Lån och UC

UC, Upplysningscentralen, ägs bland annat av Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken. UC gör kreditupplysningar på både privatpersoner och företag. Detta för att långivaren ska kunna försäkra sig om att den som söker lån eller krediter har förmåga att betala tillbaka.

Vad är en kreditupplysning?

Deklarerad inkomst, skulder, betalningsanmärkningar, ägda fastigheter, antal kreditupplysningar som gjorts det senaste året samt civilstånd är uppgifter som kommer fram då det görs en kreditupplysning via UC. Men går det att låna pengar utan att det görs en kreditupplysning hos UC? Vad innebär en kreditupplysning och när kan det vara bra att undvika en sådan?

Det är många som försöker hitta lån utan kreditupplysning. Anledningen till detta är ofta att man vill hitta ett lån men samtidigt har skulder, betalningsanmärkningar eller många förfrågningar gällande krediter hos UC. Allt detta påverkar kreditvärdigheten.

När görs en kreditupplysning från UC?

Då du ansöker om ett lån, en kredit, en avbetalning eller tar ett abonnemang eller liknande, görs en kreditupplysning. Upplysningen sparas i ett system som gör att olika kreditupplysningsföretag kan se hur många upplysningar som är gjorda på dig. Om det gjorts många ansökningar under kort tid kan detta ses som en risk och du får då lägre kreditvärdighet.

Går det att låna pengar utan UC?

Det behöver inte vara UC som utfärdar en kreditupplysning. Det kan istället vara ett annat kreditupplysningsföretag som gör den. Det finns idag lagkrav på både banker och kreditbolag att göra en kreditupplysning då det kommer in en ansökan. Det är alltså möjligt att ta ett lån utan UC, men då måste en kreditupplysning göras någon annanstans.

Däremot står det ingenstans i lagen att banken eller långivaren inte får låna ut pengar om det visar sig att en person har betalningsanmärkningar. Många kanske säger nej direkt då de ser betalningsanmärkningen medan andra kan överväga ett lån även vid sådana tillfällen.

Jämför långivare

Långivarna värderar din kreditvärdighet på olika sätt och därför är det viktigt att du jämför och läser på vilka villkor som gäller hos olika långivare. Det som kan bli blankt ”nej” hos vissa, kan bli ett rungande ”ja” hos andra.

Vissa kreditupplysningsföretag behåller endast din ansökan i det egna registret. Detta innebär att om det sedan kommer en kreditupplysning från exempelvis en bank, kan de inte se någon information om den föregående kreditupplysningen.

Det går alltså att låna pengar utan UC:s inblandning, men i de allra flesta fall handlar det om smålån som exempelvis sms-lån och snabblån där du kan låna från någon tusenlapp upp till 10 000-20 000 kronor. Var dock medveten om att både sms-lån och snabblån många gånger har väldigt hög ränta och ska betalas tillbaka inom ett visst antal dagar. Tänk till ordentligt innan du involverar dig i ett lån som snarare stjälper än hjälper dig i slutändan.

Hitta lånet med lägst ränta

  • 30 långivare
  • 1 kreditupplysning
  • Kostnadsfritt
250 000 kr
2 291 kr
Ränteexempel:

Annuitetslån 14 år, 250 000:-, rörlig ränta 6,65% (start-/aviavg. 0:-) ger eff. ränta 6,86%, tot. belopp 384 821:-, kostnad 2 291:-/mån (168 avbet.). Räntor 2020-01-20

Individuell ränta 2,95–29,90 % (effektiv ränta 2,99–34,36 %). Återbet. tid 1-20 år.

Artiklar om lån

Om lån

Framgångsrika företagare som började med ett litet lån

Vi har alla hört talas om dem. De där affärsmännen- och kvinnorna som lyckats ta sig till toppen genom hårt arbete, företagsamhet och ett ynka lån. Erik Selin, Susanne Najafi och Ida Backlund – vad har de gemensamt? Jo, de har alla vid ett tillfälle lånat pengar som resulterade i multimiljonföretag.

Om lån

Ta lån som ensamstående

Är det svårare att få lån som ensamstående? Ja, tyvärr är det oftast det eftersom risken för banken blir större än om man vore två. Här är tips på vad du kan göra för att förbättra dina chanser till lån.

Om lån

Ta lån med minusränta

Få betalt för att låna pengar? Det låter för bra för att vara sant och ja, tyvärr så används begreppet ”minusränta” bara vid inlåning. Lär dig hur den negativa räntan påverkar dig!

Inga artiklar hittades

Se fler artiklar