Privatlån

Lån med hög beviljandegrad – vad är det?

2023-04-13 Johanna Westerlund
Bro mellan två höghus

Sms-lån, mikrolån, snabblån. Ibland är det svårt att veta hur ett lån med hög beviljandegrad fungerar. I denna artikel kommer du läsa om vad det är, hur långivarna ser på det och varför du ska undvika att ta det.

Ta 3 minuter och läs vad ett lån med hög beviljandegrad är, hur det fungerar och varför du ska undvika att ta det. 

Ett lån med hög beviljandegrad är vad vi kan kalla ett sms-lån, mikrolån eller snabblån. Majoriteten av låneansökningar som kommer in i form av snabblån och lån med hög beviljandegrad blir godkända, men de kommer med hårda krav och ofta med skyhöga räntor.  

Vad vi kan se när vi tittar närmare på långivare som erbjuder ett garanterat lån med hög beviljandegrad är att deras syn på kreditvärdighet är mer avslappnad och att deras grundkrav inte är lika höga som hos många andra banker och långivare.  Vad kan vi säga att ett lån med hög beviljandegrad är? 

  • Maxbeloppet och lånetiden är relativt liten, så du kan endast låna mindre summer som ska betalas tillbaka under en kort tid. 

  • Långivaren ställer ofta lägre grundkrav när det gäller din ekonomiska situation. 

  • Lånet som du ansöker är oftast klassat som ett sms- eller snabblån. 

Lån som alltid beviljas  

Det finns ingen långivare som beviljar alla. Din ekonomiska situation är unik för dig och långivare kommer alltid göra en individuell bedömning för om just din låneansökan är värd risken eller inte. 

Även om grundkraven oftast är lägre hos långivare som accepterar låneansökningar med hög beviljandegrad, betyder det inte att du är garanterat ett lån. Att många sms-lån kommer med lägre grundkrav betyder inte inga krav –din kreditvärdighet kan fortfarande vara för låg, du kan ha för många betalningsanmärkningar och risken för att du inte ska kunna återbetala lånebeloppet kan vara för högt.  

Läs allt du behöver veta om lån med låg kreditvärdighet här. 

Lån för alla, men hur ser räntorna ut? 

När vi pratar sms-lån eller lån med hög beviljandegrad så är räntorna en av de viktigaste punkterna. Högre risker för långivaren betyder en så gott som garanterad hög ränta (dagens ekonomiska situation och en inflation hjälper inte heller till). Så det gäller att ha stenkoll på hur snabblån fungerar och vad du måste kolla när du tittar på räntan. Räkna in den totala lånekostnaden i din ekonomi och se över en extra gång om du kommer ha råd att ta lånet. 

Varför undviker långivare och banker lån med hög beviljandegrad? 

När vi pratar om lån med hög beviljandegrad, så pratar vi om lån med högre risker. Anledningen till att många banker och långivare undviker att bevilja snabblån, eller att de inte erbjuder den typen av lån alls, är för att det klassas som högriskslån och är något som de vill undvika att investera i.  

Risken att du ska hamna i en svår ekonomisk situation och inte ha möjligheten att betala tillbaka lånet är med andra ord något de kollar noga på. De vill ofta även undvika om du exempelvis har flera betalningsanmärkningar eller redan har ett större antal lån. 

Kan man ta lån utan UC och hög beviljandegrad? 

Du kan alltid ansöka om ett lån, men du bör vara medveten om att ju fler låneansökningar du skickar till individuella långivare, desto fler kreditupplysningar kommer det att tas. Detta kan ha en påverkan på ditt kreditvärde.   

Det finns ingen bank eller långivare som kommer godkänna en låneansökan utan att ha tagit en kreditupplysning. Kanske att de använder sig av en annan tjänst än just UC, men det kommer att tas en.  

Läs mer om hur låna pengar utan UC fungerar. 

Zmarta - jämför lån för alla

Det finns inte en enda långivare som kommer att erbjuda alla ett lån. Men det finns ett sätt för dig att hitta ett bra lån som passar dina behov, och som inte kommer med de extrema räntorna och orättvisa villkoren som ett snabblån kommer med.  

Tillsammans med oss kan du ansöka och jämföra upp till 35 stycken banker och långivare på samma gång. Vill du se om du kan låna innan du skickar in en ansökan och en kreditupplysning tas? Då kan du använda dig av Zmartas lånekalkyl för privatlån, det ger dig en överblick för om du kan ansöka om ett lån, samt hur mycket du kan låna. 

Läs även: Vad kreditvärdighet är 

Fler i samma kategori

Se alla
Par som håller varandra i hand
Privatlån Medsökande på lån - därför ökar dina chanser
Att ha en medsökande på lånet innebär att ni är två personer som ansöker och ansvarar om lånet tillsammans.
Flera båtar uppradade på en strand med blå himmel
Privatlån Lån utan UC med många förfrågningar
Flera förfrågningar som sätter stopp för din låneansökan? 
Man som sitter vid sin dator på ett fik.
Privatlån Svårt att få lån? Så ska du göra
Svårt att få lån och överväger snabblån? Läs varför vi avråder det!