Lån och UC

UC, Upplysningscentralen, ägs bland annat av Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken. UC gör kreditupplysningar på privatpersoner och företag för att långivaren ska kunna försäkra sig om att den som söker lån eller krediter har förmåga att betala tillbaka.

Vad är en kreditupplysning?

Alla långivare måste försäkra sig om att den som ansöker om ett lån faktiskt har möjlighet att betala tillbaka lånet. Det gör de genom att ta en kreditupplysning, som är en sammanfattning av ekonomisk information om en person eller ett företag från myndigheter och andra källor.

Informationen som framkommer är exempelvis:

• Deklarerad inkomst
• Skulder
• Betalningsanmärkningar
• Civilstånd
• Ägda fastigheter
• Antalet kreditupplysningar som gjorts det senaste året

De här uppgifterna vägs ofta ihop till en så kallad kreditvärdighet – ett generellt betyg på någons betalningsförmåga. Du kan inte låna pengar utan att det görs en kreditupplysning, men många kreditupplysningar på en gång är inte bra för din kreditvärdighet.

"Lån utan UC" betyder inte lån utan kreditupplysning

Förkortningen UC används ibland som en synonym för kreditupplysning, men Upplysningscentralen är bara ett av flera företag som säljer kreditupplysningar och liknande tjänster.

Långivare är skyldiga enligt lag att göra en kreditprövning innan de lånar ut, så "lån utan UC" betyder bara att kreditupplysningen kommer från ett annat företag än UC. Med andra ord finns det inga seriösa företag som erbjuder dig att låna pengar utan kreditupplysning.

Även om kreditupplysningar alltså är oundvikliga är det inte bra för kreditvärdigheten att ha för många. Om du samlat på dig många kreditupplysningar under kort tid kan långivaren göra bedömningen att du tar ut många småkrediter och kanske lever över dina tillgångar. För dig som jämför lån via Zmarta kan det vara bra att känna till att det bara tas en kreditupplysning, trots att din låneansökan kan gå till över 30 olika långivare.

Sammanfattningsvis går det att låna pengar utan UC:s inblandning, men inte helt utan att ett kreditupplysningsföretag är inblandat. Hur långivarna bedömer kreditvärdighet är däremot inte reglerat i lag, så om de anser att du klarar återbetalningen trots lågt kreditbetyg kan du få låna ändå.

Men se alltid upp med smålån som exempelvis sms-lån och snabblån där du kan låna från någon tusenlapp upp till 10 000–20 000 kronor. Var medveten om att både sms-lån och snabblån många gånger har väldigt hög ränta och ska betalas tillbaka inom ett visst antal dagar. Tänk till ordentligt innan du involverar dig i ett lån som snarare stjälper än hjälper dig i slutändan.

När görs en kreditupplysning från UC?

Då du ansöker om ett lån, en kredit, en avbetalning eller tar ett abonnemang eller liknande, görs en kreditupplysning hos Upplysningscentralen (UC) eller ett annat kreditupplysningsföretag.

Kan jag låna utan UC?

Det behöver inte vara UC som utfärdar en kreditupplysning. Det kan istället vara ett annat kreditupplysningsföretag som gör den. Det finns idag lagkrav på både banker och kreditbolag att göra en kreditupplysning då det kommer in en ansökan. Det är alltså möjligt att ta ett lån utan UC, men då måste en kreditupplysning göras någon annanstans.

Går det att få lån med låg kreditvärdighet?

Ja. Det står ingenstans i lagen att banken eller långivaren inte får låna ut pengar om det visar sig att en person exempelvis har betalningsanmärkningar. Många säger ändå nej, medan andra kan överväga att låna ut till lite högre ränta.

Hur många kreditupplysningar är för många?

Kreditupplysningar sparas i ett system som gör att olika kreditupplysningsföretag kan se hur många upplysningar som är gjorda på dig. Om det gjorts många ansökningar under kort tid kan detta ses som en risk och du får då lägre kreditvärdighet. Eftersom långivarna kan göra olika bedömningar finns det inget exakt antal som är "för många", men generellt är fler än tre under en kort period ingen bra signal.

Hur undviker jag kreditupplysningar?

De flesta sätt att undvika onödiga kreditupplysningar går ut på att undvika onödiga krediter och lån. Betala t.ex. kontant istället för med faktura, undvik kreditkort och ta inga onödiga lån. Och när du ansöker om lån, ansök via Zmarta så tas bara en kreditupplysning istället för en för varje långivare.

Hitta lånet med lägst ränta

250 000 kr
2 291 kr
  • Fler än 30 långivare
  • 1 kreditupplysning
Ränteexempel:

Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6,65% (start-/aviavg. 0:-) ger eff. ränta 6,68%, tot. belopp 246 915:-, kostnad 2 058:-/mån (120 avbet.). Räntor 2020-01-17

Individuell ränta 2,95–29,90 % (effektiv ränta 2,99–34,36 %). Återbet. tid 1-20 år.

Artiklar om lån

Om lån

Framgångsrika företagare som började med ett litet lån

Vi har alla hört talas om dem. De där affärsmännen- och kvinnorna som lyckats ta sig till toppen genom hårt arbete, företagsamhet och ett ynka lån. Erik Selin, Susanne Najafi och Ida Backlund – vad har de gemensamt? Jo, de har alla vid ett tillfälle lånat pengar som resulterade i multimiljonföretag.

Om lån

Ta lån som ensamstående

Är det svårare att få lån som ensamstående? Ja, tyvärr är det oftast det eftersom risken för banken blir större än om man vore två. Här är tips på vad du kan göra för att förbättra dina chanser till lån.

Om lån

Ta lån med minusränta

Få betalt för att låna pengar? Det låter för bra för att vara sant och ja, tyvärr så används begreppet ”minusränta” bara vid inlåning. Lär dig hur den negativa räntan påverkar dig!

Inga artiklar hittades

Se fler artiklar