Spartips

Ge dina barn en bra ekonomisk start

2019-10-22 Tone Westerholm
barn med nalle på bro

Möjligheten att kunna ge sitt barn ekonomisk trygghet är ett viktigt mål för de flesta föräldrar. Däremot är många osäkra på hur man kan göra det på bästa sätt. Ingen fara, Zmarta hjälper dig!

Spara till barnen

Det är ett långsiktigt projekt att spara till barnen – minst 18 år om man räknar från födseln tills att de blir myndiga. Här kan tiden utnyttjas till en fördel; ge dina barn en bra ekonomisk start genom att spara i aktier. Historiskt har nämligen aktier gett en bättre avkastning än räntesparande. Föräldrar som sparat till sina barn i aktier har fått bra resultat de senaste åren, så det kan absolut vara värt att fundera över aktiesparande som ett alternativ.  

Hur mycket ska du spara?

Hur mycket du ska spara varje månad är väldigt svårt att säga, det kan ingen annan än du och din familj avgöra. Se över er familjebudet: hur mycket är realistiskt att lägga undan varje månad? Lyckas du och din familj spara 1 000 kr i månaden på ett bra sätt är det inte orimligt att barnet har ett kapital på nästan en halv miljon till studenten. Hur mycket kan du undvara i månaden för att ge dina barn en bra ekonomisk start?

Lär dina barn om ekonomi

Så, hur kan du ge dina barn en bra ekonomisk start? Kanske det absolut viktigaste är att lära barnen ett sunt ekonomiskt tänk; en amerikansk studie visade att den finansiella bildningen till hela 75 % kom från föräldrarna. Så även om det inte finns något universellt svar på hur man bäst ger sina barn en bra ekonomisk start är det viktigt att vara en förebild och att hitta en balans där barnen lär sig att tänka på pengar – utan att bli bekymrade eller känna oro över sina föräldrars ekonomi. Barn förstår inte konceptet av pengar om de inte lär sig. Samtidigt innebär inte det att du behöver prata ränta-på-ränta, sparkapital eller hur det funkar med aktier utan att förstärka positivt förhållandesätt till och beteende kring pengar.

Fler i samma kategori

Se alla
cyklande äldre dam
Spartips Pensionssparande
Det ska inte behöva kännas tungt att tänka på ditt pensionssparande.