loans

Bolåneränta

Jämför ränta på bolån

?
?
  • Erbjudanden från flera banker
  • 1 kreditupplysning hos UC

Bolåneräntor och bindningstider

När du har ett bolån behöver du betala en ränta i kostnad för lånet av långivaren. Räntan du får på ditt bolån är individuell och baseras på din ekonomiska situation, lånebelopp och bostadens värde.

Men även yttre faktorer påverkar boräntorna, såsom inflation och Riksbankens höjningar av styrräntan.

Snitträntor & listräntor – så funkar det

Listräntor är långivarnas högsta boräntor, vilka de utgår från när de ska ta fram din personliga bolåneränta. Listräntorna beräknas utifrån vad det kostar långivaren eller banken att få in pengar för att låna ut, samt marknadsräntor som styrräntan.

Snitträntor är förra månadens genomsnittliga bolåneräntor hos långivarnas kunder, vilket ger en mer rättvis bild av vilken ränta du kan få på ditt bolån.

När du ansöker om ett bolån får du inte högre ränta än listräntan, men kan få en lägre ränta än snitträntan beroende på din ekonomiska situation. Just därför ska du alltid förhandla om din bolåneränta gentemot snitträntan.

Jämför och hitta bästa bolåneräntan

Precis som med andra stora beslut i livet är det bra att se över dina alternativ innan du tar ditt slutgiltiga beslut – därför är det också bra att jämföra bolåneräntor för att hitta den bästa för dig.

Faktorerna som långivarna bedömer för att sätta individuella bolåneräntor värderas olika långivarna emellan, och därför kan de också erbjuda olika räntor. Faktorer som de kollar på är bland annat:

  • anställning

  • inkomst

  • andra skulder

  • medsökande.

När du ansöker om bolån genom en jämförelsetjänst som Zmarta kan du få låneerbjudanden från flera långivare samtidigt på bara en ansökan. Det är bra för din kreditvärdighet samtidigt som du sparar tid och kan enkelt jämföra vilken långivare som erbjuder dig den bästa räntan.

Borde jag dela upp bolånet?

Många väljer att dela upp sina bolån i tre till fyra delar för att ha större flexibilitet i sitt bolån. Även om du planerar att binda alla delarna på lånet till bästa räntan nu så kanske du vill göra annorlunda när bindningstiden har gått ut.

Att dela upp lånet mellan fast och rörlig ränta kan också vara bra ifall att något oförutsägbart händer, som att styrräntan chockhöjs. Det påverkar även bolåneräntorna, vilket kan göra att du får betala en dyr ränta om du har rörlig, men kan också betyda tvärtom – att räntorna sänks och därför får du betala mindre.

I slutändan kokar det ner till din ekonomiska situation och möjligheter att betala dina bolåneräntor – vad känner du dig bekväm med, hur stort spelrum har du om räntorna höjs och hur mycket din månadskostnad blir med amortering och ränta, samt den totala kostnaden för lånet.

Guide för att köpa bostad

Köp av bostad är inte samma sak som att stå och välja vilken grönsak man ska ha till middagen. Även om alla fastigheter också har olika färger och former så är det ett stort beslut och tar tid – det är inte bara som att ta en gurka på vägen.

Vilka kriterier har du för bostaden du vill köpa?

Alla köpare av bostäder har olika stilar och smak. Det finns även stor skillnad på vilka behov man har, livsstil och budget. Vilka kriterier har du? Gör en lista och se över vad som är ett måste att ha (garage, bra kommunaltrafik, nära till skola, balkong etc), gå igenom din lista och tänk på att det kan finnas behov av att kompromissa. Vad är ett måste och vad är en bonus som kommer på köpet?

Hur mycket får det kosta att köpa bostad?

Att använda en bolånekalkyl är ett bra sätt att ta reda på hur mycket du får låna. Det ger dig även en hum när det kommer till vilken typ av bostad du kan buda på. En bolånekalkyl kan dock aldrig ge dig ett lånelöfte eller en konkret summa, då är det bättre att du gör en kostnadsfri bolåneansökan och jämföra vilket lån som kan ge dig bäst villkor och lägst ränta.

Kostnader du inte får glömma vid köp av bostad

Att köpa bostad kommer inte bara med husets slutpris. Det tillkommer avgifter och samma dag som du får tillgång till huset måste du betala både lagfart och pantbrev.

  • Lagfart är en skattekostnad som ligger på 1,5 procent av köpesumman och en administrativ avgift till Lantmäteriet.

  • Pantbrev varierar och utgiften beror på om det finns en tidigare ägare som haft lån på bostaden. För nya pantbrev tillkommer en skattekostnad på 2 procent av beloppet, plus en administrativ avgift till Lantmäteriet.

Skaffa ett lånelöfte

Att köpa bostad i Sverige går fort och det gäller att vara på hugget. Många fastigheter säljs redan innan startdatumet för budgivningen. Du kan underlätta ditt köp av bostad genom att ansöka om lånelöfte, det ger dig en garanti att du får ta ett lån (men inte hos en specifik bank. Ett lånelöfte är oftast giltigt i 3 – 6 månader, så det är viktigt att du kommer ihåg att du inte kan ansöka om ett lånelöfte idag och använda det om ett år.

Det finns inget krav på att du måste ha ett lånelöfte när du går på visningar eller innan budgivning, men det är någonting som ofta krävs för att få vara med och buda på en bostad. Skulle du vinna en budgivning och ansöka om ett lån, kommer banken du väljer se över och dubbelkolla ditt lånelöfte.

Hur fungerar en kontantinsats?

När du köper en bostad kan du låna upp till 85 procent av bostadens värde. Det betyder att du måste ha en kontantinsats på minst 15 procent. Har du inget sparande eller pengar till kontantinsatsen så ska du inte ge upp dina husdrömmar, du kan låna till kontantinsats med ett privatlån.

Vad du ska tänka på innan du köper bostad

Att köpa bostad är inte bara att kolla när stambyte gjordes sist, hur takets skick är eller uppvärmningssystem. Det ligger en hel del annat som du ska komma ihåg innan du kör igång och budar på en fastighet.

  • Utgå inte från vad du själv ser och hör på visningen. Anlita en besiktningsman som kan undersöka bostaden och hitta eventuella dolda fel. Du kan även köpa in dig i säljarens överlåtelsebesiktning, då detta är uppdaterat och innehåller allt som handlar om fastigheten.

  • Har du koll på energideklarationen? Det är inte bara att se om bostaden du vill köpa har det uppvärmningssystem du önskar. Du behöver även se över energideklarationen. När du skriver kontrakt så ligger det på säljarens ansvar att den är gjord och klar.

  • Känner säljaren till några fel på bostaden? Denne har inget ansvar på att upplysa om detta, så det blir ditt ansvar att se till att få en skriftlig beskrivning, om du vill ha en.

Betala och få nycklarna till din nya bostad

Du har vunnit budgivningen, du har gjort en slutbesiktning och du har betalat och köpt din bostad. Nu vilar bostadens ansvar på dig och det är viktigt att du kommer ihåg:

  • Att försäkra ditt hem.

  • Ändra folkbokföring och eftersända post.

  • Flytta elavtal och säga upp från din gamla bostad.

Vanliga frågor och svar

  • Lägsta bolåneräntan just nu
  • Vilken långivare erbjuder den bästa 3-månaders räntan nu?
  • Vilken ränta kan jag få på bolånet?
  • Hur mycket får jag låna?
  • Kan jag ansöka om utökat bolån trots betalningsanmärkning?
  • Så fungerar det med amortering
  • Hur länge måste man jobba för att få bolån?
  • Vad krävs för att få låna på huset eller bostadsrätten?
  • Bolånetaket

Granskad av

Caroline Wedberg, produktägare på Zmarta
Caroline Wedberg, produktägare på Zmarta

Caroline Wedberg

Produktägare / Kundupplevelse och sälj

Caroline är produktägare på Zmarta och har jobbat inom finanssektorn i över 16 år med fokus på privatlån och bolån. Caroline har erfarenhet av flera olika roller inom finans och affärsutveckling, bland annat som säljare, försäljningschef och country manager. Hon har en examen inom marknadsförsäkring och ekonomi från Högskolan i Halmstad.

19 februari 2024
Chatta