Köpa bostad
Jämför lån och köp fastighet
- Erbjudanden från flera banker
- 1 kreditupplysning hos UC
Köp av bostad är inte samma sak som att stå och välja vilken grönsak man ska ha till middagen. Även om alla fastigheter också har olika färger och former så är det ett stort beslut och tar tid – det är inte bara som att ta en gurka på vägen.
Alla köpare av bostäder har olika stilar och smak. Det finns även stor skillnad på vilka behov man har, livsstil och budget. Vilka kriterier har du? Gör en lista och se över vad som är ett måste att ha (garage, bra kommunaltrafik, nära till skola, balkong etc), gå igenom din lista och tänk på att det kan finnas behov av att kompromissa. Vad är ett måste och vad är en bonus som kommer på köpet?
Att använda en bolånekalkyl är ett bra sätt att ta reda på hur mycket du får låna. Det ger dig även en hum när det kommer till vilken typ av bostad du kan buda på. En bolånekalkyl kan dock aldrig ge dig ett lånelöfte eller en konkret summa, då är det bättre att du gör en kostnadsfri bolåneansökan och jämföra vilket lån som kan ge dig bäst villkor och lägst ränta.
Att köpa bostad kommer inte bara med husets slutpris. Det tillkommer avgifter och samma dag som du får tillgång till huset måste du betala både lagfart och pantbrev.
Att köpa bostad i Sverige går fort och det gäller att vara på hugget. Många fastigheter säljs redan innan startdatumet för budgivningen. Du kan underlätta ditt köp av bostad genom att ansöka om lånelöfte, det ger dig en garanti att du får ta ett lån (men inte hos en specifik bank. Ett lånelöfte är oftast giltigt i 3 – 6 månader, så det är viktigt att du kommer ihåg att du inte kan ansöka om ett lånelöfte idag och använda det om ett år.
Det finns inget krav på att du måste ha ett lånelöfte när du går på visningar eller innan budgivning, men det är någonting som ofta krävs för att få vara med och buda på en bostad. Skulle du vinna en budgivning och ansöka om ett lån, kommer banken du väljer se över och dubbelkolla ditt lånelöfte.
När du köper en bostad kan du låna upp till 85 procent av bostadens värde. Det betyder att du måste ha en kontantinsats på minst 15 procent. Har du inget sparande eller pengar till kontantinsatsen så ska du inte ge upp dina husdrömmar, du kan låna till kontantinsats med ett privatlån.
Att köpa bostad är inte bara att kolla när stambyte gjordes sist, hur takets skick är eller uppvärmningssystem. Det ligger en hel del annat som du ska komma ihåg innan du kör igång och budar på en fastighet.
Du har vunnit budgivningen, du har gjort en slutbesiktning och du har betalat och köpt din bostad. Nu vilar bostadens ansvar på dig och det är viktigt att du kommer ihåg:
Du kan ansöka om bolån från 150 000 kr upp till 10 000 000 kr.
Lånebeloppet bestäms utifrån bostadens marknadsvärde, din inkomst och dina eventuella skulder. Ju bättre återbetalningsförmåga, desto högre lånebelopp. Läs mer i vår artikel och ta reda på mer när det kommer till hur mycket du får låna.
Amortering innebär att du betalar av din skuld. Det finns olika modeller för detta och för bolån gäller i princip alltid rak amortering. Det innebär att du betalar av ditt bolån med ett lika stort belopp vid varje amorteringstillfälle, oftast varje månad. Vill du belåna bostaden och därmed höja ditt bolån kan nya amorteringskrav gälla. Hur mycket du måste amortera beror på hur hög belåningsgrad du har, men även hur mycket du lånat i förhållande till din inkomst.
Så fungerar det med amorteringskrav
Du måste amortera om du har en belåningsgrad på över 50 % av bostadens värde. Så här påverkas amorteringen av din belåningsgrad:
• Om din belåningsgrad ligger mellan 50-70 % måste du årligen amortera minst 1 % av lånebeloppet.
• Om du har en belåningsgrad på över 70 % måste du årligen amortera minst 2 % av lånebeloppet.
Skulle du ha lånat för mer än 4,5 gånger din årsinkomst och har en belåningsgrad på över 70 %, behöver du årligen betala ytterligare 1 %, alltså 3 %. Detta kan vara bra att ha i åtanke när du vill höja lånet på huset eller lägenheten.
Köpte du din bostad före juni 2016?
Från och med juni 2016 gäller nya regler kring amortering. För dig som köpte din bostad innan dessa regler gick i kraft behöver du vara medveten om att de kommer att gälla om du höjer ditt lån på huset eller bostadsrätten.