Båtförsäkring

Vinterförvaring båt: tips inför upptagning och vinterförvaring av båten

2022-07-19 Angelica Lindberg
Vinterförvaring båt

Nu när höstkylan dragit in över land börjar det bli dags att ta upp båten och förbereda den inför vinterförvaringen. Ta upp båten på ett säkert sätt och skydda den på land med hjälp av våra tips!

Så tar du upp båten på ett säkert sätt

Hur du tar upp båten beror på vilken typ av båt du har. Är det en liten eka kan du bara dra upp den för hand och lägga den upp och ner på land, men är det en större båt kan du behöva en båttrailer och för riktigt stora båtar kan det till och med krävas en kran.

Ska du ta upp båten med trailer behöver du undersöka om det finns ramper i närheten av din båt som du kan använda dig av. Tänk bara på att vissa ramper är avgiftsbelagda.

Oftast går det bra att ta upp båten med trailer ensam, men om något skulle hända kan det kännas bra att ha någon med sig som kan hjälpa till. Är du med i en båtklubb kan du oftast boka tid för upptagning av båten med båtlyft. Men det finns också företag som erbjuder sådana tjänster som du kan boka.

Så förvarar du båten under vintern

Stötta båten ordentligt

Stötta båten ordentligt när den ställs på land, då minskar du risken att den välter under en storm eller när marken blir mjuk av regn eller snösmältning. Om du är med i en båtklubb kan de hjälpa dig med förvaringsplats.

Täck båten med presenning

Tänk också på att täcka båten ordentligt med en presenning och fäst den väl så att vinden inte får tag i den. Men undvik att fästa den med frihängande, vassa föremål som kan skada både din egen och grannens båt.

Titta till båten regelbundet

Kom ihåg att titta till båten ibland medan den ligger på land, speciellt före och efter blåsiga, regniga och snöiga dagar. Ett tips är att gå ihop med en granne, då kan ni dela tillsynen av era båtar och se till så att ingenting händer.

Läs även: Billig båtförsäkring

Du kan få ersättning om båten skadas

Försäkringsbolagen brukar vanligtvis ersätta skador på din båt som uppstår i samband med upptagning, transport eller uppställning på land. Men det brukar finnas en hel del aktsamhetskrav som du måste uppfylla för att kunna få ut ersättningen. Ett vanligt krav är att minska stöldrisken om du låter motorn och drevet sitta kvar över vintern. Det brukar handla om att använda en viss typ av lås. Har du en utombordsmotor kan det vara en god idé att låsa in den, eftersom försäkringsbolagen kan dra dubbla självrisken om den blir stulen under vinterhalvåret.

Läs även: Köpa båt: stor köpguide och tips inför båtköpet

Vissa båtförsäkringar slutar gälla den 15 oktober

Försäkringar kan förstås skilja sig åt, men många försäkringsbolag kräver att du ska ta upp båten innan den 15 oktober. Om det händer något med båten och den fortfarande ligger i vattnet är det därför inte säkert att den täcks av försäkringen, vilket kan bli en dyr historia. Därför är det viktigt att du tar upp båten i god tid, eftersom båtförsäkringen fortsätter gälla på land.

Med vissa båtförsäkringar kan du däremot låta båten ligga i sjön hela vintern om du vill, men då kan du behöva uppfylla vissa aktsamhetskrav. För att vara på den säkra sidan bör du kolla vad som gäller för just din båtförsäkring.

Fler i samma kategori

Se alla
Stor motorbåt som åker mot solen som går ned bakom några klippor.
Båtförsäkring Billig båtförsäkring: Tips på hur du hittar en billig båtförsäkring
Vi delar med oss av våra bästa tips på hur du kan få en så billig båtförsäkring som möjligt.
Gå inte på grund med båten i sommar
Båtförsäkring Gå inte på grund med båten i sommar
I den här artikeln tipsar vi om vad du bör göra om du går på grund med båten och hur du kan undvika det.
Förtöjda båtar i en hamn.
Båtförsäkring Köpa båt: stor köpguide och tips inför båtköpet
Går du i båtdrömmar? Vi guidar dig igenom båtköpet och ger dig värdefulla tips!