Spartips

Så får du pengarna att räcka till den 25 januari

2022-01-10 Angelica Lindberg
Händer som håller upp en tom plånbok

Efter jul- och nyårsfirandet är det många som kan få svårt att få ekonomin att gå ihop ända till den 25 januari. Här ger vi dig våra bästa tips på hur du överlever årets fattigaste månad.

1. Gör en budget och se var du kan spara pengar

Vilka utgifter har du? Det första du ska göra när du gör en budget är att gå igenom dina inkomster och utgifter varje månad. Lägg först ihop din inkomst som du får efter skatt, till exempel lön, studiemedel eller a-kassa med eventuella bidrag såsom bostadsbidrag eller barnbidrag. På så vis vet du hur mycket du har att röra dig med varje månad. 

Sedan är det dags att titta på utgifterna. Vissa utgifter är helt nödvändiga, till exempel boende och mat, medan andra är mindre nödvändiga, såsom olika streamingtjänster eller en fika på stan. Ett tips är därför att dela in utgifterna i nödvändiga och mindre nödvändiga – då kan du lätt se var du kan skära ner på de mer onödiga utgifterna. 

Spara kvitton eller använd dig av din banks digitala verktyg för att få koll på var pengarna försvinner iväg.  

2. Planera matveckan

Brukar du ofta småhandla och äta lunch på restaurang? Dessa kostnader springer snabbt iväg, men är enkla att spara in på. Planera din matvecka och storhandla en gång per vecka istället för att handla lite då och då. På så vis sparar du både tid och pengar. Gör gärna storkok så att du får över till en eller flera matlådor. 

Du kan spara ännu mer genom att köpa matvaror med kort datum – då räddar du inte bara din plånbok utan även mat som annars kanske hade gått till spillo! 

3. Se över dina försäkringar

Betalar du för försäkringar som du egentligen inte behöver? Eller är du dubbelförsäkrad? Ta reda på vilka försäkringar du har privat och genom jobbet eller facket. Vissa försäkringar är nödvändiga, exempelvis hemförsäkring, bilförsäkring, sjuk- och olycksfallsförsäkring, barnförsäkring och djurförsäkring. Trafikförsäkring är dessutom obligatorisk för att du ska få köra ditt fordon på vägarna. 

Andra försäkringar är mindre nödvändiga. De dyra produktförsäkringarna som du blir erbjuden när du köper en ny mobil är ett exempel på en försäkring som ofta är onödig – speciellt om du redan har en drulleförsäkring i din hemförsäkring.

När du vet vilka försäkringar du har och vilka du behöver kan du passa på att jämföra försäkringar för att se om du kan få ett bättre pris hos något annat försäkringsbolag. Var däremot noga med att jämföra både villkoren och omfattningen på försäkringarna – har du tur kanske du hittar en bättre försäkring till ett lägre pris!

Ett annat sätt att spara pengar är att samla dina försäkringar under ett försäkringsbolag. Många försäkringsbolag erbjuder nämligen samlingsrabatt om du samlar dina försäkringar och/eller andra tjänster hos dem. Du kan få mellan 5–20 % rabatt beroende på försäkringsbolag och på hur många försäkringar du samlar. 

4. Spara in på elräkningen 

Det absolut bästa du kan göra för att få ner priset på elräkningen är att göra ett aktivt val av elavtal. Är du osäker på om du har gjort ett aktivt val? I så fall kanske du betalar ett så kallat anvisningspris som är i snitt 30 % dyrare än om du själv har valt elavtal. Har du ett sådant avtal kan du spara mycket pengar på att jämföra elbolag. Hos oss kan du jämföra elavtal från samtliga elbolag i Sverige.  

Du kan också spara pengar genom att spara energi.

Tips på hur du sparar energi:

  • Byt gamla glödlampor mot lågenergilampor.

  • Minska inomhustemperaturen, 21 grader i vardagsrummet och 18 grader i sovrummet brukar vara lagom.

  • Skippa viloläget på datorn och dra ur laddaren ur kontakten när den inte används, likaså mobilladdaren. Båda dessa saker drar ström, även fast man kanske inte tror det. Det minskar även risken för brand.

  • Ställ in maten i kylskåpet först när den har svalnat, annars går det åt onödig energi åt att kyla ner den varma maten.

  • Stäng av vattnet medan du tvålar in dig i duschen eller borstar tänderna.

Detta är bara några av de tips för att spara energi vi har. Men det finns många fler tips för den som vill bli en riktig energisparnörd! 

5. Inför köpstopp och sälj det du inte använder

För att du ska klara dig ända fram till den 25 januari så behöver du kanske minska dina utgifter. Därför kan ett köpstopp vara på sin plats. Köp ingenting om du verkligen inte behöver det. 

I samma veva kan du passa på att göra en inventering i hemmet. Vad har du hemma som du inte längre behöver eller använder? Titta i garderoben och i förrådet. Finns det någonting som du kan sälja för en slant? Idag finns det många olika plattformar där du kan sälja dina oönskade saker. 

6. Pruta på bolåneräntan 

Om du har ett bolån kan det vara en god idé att kolla hur din bolåneränta står sig mot bankerna och andra långivares snitträntor. Då kan du få en aning om du har en hög eller låg ränta. Är den hög kan det vara läge att kontakta din långivare och försöka pruta på bolåneräntan. En lägre ränta kan göra en rejäl skillnad i plånboken.  

7. Samla dina lån och krediter

Har du flera lån och krediter? Då kan du få ner din månadskostnad genom att samla dina lån och krediter så du slipper betala för flera dyra räntor och istället endast betala för ett lån.

Via Zmarta kan du ansöka om lån hos upp till 35 långivare samtidigt på bara en kreditupplysning hos UC. Du kan låna upp till 600 000 kronor och du kan även ansöka tillsammans med en medsökande.Fler i samma kategori

Se alla
Två händer som håller i varsitt tomtebloss
Spartips 6 nyårslöften för en bättre privatekonomi
Inled det nya året med en bättre privatekonomi genom våra 6 smarta tips.
Närbild på en vit julgranskula hängades i en julgran med ljusslingor och andra julgranskulor i blått och vitt i bakgrunden
Spartips Fira jul på en budget
Ta del av våra 7 smarta tips om hur du lyckas med ett julfirande med stor mysfaktor – på en liten budget.
10 Smarta budgettips
Spartips Så lyckas du med en buffert
Skapa en ekonomisk buffert som kan rädda situationen ifall något oväntat inträffar.