs vår guide om parkeringsböter för att undvika oönskade överraskningar på din vindruta.
Kvinna i stickad tröja och orange mössa laddar en hybridbil.
Bilförsäkring Hybridbil
Lär dig allt om de populära och miljövänliga hybridbilarna, vilka olika typer som finns och hur de fungerar.
Bil
Bilförsäkring Ställa av bil: Så fungerar det
Har du en bil som du inte använder? Vi går igenom hur du ställer av bilen steg för steg.