I Sverige älskar vi att åka på bilsemester. Efter 2:a världskriget fick den svenska ekonomin en ordentlig skjuts och det gjorde att fler kunde köpa bil. I början på 50-talet fick dessutom arbetstagare rätt till 3 veckors semester. Det blev starten på en boom – snart åkte var och varannan person på bilsemester. Men vad ska du tänka på när du åker på bilsemester?
Det sköna med en bilsemester är att du inte behöver anpassa dig efter tidtabeller, men det kan vara bra att planera resan lite i förväg. Nedan hittar du ett gäng bra saker att tänka på.
Friheten att kunna åka när och var man vill är en anledning till varför många väljer bilsemester före charter. Därför kan det låta tråkigt när vi säger att du ska planera din resväg, men det är för att undvika hinder längs vägen – till exempel fullbokade hotell.
Campingar, hotell och vandrarhem kan vara fullbokade ett år i förväg vissa sommarveckor.
Det är också bra att vara flexibel. Oförutsedda händelser som väder och vind kan nämligen tvinga dig att tänka om. Då är det bra om du har en plan B. Om det regnar och stormar vill du nog inte hänga på den där stranden, utan hellre besöka ett museum.
Det är viktigt att du kontrollerar bilen innan du beger dig ut på vägarna. Kolla så att blinkers, lampor och tuta fungerar samt att kylar- och spolarvätska och motorolja är påfyllt. Kontrollera även om det är rätt tryck i däcken om du har mycket packning.
Framför allt: säkerställ att bilen klarar av en längre resa.
Du måste packa smart eftersom det finns begränsat utrymme i bilen. Eftersom en felpackad bil innebär livsfara är det viktigt att du packar säkert. Regel nummer ett är att undvika lösa föremål i bilen. Här under hittar du fler tips på hur du packar bilen säkert.
Använd lastnät om du har en kombi.
Lägg den tyngsta lasten i mitten och underst.
Stuva övrig last mot bagageutrymmets sidoväggar, eller mot ryggstöden fram.
Lägg aldrig packning på hatthyllan eller ovanför ryggstödet. Det kan innebära trafikfara vid inbromsning.
Forskning visar att det är lika farligt att vara trött som berusad i trafiken. Lägg dig därför i god tid flera kvällar i rad innan avfärd så att du är helt utvilad. Stanna med jämna mellanrum längs vägen så att du får sträcka på benen och vila huvud och ögon.
Förutom att ta regelbundna pauser kan ni turas om att köra om ni är fler än en som har körkort i bilen. Lämna över ratten innan du börjar gäspa och nicka till. Ett bra riktmärke är att stanna varannan timme och i samband med stoppet även byta förare.
Läs även: Hund i bil: så skyddar du din hund på bästa sätt
Sverige är ett fantastiskt land att bila genom. Inte bara för att naturen är vacker utan också för att vägarna är bra. Dessutom gäller allemansrätten, som bland annat innebär att du får tälta på någon annans mark en enstaka eller några nätter om ni är några få personer – så länge ni inte stör eller förstör. Du ska lämna platsen som du fann den, eller ännu bättre, genom att ta med dig allt skräp från platsen som du har varit på. Ta gärna med andras kvarlämnade skräp också om det finns något.
Från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder är Sverige cirka 1 570 kilometer långt. Från gränsen i väst till kusten i öst mäter landet ungefär 500 kilometer. Däremellan finns det många fina vägar att upptäcka och trevliga rastplatser att stanna till vid.
Norgevägen
Kiruna–Norska gränsen (E10)
Norrskensvägen
Haparanda–Karesuando (Väg 99)
Silvervägen
Skellefteå–Arvidsjaur (Väg 95)
Konstvägen Sju Älvar
Storjola–Umeå (E12, Väg 92 och 1052)
Vildmarksvägen
Vilhelmina–Strömsund (Väg 342)
Blå vägen
Holmsund–Hemavan (E12)
St Olavsleden
Östersund–Storlien–Trondheim (E14)
Höga kusten
Ullånger–Höga Kustenbron (E4)
Fäbodvägen
Börtnan–Persåsen
Pilgrimsleden
Karlstad–Sysslebäck (Väg 62)
Blå-Gröna Vägen
Dingle (Väg 165)
Kustvägen
Karlskrona–Norrköping (E22)
Bästa rastplatserna i varje län 2022 enligt Riksförbundet M Sverige (tidigare Motormännen):
Blekinge: Senoren
Dalarna: Långsjön
Gotland: Träffpunkt Gotland
Gävleborg: Näsbysjön
Halland: Snabbarp
Jämtland: Strömsund
Jönköping: Hörle södergående
Kalmar: Botorpström och Långsjön
Kronoberg: Innaren
Norrbotten: Jävre Södra
Skåne: Ekerödsrasten och Stoby
Uppsala: Mora Stenar
Stockholm: Stora Väsby
Södermanland: Sillekrog
Värmland: Ransäter
Västerbotten: Vojmån
Västernorrland: Skuleberget
Västmanland: Högsjön
Västra Götaland: Ljungskile
Örebro: Björnfallet
Östergötland: Vida Vättern
Coronapandemin pågår fortfarande i delar av världen vilket kan påverka din utlandsresa. Om du ska ut och resa är det därför viktigt att du är påläst innan du ger dig iväg. Tänk på att olika länder kan ha olika inreseregler och förhållningsregler med anledning av covid-19. Det kan till exempel finnas krav på att bära ansiktsmask på flyg, hotell och allmänna platser, eller så kan du behöva visa upp ett vaccinationsbevis inför och under resan.
Håll koll på information från ländernas myndigheter och ambassader, följ nyheterna och läs svenska ambassadens reseinformation om landet på Sweden Abroad. Ett tips är att ladda ner appen UD Resklar!
Men utöver att läsa på om coronarestriktionerna är det bra att läsa på om mer allmän information om länderna. I vissa länder och under vissa veckor kan det vara nödvändigt att boka både boende och färjebiljetter långt i förväg.
Här går vi igenom fler saker som är viktiga att tänka på när du ska bila i Europa.
Din trafikförsäkring gäller inte bara i Sverige utan i hela Europa. Kom ihåg att ta med ditt försäkringsbrev och registreringsbevis på resan. I vissa länder måste du dessutom ha ett Grönt kort som intygar att bilen har en trafikförsäkring.
Här har vi samlat saker som du behöver kolla upp innan du når kontinenten.
Trafikregler
Kolla upp vilka trafikregler som gäller i alla länder som du ska bila genom. Det är din skyldighet som förare och ett bra sätt att minska risken för böter och olyckor.
Bilförsäkring
Kontrollera om din halv- och helförsäkring gäller i alla länder som du ska bila genom. För vissa länder kan du vara tvungen att komplettera bilförsäkringen med en tilläggsförsäkring.
Extra utrustning
Fundera över vilken extrautrustning du behöver ha med dig och kolla vad som det är krav på i olika länder beroende på årstid. Det kan till exempel vara krav på vinterdäck under vintermånaderna.
Miljömärke
Du måste ha ett miljömärke på bilen om du ska bila i städer med miljözoner i Tyskland. Annars riskerar du 80 euro i böter. Läs mer om miljözoner på Transportstyrelsens webbplats.
Förbjudna zoner och trafikavgifter
Ta reda på om det finns förbjudna zoner i städer som du ska besöka. Det är inte ovanligt att det finns det i bland annat italienska städer. Om du bryter mot reglerna kan du få böter.
Här hittar du en checklista över saker du behöver ha med dig när du åker på bilsemester utomlands.
Pass eller polisens id-kort
Körkort
Bilens registreringsbevis del 1
S-märke bak på bilen
Försäkringsbrev, utlandsresekort och skadeanmälan-blanketter
Europeiska sjukförsäkringskortet
Mobiltelefon och laddare som fungerar utomlands
Betalkort (gärna ett kreditkort som reserv)
Utländsk valuta i kontanter
Biljetter och bokningsbekräftelser
Reservnycklar
Internationellt körkort och grönt kort vid resor utanför EU/EES
Första hjälpen-utrustning
Startkablar, bogserlina, fälgkors och domkraft
Reflexväst
Reservdäck
Extra glödlampor
Två varningstrianglar
Alkomätare
Det är lätt att bila med hund inom EU, men det kräver viss planering.
Din hund ska
vara ID-märkt
ha giltig vaccination mot rabies
ha EU-pass för sällskapsdjur.
Om du ska ta hunden med dig till Finland, Irland eller Storbritannien måste hunden även avmaskas mot rävens dvärgbandmask. Läs mer på Jordbruksverkets webbplats.