Privatlån

Lån med låg kreditvärdighet - vilka faktorer ökar dina lånechanser?

2023-03-08 Johanna Westerlund
Kvinna ringer och letar efter jobb

När inkomsten är låg och kreditvärdet ännu lägre blir behovet att låna pengar högre, men för att beviljas lån krävs ofta en högre inkomst och en bra kreditvärdighet. Ett riktigt Moment 22 om du frågar oss.

Ta ett par minuter och läs allt du behöver veta för att ta ett lån trots dålig kreditvärdighet. Vilka faktorer spelar roll, vad kan du göra själv och hur du kan förbättra kreditvärdet.

Det går att låna pengar med låg kreditvärdighet. Ja, det kommer att krävas mer av dig och du kommer troligtvis inte få låna ett större belopp. Vi vill även vara tydliga med att det kommer en risk att du får sämre villkor och högre ränteavgift på ditt lån.  

Genom att jämföra flera lån och se vilka lånevillkor du erbjuds, kan du enkelt hitta det som passar dig och din ekonomi bäst. Men hur fungerar det egentligen när det kommer till att låna pengar med lågt kreditvärde? 

Lån trots dålig kreditvärdighet 

När det kommer till ditt kreditvärde så spelar flera faktorer in bland annat din inkomst, vilka utgifter du har, om du har några obetalda skulder och din kredithistorik. Din kreditvärdighet är inte avgörande, men det är en stor faktor i huruvida din låneansökan kommer att godkännas eller inte.  

Kan du då ta lån trots dålig kreditvärdighet? Absolut! Precis som vi nämnt innan så finns det inget som säger att du inte kan ta ett lån med låg eller dålig kreditvärdighet. Det kommer kanske krävas lite mer av dig bara. Så, vad ska du tänka på? 

1. Hur mycket behöver du låna och hur mycket tror du att du kan låna?  

Ju högre lånebelopp desto större krav kommer att vila på dina axlar. Längre återbetalningstid betyder högre ränta och med det ett större återbetalningsbelopp. Hur ser din ekonomiska situation ut? Och hur mycket kan du betala på ditt lån i månaden? Genom att se över din ekonomi och räkna på vad du har råd att betala kanske du inser att det inte är möjligt att låna så mycket du vill, men ett lägre belopp. Ett annat bra sätt att samla dina lån och se över din ekonomi innan du tar ett nytt lån. 

2. Kan du ändra din ekonomiska situation och förbättra din kredit? 

En kreditupplysning finns kvar i 12 månader efter att den tagits, sedan försvinner den. Ditt kreditvärde och kreditbetyg kan påverkas av att för många upplysningar tas för ofta. Har du redan ett lågt kreditvärde? Då rekommenderar vi att du undviker att få ytterligare upplysningar tagna. Detta innebär att du inte handlar på kredit, undviker att ansöka om lån och håller koll på din inkomst. Genom att bland annat förbättra din ekonomi, dra ner på dina utgifter och hålla koll på ditt kreditbetyg så kan du förbättra ditt kreditvärde. 

3. Har du koll på om du har ett dåligt kreditvärde? 

Du kan enkelt hålla koll på ditt kreditvärde och se om du har ett lågt, medel eller högt kreditvärde. Det finns flera företag du kan använda dig av, en av de vanligaste är minuc.se. Du bör alltid hålla koll på ditt kreditvärde, då mycket kan påverka om du får ett bra eller dåligt.

Låna pengar med låg årsinkomst - hur funkar det? 

Självklart kan du låna pengar trots en låg årsinkomst! Det beror bara på hur låg inkomsten är och om du har möjlighet att låna tillsammans med någon. 

När du jämför och ansöker om lån via Zmarta är kravet att du har en årsinkomst på minst 100 000 kr. Är detta inte fallet hos dig så kan du fortfarande ansöka om ett lån, men du kommer att behöva ansöka tillsammans med någon. Då ökar du värdet och minskar riskerna att inte kunna betala tillbaka lånet.  

Finns det lån med låga krav? 

Detta beror helt på vad du ser som låga krav. Letar du efter ett lån som erbjuder låg ränta? Eller är det ett måste att du har lång återbetalningstid? Beroende på vilken typ av lån du är ute efter, så kommer kraven vara olika. Vad som är viktigt är att du ser över din ekonomiska situation och utgår från vad du behöver. Detta gör det ännu viktigare att jämföra innan du lånar, då kan du se vad som erbjuds dig. Genom att utgå från dina behov kan du hitta ett bättre, mer rättvist erbjudande, till skillnad från om du jämför dina behov med någon som inte sitter i en liknande ekonomisk sits. 

Lån med låg kreditvärdighet - håll koll på faktorerna som ökar dina lånechanser 

Att låna pengar är nog någonting som de flesta av oss vill undvika, men inte kan alla gånger. Så genom att se till att hålla koll på vilka faktorer som kan öka dina chanser att ta ett lån utan inkomst, med låg eller dålig kreditvärdighet och med en sämre ekonomisk situation. 

Du kan göra mycket själv för att öka dina chanser att ta ett lån. Viktigaste är att se över din ekonomi och se hur du kan förbättra ett lågt kreditvärde. 

Fler i samma kategori

Se alla
Par som håller varandra i hand
Privatlån Medsökande på lån - därför ökar dina chanser
Att ha en medsökande på lånet innebär att ni är två personer som ansöker och ansvarar om lånet tillsammans.
Student som håller i böcker.
Privatlån Guide: Allt du behöver veta om studentlån
Vi förklarar hur det går till när man ansöker om ett studentlån.
staplade mynt på rad med väggklocka i bakgrunden
Privatlån Privatlån utan fast anställning
Kan man ta ett lån utan fast anställning? Ta reda på det och mer här.