Privatekonomi

Smarta tips inför båtköp

2020-06-16
Zmarta privatlån

I år blir det en sommar hemma i Sverige för de flesta svenskar och många av oss vill dessutom spendera den till sjöss. Är du en utav dem som drömmer om båtlivet och vill ha tips på vad du bör tänka på vid köp av båt? Då har du kommit rätt.

Vet du redan vad för båt du vill ha? Om inte, fundera över vad du ska använda båten till. Är det för fiske, segling eller kanske vattensport? Ska båten vara snabb? Vill du kunna övernatta i båten tillsammans med hela familjen? Se till att ha behoven klara för dig innan du köper en båt, så att det inte slutar med att du har en båt som inte är optimal för dig och det du vill göra.

En begagnad båt går inte av för hackor

En båt är en dyr investering, dels för att båten i sig kostar mycket men också för saker som tillkommer, till exempel båtplats, försäkring och underhåll. Genom att köpa en begagnad båt kan du komma undan något billigare, så länge du inte köper en båt med stora underhållskrav. Kontrollera därför alltid vilket skick båten är i. Du kan göra det själv med säljaren, men det finns också auktoriserade båtbesiktningsmän som du kan ta hjälp av.

Om du ska kontrollera båten själv;

  • Ta båten på en tur tillsammans med säljaren och se så att varvtal och fart stämmer. Lyssna också på motorn så att allt låter bra.

  • Innan ni startar motorn – kontrollera alla oljor.

  • Kontrollera att rigg och segel ser bra ut.

  • Dubbelkolla att det inte finns några sprickor eller läckage i däck, skrov och botten. Likaså i drivlinan.

  • Ta reda på när senaste bytet av bälgar och tätningar gjordes.

  • Sist men inte minst – se till så att alla handlingar och historik för både motor och båt är på sin plats.

Var säker på att båten inte är stulen

Tyvärr finns det en hel del fula fiskar i vattnet och du kan hamna i en jobbig sits om du råkar ut för nån av dem. Du kan bli av med både en stor summa pengar och båt, då den riktiga ägaren alltid har rätt till att ta tillbaka båten.

För att försäkra dig om att båten inte är stulen – be alltid om att få se intyg, kvitton, servicehistorik, försäkringshandlingar och säljarens legitimation. Skriv alltid ner säljarens namn och personnummer, men även motor- och skrovnumret. Du kan också vända dig till Larmtjänst för att kontrollera om båten är stulen.

Nya båtar måste vara CE-märkta

Om du däremot vill köpa en ny båt så är det bra att veta att i Sverige är det lag på CE-märkning av alla båtar som tillverkas och säljs av företag till konsument. Det är en garanti på att båten du köpt är kontrollerad och säker, så du kan vara trygg ute på vattnet. Du hittar CE-märkningen på tillverkningsskylten.
Se också till att du får alla handlingar du behöver för att kunna intyga att det är din båt och att den är säker.

Finansiera båtköpet med ett privatlån hos Zmarta

Med hjälp av Zmartas låneförmedlingstjänst kan du ta ett privatlån på upp till 600 000 kr. Zmarta gör endast en kreditupplysning hos UC och skickar din låneansökan till upp till 35 långivare samtidigt. Du får en enkel överblick på vilken långivare som ger dig bäst villkor och ränta, och du sparar både tid och pengar. Läs mer om att låna till båt här.

Båtköpet fixat och klart

När båtköpet är klart återstår (nästan) bara det roliga – du, båten och vattnet. Men glöm inte att fixa en ordentlig båtförsäkring som täcker eventuella skador och olyckor. Och sist men absolut inte minst – njut!

Fler i samma kategori

Se alla
Mobilskärm som visar Insplanet på Zmartas hemsida.
Privatekonomi Zmarta och Insplanet samlas under samma varumärke
Insplanets populära jämförelsetjänst av försäkringar har flyttat in under varumärket Zmarta.
Kvinna visar upp en miniräknare för en man.
Privatekonomi Konsumentverket: Så mycket dyrare blir det att leva 2023
Hushållens levnadskostnader ökar kraftigt 2023, vilket gör det svårare att få låna pengar.
Hand som håller i ett blått kreditkort framför en laptop.
Privatekonomi Våra 10 bästa tips inför Black Friday Sverige 2022
Black Friday är årets största rea. Vi guidar dig genom rean med tips som hjälper dig att handla smart!