Villaförsäkring

Vad kostar en villaförsäkring?

2023-03-06 Angelica Lindberg
Husskulptur med mynthögar i bakgrunden

Priset på en villaförsäkring påverkas av många olika faktorer, bland annat beroende på var i landet du bor. Därför skiljer sig snittpriserna åt mellan Sveriges län. Så här mycket kostade det att försäkra sin villa 2022!

På 4 minuter eller mindre får du veta var villaförsäkringen är som dyrast och billigast, i vilka län priserna förändrats som mest det senaste året och vad som påverkar priset på villaförsäkringen. Dessutom tipsar vi dig om hur du får en billigare villaförsäkring!

De dyraste och billigaste länen att försäkra sitt hus

Snittpriset för en villaförsäkring låg på 5 106 kronor* under 2022. Men snittpriserna skiljer sig åt beroende på var i landet man bor.

Dyrast var det att försäkra sitt hus i Stockholms län (6 810 kr), därefter i Uppsala län (5 899 kr) och Västra Götalands län (5 414 kr).

Allra billigast var det att försäkra sitt hus i Kronobergs, Dalarnas och Blekinge län. Där var snittpriserna för en villaförsäkring 4 236, 4 416 respektive 4 452 kronor.

Län

Snittpris (kr)

Blekinge län

4452

Dalarnas län

4416

Gävleborgs län

4703

Gotlands län

4706

Hallands län

5119

Jämtlands län

5270

Jönköpings län

5249

Kalmar län

5031

Kronobergs län

4236

Norrbottens län

5217

Örebro län

5324

Östergötlands län

5068

Skåne län

5335

Södermanlands län

5310

Stockholms län

6810

Uppsala län

5899

Värmlands län

4950

Västerbottens län

4573

Västernorrlands län

4826

Västmanlands län

5324

Västra Götalands län

5414

Snittpris Sverige

5106

Här gick priserna upp eller ner som mest 2022

Den största prisökningen procentuellt sett stod Kalmar och Östergötlands län för som båda ökade med cirka 11 % i jämförelse med 2021. Annars har priserna generellt sett minskat över hela landet.

I Kronobergs län sjönk snittpriset med så mycket som cirka 20 %. Även i Södermanlands län sjönk priserna med ca 17 %, i Hallands län sjönk de med ca 14 % och i Gotland och Skånes län cirka 12 %.

Det skiljer därmed hela 2 574 kronor mellan den dyraste och billigaste villaförsäkringen – en skillnad på nästan 38 %. Kanske är det läge att jämföra villaförsäkringar?

På bilden kan du se i vilka län priserna minskat som mest.

Vad påverkar priset på villaförsäkringen?

Priset på villaförsäkringen påverkas av många olika faktorer, inte bara var du bor. Här går vi igenom några exempel på vad som kan påverka priset på villaförsäkringen.

Husets storlek

Ett stort hus med flera våningar är dyrare att försäkra än ett litet hus.

Husets ålder

Äldre hus löper större risk att drabbas av vissa skador än ett nytt eller nyrenoverat hus. Därför är äldre hus vanligtvis dyrare att försäkra.

Antal våtrum

Hus med många våtrum löper större risk för bland annat mögel- och fuktskador. Exempel på våtrum är dusch- och badrum, toalettrum samt tvättstuga. Fler våtrum kan därför öka priset på villaförsäkringen.

Antal byggnader på tomten

Har du fler byggnader på tomten än själva huset måste du se till att de tas med i försäkringsbrevet så att även de blir försäkrade. Exempel på andra byggnader är garage, friggebod och förråd. Ju fler byggnader desto dyrare blir försäkringen.

Tänk på att meddela försäkringsbolaget om det tillkommer en byggnad vid ett senare tillfälle, så att även den blir försäkrad.

Bostadsområde

Vissa bostadsområden löper större risk att drabbas av skador till följd av till exempel inbrott. Statistiskt sett gäller det främst de större städerna. Av den anledningen kan du få ett lägre pris på villaförsäkringen i områden som försäkringsbolagen bedömer som säkrare och vice versa.

Hemlarm

Installerar du ett larm i din bostad ökar du säkerheten och kan på så vis få ett lägre pris på villaförsäkringen. Ju fler saker du gör för att förbättra säkerheten desto bättre pris kan du få.

Läs även: Så hittar du bästa villaförsäkringen för dig 

Så får du ett bättre pris på villaförsäkringen

Alla faktorer som påverkar priset på villaförsäkringen går inte att ändra på, men det finns vissa saker du kan göra för att få ner priset på försäkringen.

1. Jämför din villaförsäkring mot andra bolag

Priserna på villaförsäkringen kan skilja sig åt mellan försäkringsbolagen eftersom de sätts individuellt och eftersom försäkringsbolagen kan bedöma riskerna olika. Priset på villaförsäkringen kan också förändras över tid. En villaförsäkring som var billig när du köpte den behöver inte vara det även året därpå.

Därför är det viktigt att regelbundet jämföra villaförsäkringar mot varandra, förslagsvis strax innan huvudförfallodagen infaller, vilket är den dag när villaförsäkringen förnyas för ytterligare ett år framåt.

Innan du jämför din villaförsäkring är det bra om du tänker igenom vilket försäkringsskydd du vill ha. Så att du kan hitta den bästa villaförsäkringen för just dig.

2. Samla dina försäkringar under ett försäkringsbolag

Många försäkringsbolag erbjuder rabatt om du samlar flera av dina försäkringar under ett och samma försäkringsbolag. Ofta brukar du få högre rabatt ju fler försäkringar du har hos dem. Rabatterna brukar ligga någonstans mellan 5–20 %. Vissa försäkringsbolag erbjuder även andra förmåner för sina kunder, såsom förbättrade villkor.

3. Minska risken för inbrott

Ett sätt att få ner priset på villaförsäkringen är att öka säkerheten i hemmet. Det går att göra på flera sätt, ett är att installera ett hemlarm, men du kan också installera nya lås som är godkända av Stöldskyddsföreningen.

Se också till att följa aktsamhetskraven som försäkringsbolagen anger. Gör du inte det riskerar du att få mindre i ersättning, en högre självrisk eller i värsta fall bli helt utan ersättning.

4. Installera en vattenfelsbrytare

Du kan minska risken för vattenskador om du installerar en vattenfelsbrytare. Vattenfelsbrytaren upptäcker vattenskador och stänger automatiskt av allt inkommande vatten. Om du har en godkänd vattenfelsbrytare installerad på huvudledningen kan du både få en reducerad självrisk och rabatt på försäkringen. Vissa försäkringsbolag erbjuder dig dessutom att köpa en vattenfelsbrytare via dem till ett förmånligt pris.

*Siffran avser snittpriset på villaförsäkringar som är tecknade via Zmarta Försäkringar under 2022.

Fler i samma kategori

Se alla
Vitt hus med rött tak.
Villaförsäkring Så hittar du bästa villaförsäkringen för dig
Följ våra zmarta tips på hur du hittar den bästa villaförsäkringen för just dig!
Så skyddar försäkringen vid storm
Villaförsäkring Hur gäller försäkringen vid storm?
Här får du veta vilka skador du kan få ersättning för, samt tips på hur du kan förhindra stormskador.
Tomt rum med upprivet golv och skadade väggar.
Villaförsäkring Hussvamp – Så gäller försäkringen vid äkta hussvamp
Äkta hussvamp är bland de värsta skadorna som kan drabba ett hus, men täcker försäkringen?