Villaförsäkring

Så hittar du bästa villaförsäkringen för dig

2022-12-01 Angelica Lindberg
Vitt hus med rött tak.

Det finns ingen villaförsäkring som är bäst för alla. Det beror på att behoven kan se olika ut och för att priserna bestäms individuellt. Den bästa villaförsäkringen är därför den som ger dig skyddet du vill ha till det lägsta priset. Men innan du tecknar en villaförsäkring finns det en hel del att tänka på. Följ våra zmarta tips på hur du hittar den bästa villaförsäkringen för just dig!

Vilken villaförsäkring ska man välja?

Vilken villaförsäkring du ska välja beror helt på vilka behov du har. Men först bör du känna till att en villaförsäkring endast gäller för din villa och din tomt – inte dig och dina saker. Därför behöver du både teckna en hemförsäkring och en villaförsäkring för att få ett heltäckande skydd även för dig, de andra i hushållet och era saker.

Oftast säljs hem- och villaförsäkringar tillsammans och kallas då för villahemförsäkringar, men det är också möjligt att teckna en villaförsäkring separat.

Följ våra 3 zmarta tips för att hitta den bästa villaförsäkringen för dig!

1. Välj villaförsäkring efter det behov du har

Tänk igenom vad du vill ska ingå i din villaförsäkring. Räcker det med ett basskydd eller behöver du ha ett utökat skydd?

Välj försäkringsnivå

De flesta försäkringsbolag har villaförsäkringar i olika försäkringsnivåer eller så kallade “pluspaket”. De kan heta saker som Medium, Stor och Hus Plus eller liknande.

Vad som ingår i de olika nivåerna kan se lite olika ut, men i basskyddet brukar det ingå ett skydd för

 • bostadsbyggnaden (väggar, golv, tak och köksinredning mm.)

 • tomten (växtlighet, mur, staket, flaggstång, belysning, mm.)

 • tillhörande byggnader som anges i försäkringsbrevet (garage, växthus, förråd mm.)

I de utökade skydden kan det ingå olika tilläggsförsäkringar, till exempel en allriskförsäkring för byggnaden som gäller vid plötsliga och oförutsedda händelser. Andra vanliga delar som kan ingå i de utökade skydden är ett begränsat åldersavdrag och en reducerad självrisk.

Men tänk på att det som hos ett försäkringsbolag räknas som en tilläggsförsäkring kanske ingår kostnadsfritt i grundskyddet hos ett annat försäkringsbolag. Allriskförsäkringen är exempelvis en tilläggsförsäkring som ofta kan ingå i grundskyddet hos vissa bolag.

Teckna till fullvärde eller första risk

Du kan teckna din villaförsäkring till “fullvärde” eller “första risk”. Fullvärde innebär att du tecknar försäkringen till villans fulla värde, utan några beloppsbegränsningar. Om din villa exempelvis skulle brinna ner kan du då få en ny, likvärdig villa återuppbyggd på samma grund.

Första risk innebär att du tecknar villaförsäkringen till ett visst belopp som då blir den högsta ersättningen du kan få – oavsett vilken skada som inträffar. Om din villa skulle brinna ner måste du i de flesta fall ta tag i återuppbyggnaden själv och anlita företag och hantverkare.

2. Jämför villaförsäkringar mot varandra

När du vet vad du vill ha kan du börja jämföra villaförsäkringar mot varandra. Men tänk på att inte bara jämföra priserna, villkoren är minst lika viktiga!

Saker att jämföra i villaförsäkringen:

 • Vad ingår i grundskyddet? I vissa villaförsäkringar ingår exempelvis en allriskförsäkring för byggnaden i grundskyddet.

 • Hur stort åldersavdrag gör försäkringsbolaget? De första 2–15 åren brukar vara utan åldersavdrag, därefter görs ett avdrag med 2–10 % per år.

 • Hur ser självriskerna ut? Grundsjälvriskerna kan skilja sig åt mycket beroende på skada och försäkringsbolag.

 • Vilka eventuella tilläggsförsäkringar finns? Om du letar efter ett särskilt skydd till din bostad kan du även ta med det i jämförelsen. Till exempel om du är i behov av en uthyrningsförsäkring.

Därefter kan du jämföra priserna! Den bästa villaförsäkringen är ju trots allt den som ger dig skyddet du vill ha till det lägsta priset.

3. Ta reda på vilka rabatter som finns

Försäkringsbolagen brukar ha många olika rabatter att erbjuda, men du kan också få rabatt från andra håll, till exempel genom ditt fackförbund.

Ett vanligt sätt att få ner priset på villaförsäkringen är att samla dina försäkringar under ett och samma försäkringsbolag. Då kan du få 5–20 % i rabatt – ju fler försäkringar du samlar desto större rabatt får du.

Du kan också få en billigare försäkring genom att höja säkerheten i hemmet, till exempel genom att installera ett hemlarm.

Här kan du ta del av fler tips på hur du sänker priset på villaförsäkringen.

Vad täcker en villaförsäkring?

En villaförsäkring täcker själva bostadsbyggnaden, tomten samt andra byggnader på tomten som är angivna i försäkringsbrevet. Det kan till exempel vara garage, friggebod, växthus och förråd. Den täcker däremot inte personerna som bor i huset eller sakerna i huset (lösöret).

Villaförsäkringen täcker skador som har uppstått i samband med

 • stöld

 • skadegörelse

 • brand

 • explosion

 • läckage

 • väderfenomen

 • jordrörelser.

Skyddet för tomtmarken gäller bland annat: växtlighet, mur, staket, flaggstång, belysning, mm.

Villaförsäkringen brukar också innehålla skydd mot hussvamp och skadedjur.

Villaförsäkring inte samma sak som hemförsäkring

En villaförsäkring är inte samma sak som en hemförsäkring. Hemförsäkringen är främst ett skydd för dig och dina saker, medan villaförsäkringen är ett skydd för själva bostadsbyggnaden samt tomt och andra byggnader som är angivna i försäkringsbrevet – till exempel garage, gäststuga och växthus.

Du som bor i villa behöver därför teckna både en hem- och villaförsäkring för att få ett heltäckande skydd.

Villahemförsäkring – en kombination av hem- och villaförsäkring

De flesta försäkringsbolag erbjuder en kombination av en hem- och villaförsäkring och brukar då kalla det för “Villahemförsäkring” alternativt “Villaförsäkring med hemförsäkringstillägg” eller “Hemförsäkring för villa”. Med en villahemförsäkring får du det heltäckande skyddet du som bor i villa behöver.

Måste du ha en villaförsäkring?

Det finns ingen lag som säger att du måste ha en hem- eller villaförsäkring. Men att stå utan försäkring om någonting händer kan göra att du förlorar miljonbelopp, till exempel om ditt hus brinner ner. Med en villaförsäkring som är tecknad till fullvärde får du ditt hus uppbyggt igen och tak över huvudet under tiden det färdigställs.

Det finns många andra ekonomiska fördelar med att teckna en villaförsäkring. Därför har 96 % av de som bor i Sverige en hemförsäkring och 98 % av villaägarna har en villaförsäkring.

Genom att jämföra försäkringar har du möjlighet att hitta det försäkringsskydd du vill ha till ett förmånligt pris. Vår tjänst är helt kostnadsfri och priserna som visas är samma som du skulle ha fått om du gick direkt till försäkringsbolaget.

Fler i samma kategori

Se alla
Husskulptur med mynthögar i bakgrunden
Villaförsäkring Vad kostar en villaförsäkring?
Snittpriserna för en villaförsäkring skiljer sig åt mellan länen. Så mycket kostar villaförsäkringen hos dig!
Så skyddar försäkringen vid storm
Villaförsäkring Hur gäller försäkringen vid storm?
Här får du veta vilka skador du kan få ersättning för, samt tips på hur du kan förhindra stormskador.
Tomt rum med upprivet golv och skadade väggar.
Villaförsäkring Hussvamp – Så gäller försäkringen vid äkta hussvamp
Äkta hussvamp är bland de värsta skadorna som kan drabba ett hus, men täcker försäkringen?