Spartips

Hur blir man rik? Vi delar våra bästa tips

2023-04-27 Johanna Westerlund
Vit myntkatt med blågrå bakgrund

Många drömmer om att bli rik. Men kan man bli rik snabbt? Hur ska man tänka och finns det fallgropar man ska försöka undvika?

På knappa 5 minuter kommer du läsa om hur det fungerar när man vill bli rik snabbt, varför snabba lösningar oftast inte är bra i längden och hur du kan göra för att få mer pengar över till annat i en växande inflation. 

Hur blir man rik snabbt? Vilka sätt kan jag få pengar snabbt med och vad kan jag göra för att bli rik snabbt? Väldigt vanliga frågor som ofta kommer med långa svar som slutar i “det kan du inte”. Men det finns mycket utanför att köpa en lott som du kan göra för att få mer pengar över till annat, det ska vi gå igenom i denna artikel. 

När anses man vara rik? 

När anser du att du är rik? Den frågan kommer komma med olika svar vem du än frågar. Varför? För att många anser inte ens att rikedom är i form av pengar utan upplevelser, människor, hälsa etc. Men om vi vevar in ämnet och fokuserar på pengar och finans, så är det svårt att säga när du kan anse dig vara rik, faktorer som 

 • Jobb 

 • Utgifter 

 • Boende 

 • Hobbys 

 • Investeringar 

Och en hel del annat är avgörande när det kommer till om just du ska känna dig rik eller inte. Är du rik om du har ett bra betalande jobb och kan spara 3 000 kronor i månaden? Eller är det viktigt att du har minst 20 000 kronor eller mer över varje gång räkningarna är betalda? Oändligt med pengar och ingen oro är drömmen för många, men behöver det bara vara en dröm?  Du kan börja spara till 100 000 kronor redan nu och börja jobba på att bli rik. Men om vi ska avsluta denna mening, så är det bara du som kan svara på vad som kommer göra att du känner dig rik eller inte. 

När är man rik? Är en annan väldigt vanlig fråga, Ett enkelt svar på denna är nog att du är rik om du kan betala alla dina utgifter, lägga undan en del sparande och fortfarande ha gott om pengar kvar att leva på utan oro.

Bli rik snabbt - går det? 

Klart det går bli rik snabbt, det är bara väldigt ovanligt. Vi kommer heller aldrig rekommendera att du spelar för att försöka bli rik, så du kommer inte hitta några tips om spelsajter eller lotter här hos oss. Vi vill att du ska veta vikten av pengar, hur du kan göra om du vill investera och vilka typer av sparande som kan hjälpa dig att bli rik på vägen. Har du exempelvis flera lån och krediter? Kolla om du kan samla dina lån och minska utgifterna. 

1. Hårt jobb och lite tur 

Ja, tur har en hel del med att bli rik att göra. Det kan vara att du har tur att få hjälp av rika föräldrar, tur att ha investerat rätt och tur att hitta smarta möjligheter i vardagslivet som hjälper dig på vägen. Så ja, tur kan absolut ha med att bli rik snabbt att göra. Mycket kommer också till att jobba hårt, ingenting är gratis i livet och det är ofta att du kommer behöva jobba hårt för att bli rik.  

2. Ta vara på möjligheter 

Vardagen är fylld med möjligheter och investeringschanser. Om du ser en bra deal som kan hjälpa dig i rätt riktning, är det viktigt att du gör så mycket research som möjligt och ser om det är en möjlighet som passar dig. Du behöver inte jaga varenda möjlighet som kommer upp för att bli rik, men vad som kan vara till din fördel är att ha ett intresse, samtidigt som du kanske tycker att det är kul. Många väljer att investera och spara i aktier och fonder, här gäller det att du lär dig hur det fungerar och har en förståelse för att marknaden går upp och ner. Du ska även vara medveten om att du måste spendera pengar och att det inte bara är att spara. 

3. Minska dina vardagskostnader 

Många av oss gillar att spendera pengar. Det kan vara allt från mode, resor och mat, till hobbys, investeringar och elektronik. Det enkla sättet att spara dig rik är att sluta spendera pengar. Andra sätt är att se över din vardagsbudget och se vilka utgifter du kan göra dig av med för att få ännu mer pengar över.

4. Ändra inriktning 

Höginkomsttagare tjänar mer, men de betalar även mer i skatt till skillnad från låginkomsttagare. Anledningen till detta är att de anses klara av den statliga inkomstskatten bättre och hjälpa till och har råd att bidra mer till samhällets kostnader, detta inkluderar sjukvård, skola, bidrag med mera. Genom att ändra riktning och utbilda dig någon typ av höginkomsttagare, ökar du inte bara din inkomst, men du kan även öka ditt sparande. Det är inte ett snabbt sätt att bli rik, men ett smart. 

Kan man bli rik genom att spara? 

Du kan absolut spara dig rik. Det gäller bara att vara smart och realistisk när du gör det. Här behöver du sitta ner och skriva upp din inkomst tillsammans med alla dina utgifter. Sen ser du över vad du själv kan göra för att förbättra din ekonomiska situation och öka ditt sparande.  

Du kan redan nu börja spara 100 000 kronor.

Hitta sparandet som passar dig och bli rik 

Tillsammans med en budget och strikt vardagsekonomi kan du enkelt spara pengar, allt du behöver är att vara medveten om hur just din ekonomi ser ut. När det gäller sparande är det olika för alla, ålder kan även ha en påverkan för hur du sparar pengar på bästa sätt så ta reda på så mycket du bara kan och börja sedan spara utifrån dina behov och din ekonomiska situation. Det kommer kanske inte gå fort, men det kommer att gå. 

Några av de bästa tipsen på hur du blir rik  

Att bli rik är en dröm för många, men som vi konstaterat i denna artikel så tror inte vi på att ta till åtgärder för att bli rik snabbt. Men några av de bästa tipsen vi kan ge dig för att bli rik är: 

 1. Gå över din inkomst och sätt en budget. Du ser direkt hur mycket du får in och hur mycket du spenderar, så genom att ha en vardagsbudget kan du direkt se hur mycket du kan spara varje månad. 

 2. Investera dina pengar rätt. Detta gör du genom att lära dig hur olika investeringsmöjligheter fungerar och vad som finns; aktier, fastigheter, råvaror, obligationer fonder etc. Se vilken som passar ditt sparande bäst och go for it. 

 3. Öka din inkomst genom att hitta ett jobb som ger bra lön, eller öka din inkomst genom att skaffa ett till arbete (om det är möjligt). 

 4. Skapa en passiv inkomst där du inte behöver lägga för mycket tid. Att investera i fastigheter och aktier är två smarta passiva inkomstkällor som kan hjälpa dig få en bättre inkomst. 

 5. Förbättra din kreditvärdighet genom att undvika att kreditupplysningar tas och sluta handla på avbetalning och kredit. 

 6. Spara så mycket du bara kan på din inkomst. Ju mer du kan spara, desto bättre. Så om du kan minska dina kostnader och istället spara de pengarna. 

 7. Våga ta lagom med risker. Om du vill bli rik krävs det att du är villig att ta risker. Du behöver inte kasta dig ut för ett stup, men det är bra om du är öppen för möjligheter och beredd att ta några risker på vägen.

Fler i samma kategori

Se alla
cyklande äldre dam
Spartips Pensionssparande
Det ska inte behöva kännas tungt att tänka på ditt pensionssparande.
Två händer som håller i varsitt tomtebloss
Spartips 6 nyårslöften för en bättre privatekonomi
Inled det nya året med en bättre privatekonomi genom våra 6 smarta tips.