Summer 22 - Mobile Summer 22 - Mobile

Köpa bostad

Jämför lån och köp fastighet

?
?
 • Erbjudanden från flera banker
 • 1 kreditupplysning hos UC
?
?
 • Erbjudanden från flera banker
 • 1 kreditupplysning hos UC
?
 • Erbjudanden från flera banker
 • 1 kreditupplysning hos UC
?
 • Erbjudanden från flera banker
 • 1 kreditupplysning hos UC
SBAB Logotyp
bluestep
partner-nordax-bank-svg
Svea color logo
+

Köp bostad idag, flytta imorgon

BOLAN gratis vardening av din bostad-01

Hitta bostaden

Lista dina kriterier och hitta bostaden och området som passar dig och dina behov.
BOLAN testa zmartas rantebetyg-01

Börja buda

Bestäm strategi för hur du vill buda, sätt ett tak och håll dig ett steg före de andra i budgivningen.
Bolan Pagelink KopaBostad

Dags att flytta in

Vinner du budgivningen är det dags för nästa steg i låneprocessen och planera inflytten.

Guide för att köpa bostad

Köp av bostad är inte samma sak som att stå och välja vilken grönsak man ska ha till middagen. Även om alla fastigheter också har olika färger och former så är det ett stort beslut och tar tid – det är inte bara som att ta en gurka på vägen.

Vilka kriterier har du för bostaden du vill köpa?

Alla köpare av bostäder har olika stilar och smak. Det finns även stor skillnad på vilka behov man har, livsstil och budget. Vilka kriterier har du? Gör en lista och se över vad som är ett måste att ha (garage, bra kommunaltrafik, nära till skola, balkong etc), gå igenom din lista och tänk på att det kan finnas behov av att kompromissa. Vad är ett måste och vad är en bonus som kommer på köpet?

Hur mycket får det kosta att köpa bostad?

Att använda en bolånekalkyl är ett bra sätt att ta reda på hur mycket du får låna. Det ger dig även en hum när det kommer till vilken typ av bostad du kan buda på. En bolånekalkyl kan dock aldrig ge dig ett lånelöfte eller en konkret summa, då är det bättre att du gör en kostnadsfri bolåneansökan och jämföra vilket lån som kan ge dig bäst villkor och lägst ränta.

Kostnader du inte får glömma vid köp av bostad

Att köpa bostad kommer inte bara med husets slutpris. Det tillkommer avgifter och samma dag som du får tillgång till huset måste du betala både lagfart och pantbrev.

 • Lagfart är en skattekostnad som ligger på 1,5 procent av köpesumman och en administrativ avgift till Lantmäteriet.
 • Pantbrev varierar och utgiften beror på om det finns en tidigare ägare som haft lån på bostaden. För nya pantbrev tillkommer en skattekostnad på 2 procent av beloppet, plus en administrativ avgift till Lantmäteriet.

Skaffa ett lånelöfte

Att köpa bostad i Sverige går fort och det gäller att vara på hugget. Många fastigheter säljs redan innan startdatumet för budgivningen. Du kan underlätta ditt köp av bostad genom att ansöka om lånelöfte, det ger dig en garanti att du får ta ett lån (men inte hos en specifik bank. Ett lånelöfte är oftast giltigt i 3 – 6 månader, så det är viktigt att du kommer ihåg att du inte kan ansöka om ett lånelöfte idag och använda det om ett år.

Det finns inget krav på att du måste ha ett lånelöfte när du går på visningar eller innan budgivning, men det är någonting som ofta krävs för att få vara med och buda på en bostad. Skulle du vinna en budgivning och ansöka om ett lån, kommer banken du väljer se över och dubbelkolla ditt lånelöfte.

Hur fungerar kontantinsats?

När du köper en bostad kan du låna upp till 85 procent av bostadens värde. Det betyder att du måste ha en kontantinsats på minst 15 procent. Har du inget sparande eller pengar till kontantinsatsen så ska du inte ge upp dina husdrömmar, du kan låna till kontantinsats med ett privatlån.

Vad man ska tänka på innan man köper bostad

Att köpa bostad är inte bara att kolla när stambyte gjordes sist, hur takets skick är eller uppvärmningssystem. Det ligger en hel del annat som du ska komma ihåg innan du kör igång och budar på en fastighet.

 • Utgå inte från vad du själv ser och hör på visningen. Anlita en besiktningsman som kan undersöka bostaden och hitta eventuella dolda fel. Du kan även köpa in dig i säljarens överlåtelsebesiktning, då detta är uppdaterat och innehåller allt som handlar om fastigheten.
 • Har du koll på energideklarationen? Det är inte bara att se om bostaden du vill köpa har det uppvärmningssystem du önskar. Du behöver även se över energideklarationen. När du skriver kontrakt så ligger det på säljarens ansvar att den är gjord och klar.
 • Känner säljaren till några fel på bostaden? Denne har inget ansvar på att upplysa om detta, så det blir ditt ansvar att se till att få en skriftlig beskrivning, om du vill ha en.

Betala och få nycklarna till din nya bostad

Du har vunnit budgivningen, du har gjort en slutbesiktning och du har betalat och köpt din bostad. Nu vilar bostadens ansvar på dig och det är viktigt att du kommer ihåg:

 • att försäkra ditt hem
 • Ändra folkbokföring och eftersända post
 • Flytta elavtal och säga upp från din gamla bostad

Vägen till ett nytt boende - Ny bostad i 8 steg

Vägen till ett nytt boende - Ny bostad i 8 steg

Vanliga frågor och svar

Får jag låna pengar för att köpa en bostad?
Alla banker gör en individuell bedömning av dig som möjlig låntagare, utifrån sina specifika krav. Bedömningen avgör om du kan låna eller inte. För att ansöka om bolån hos Zmarta måste du:
 • Vara minst 18 år
 • Ha en inkomst i svenska kronor
 • Vara folkbokförd i Sverige
Hur mycket får jag låna?

Du kan ansöka om bolån från 150 000 kr upp till 10 000 000 kr.

Lånebeloppet bestäms utifrån bostadens marknadsvärde, din inkomst och dina eventuella skulder. Ju bättre återbetalningsförmåga, desto högre lånebelopp. Läs mer i vår artikel och ta reda på mer när det kommer till hur mycket du får låna.

Kan jag ansöka om utökat bolån trots betalningsanmärkning?
Du kan ansöka om att utöka ditt bolån hos Zmarta även om du har betalningsanmärkningar. I vissa fall även vid aktiva skulder hos Kronofogden.
Så fungerar det med amortering

Amortering innebär att du betalar av din skuld. Det finns olika modeller för detta och för bolån gäller i princip alltid rak amortering. Det innebär att du betalar av ditt bolån med ett lika stort belopp vid varje amorteringstillfälle, oftast varje månad. Vill du belåna bostaden och därmed höja ditt bolån kan nya amorteringskrav gälla. Hur mycket du måste amortera beror på hur hög belåningsgrad du har, men även hur mycket du lånat i förhållande till din inkomst.

Så fungerar det med amorteringskrav
Du måste amortera om du har en belåningsgrad på över 50 % av bostadens värde. Så här påverkas amorteringen av din belåningsgrad:

• Om din belåningsgrad ligger mellan 50-70 % måste du årligen amortera minst 1 % av lånebeloppet.
• Om du har en belåningsgrad på över 70 % måste du årligen amortera minst 2 % av lånebeloppet.

Skulle du ha lånat för mer än 4,5 gånger din årsinkomst och har en belåningsgrad på över 70 %, behöver du årligen betala ytterligare 1 %, alltså 3 %. Detta kan vara bra att ha i åtanke när du vill höja lånet på huset eller lägenheten.

Köpte du din bostad före juni 2016?
Från och med juni 2016 gäller nya regler kring amortering. För dig som köpte din bostad innan dessa regler gick i kraft behöver du vara medveten om att de kommer att gälla om du höjer ditt lån på huset eller bostadsrätten.

Hur länge måste man jobba för att få bolån?
Det är inget krav på att du måste ha jobbat ett visst antal år för att ha rätt att ansöka om ett bolån. Absolut så är det en fördel att du har flera år med god inkomst, men du har precis lika stor rätt att ansöka om du jobbat i 1 år som 40. Kan du låna till bostad utan fast anställning? Läs mer om det här!
Vad krävs för att få låna på huset eller bostadsrätten?
För att låna på huset krävs det att du äger en bostad, är 18 år och har någon form av inkomst. Din belåningsgrad måste dessutom ligga under 85 % av bostadens värde.
Hur ansöker jag om lån på huset eller bostadsrätten?
Fyll i ansökan direkt här på sidan och få erbjudande från flera banker och långivare.
Hur stort bolån kan du ta?
Hur mycket du får låna till ditt bostadsköp beror på flera faktorer. Varje bank gör en egen kreditprövning för att göra en bedömning av din betalningsförmåga och hur stor risk det är att låna ut pengar till dig. Eftersom varje bank gör en egen bedömning kan du få olika svar på hur mycket du kan låna, samt till vilket pris, av olika banker. Det är just därför det är klokt att jämföra bolån från flera olika långivare innan du bestämmer dig.
Men det finns även några faktorer som är lika för alla banker. Varje bank bedömer din privatekonomi och betalningsförmåga baserat på din inkomst, anställningsform och tidigare eller aktiva skulder. Dessa faktorer bedöms olika av de olika bankerna, som ger dig olika möjligheter till lån. Dessutom finns det några yttre faktorer som påverkar, som bolånetaket, kontantinsatsen och köpeskillingen.
Bolånetaket
Det finns ett tak på hur mycket pengar du får låna till ett bostadsköp. Bolånetaket innebär att du inte får ta ett bolån på mer än 85 % av priset på bostaden du köper. Det vill säga, vill du köpa en bostad för 2 miljoner kronor kan du som högst ta ett bolån på 1,7 miljoner, alltså 85 % av köpeskillingen.

Senaste artiklar

Chatta med oss! Chatt