Privatlån

Låna till båt

2022-07-15 Johanna Westerlund
53 låna till båt

Dags att åka till sjöss? Vill du köpa båt så behöver du med största sannolikhet ansöka om ett båtlån då båtar, nya som begagnade, är ganska dyra. Låna till båt med privatlån och upplev det härliga kluckandet längs relingen när du åker mot solnedgången.

Finansiera din nya båt

Oavsettt vilken båt som du vill ha, årsmodell, hur stor eller vilket skick båten kan vara i så kan du ta ett privatlån för att köpa en båt. 

Vad som är viktigt när man planerar att köpa båt är kostnaderna. Det är därför viktigt att räkna och jämföra olika långivare innan man tackar ja till ett låneerbjudande. Viktigt att komma ihåg innan man tar ett lån:

  • Hur mycket är räntan?

  • Vad kommer man betala i månaden?

  • Hur länge vill man betala av lånet?

  • Hur gör man om något oväntat händer?

På Zmarta kan du jämföra båtlån upp till 600 000 kronor hos över 35 stycken långivare, med bara en kreditupplysning hos UC (Upplysningscentralen) enligt särskilt avtal. Grundkraven för att ansöka om blancolån och låna till båt är:

  • du måste vara över 18 år

  • ha en fast inkomst på minst 100 000 kr 

  • får inte ha några skulder hos Kronofogden

Vad är privatlån och hur fungerar det?

Privatlånet är ett perfekt alternativ till båtlånet där du slipper lämna båten som säkerhet, trots ett högre lånebelopp. Om du tar ett båtlån där du lämnar båten som säkerhet för lånet behöver du även betala en kontantinsats (20 %).

Båtlån genom ett privatlån är förmånligt för dig som önskar att låna pengar, men som inte har råd till en kontantinsats. När du lånar pengar utan säkerhet slipper du betala den sedvanliga kontantinsatsen.

Låna till båt med betalningsanmärkningar

Många långivare idag godkänner inte en låneansökan om låntagaren har betalningsanmärkningar eller skuld hos Kronofogden. Det kan alltså vara svårt att välja rätt långivare med tanke på att flera kan neka dig ett lån och därför borde du ta dig tiden att jämföra ett par banker och långivare. 

Vi hjälper gärna dig som har betalningsanmärkningar då flera av våra långivare beviljar lån trots betalningsanmärkningar. 

Ha en medsökande på lånet

Beroende på hur din ekonomi ser ut idag kan du med en medsökande öka chansen att bli beviljad lån, sänka räntan och få en billigare månadskostnad. Den som är medsökande får precis som dig, huvudsökande, skriva under låneavtalet och därmed ta på sig samma betalningsansvar. Din medsökande behöver inte vara en partner för att bli godkänd, det kan också vara en förälder, släkting eller vän.

Vid en jämförelse får du både svar på vem som kan bevilja dig ett lån trots betalningsanmärkningar och du får tydlig information på vad respektive lån kommer att kosta dig i räntor och månadsbelopp.

Amortera på ditt båtlån

Du behöver amortera på ditt lån. Genom att ha en så låg ränta som möjligt kan du istället amortera mer.  Zmartas banker och långivare erbjuder en återbetalningstid på mellan 1–18 år och du kan när som helst lägga till extra amorteringar eller betala av din skuld, utan extra kostnad.

Jämför lån med Zmarta för att hitta den bästa räntan för dig.

Skaffa en bra båtförsäkring

Att ha i åtanke är att det inte bara är ett båtlån som man ska betala av. Det är viktigt att skydda båten med en bra båtförsäkring. Med Zmarta kan du jämföra olika båtförsäkringar helt kostnadsfritt. Tänk på att även jämföra villkoren då det inte bara är priset som skiljer dem åt. 

Att tänka på när man ska låna till båt

Det är inte bara den ekonomiska delen som man ska ha i åtanke när man jämför och ansöker om ett båtlån. Annat som är viktigt att tänka på när man ska köpa båt är att det alltid är tryggare att köpa båt hos en båthandlare, detta då man omfattas av konsumentlagen och inte köplagen, som man omfattas av om man köper från en privatperson. 

  • Konsumentköplagen innebär att företaget enligt lag inte får ge dig sämre rättigheter än vad lagen säger

  • Köplagen innefattar lösöre mellan privatpersoner, det betyder att du som köpare har ett större ansvar och inte samma rättigheter som när du handlar hos ett företag. 

Köper du en båt hos en privatperson ska du alltid upprätta ett köpekontrakt utifall det oväntade händer eller om det gömmer sig dolda fel på båten.

Utöver en försäkring samt hur du finansierar din båt, så ska du också tänka på kostnader som båtplats, sjösättning och underhåll, vinterförvaring samt utrustning som kan behöver eller bytas ut.

Läs även: Låna 100 000 kr

Fler i samma kategori

Se alla
Par som håller varandra i hand
Privatlån Medsökande på lån - därför ökar dina chanser
Att ha en medsökande på lånet innebär att ni är två personer som ansöker och ansvarar om lånet tillsammans.
Kvinna ringer och letar efter jobb
Privatlån Lån med låg kreditvärdighet - vilka faktorer ökar dina lånechanser?
Hur gör man om man har ett lågt kreditvärde men behöver låna pengar?
Student som håller i böcker.
Privatlån Guide: Allt du behöver veta om studentlån
Vi förklarar hur det går till när man ansöker om ett studentlån.