Båtförsäkring

Sälja båt – guide för en lyckad försäljning

2023-03-30 Angelica Lindberg
Man och kvinna som ler står på segelbåt och blickar ut.

Dags att sälja båten? Det är en hel del att tänka på inför båtförsäljningen. Enklast är att kontakta en båtmäklare eller marina som gör jobbet åt dig, eller så säljer du båten privat. Oavsett vad du väljer tipsar vi dig om hur du tryggt ror affären i hamn.

På 6 minuter eller mindre får du veta hur du säljer din båt privat eller via en marina, när den bästa tiden för att sälja båten är och hur du förbereder båten för försäljning. Du får också veta hur du skriver ett köpeavtal och hur båtförsäkringen kan hjälpa dig om det uppstår problem vid försäljningen.

Sälja båt privat eller via en marina

När det är dags att sälja båten kan du välja att göra det privat eller via en förmedlare eller marina. Det finns för- och nackdelar med båda. Fördelarna med att sälja båten privat är att du får kontroll och insyn över hela affären, du slipper betala arvode och mellanhanden. Nackdelen med att ordna med hela försäljningen på egen hand är att det kan vara både tids- och energikrävande.

Om du inte är bekväm med att sälja båten privat är ett alternativ att ta hjälp av en förmedlare eller marina. Fördelarna med det är att de gör allt jobb med att hitta spekulanter, upprätta köpeavtal, serva och förvara båten medan du kan luta dig tillbaka. De har ofta ett stort nätverk vilket kan göra din försäljning smidigare än om du själv ska hitta köpare.

Bästa tiden att sälja båt

Den bästa tiden för att sälja din båt är inför sommarsäsongen då intresset för att köpa båt är som störst. Det är också då du säljer som snabbast. Under hösten ock vinterhalvåret brukar det vara svårare att sälja båten, dels för att köparen i så fall behöver hitta vinterförvaring, dels för att det dröjer lång tid innan det går att använda båten.

Därför är vårt tips att lägga ut båten till försäljning under vår eller tidig sommar – speciellt om du vill få ett så högt slutpris som möjligt!

Ta reda på hur mycket båten är värd

Känns det svårt att avgöra hur mycket du ska ta betalt för båten? Ett tips är att kolla upp liknande båtar på en annonssida som exempelvis Blocket. Fundera över om din båt har några extra funktioner eller är i ett sådant bra skick att du kan sätta ett lite högre pris, men glöm inte att ta med eventuella brister i beräkningen.

Städa och gör rent båten

Första intrycket är viktigt. Därför bör du se till att båten är noggrant städad och servad innan du visar upp den för potentiella köpare.

Checklista för städning av båt:

 • Polera friborden.

 • Rengör sittbrunnen.

 • Se till att skot och andra tampar är torra och rena.

 • Städa och gör rent och snyggt inne i båten (kom även ihåg kaminen, kuddar och kylskåp).

 • Vädra ordentligt så att eventuella lukter försvinner.

 • Torka ur kölsvinet.

Har du mycket extrautrustning till båten? Även om du har tänkt att skicka med alla tillbehör så är det ingen bra idé att låta allt ligga ombord under visningen. Om båten är överfylld med saker kan köparen få känslan av att det är trångt och överlastat i båten. Vårt tips är att du radar upp alla extraprylar och tillbehör hemma i stället som du kan visa köparen. Ta gärna en bild på all extrautrustning och lägg till i annonsen!

Läs även: Gå inte på grund med båten i sommar

Ta bilder och annonsera

När du har städat och gjort rent båten kan du passa på att ta bilder till annonsen. Det är viktigt att ta många fina bilder från flera olika vinklar, både invändigt och utvändigt och gärna på detaljer som kan vara viktiga för köparen. Ett tips är också att ta med en bild eller två från semestern för att visa hur härligt det kan vara på båten.

Så här skriver du en bra båtannons:

 • Skriv en säljande rubrik som innehåller båtmärke och modell samt en positiv egenskap, till exempel: “Nimbus 26 Nova – 00, endast 2 ägare”.

 • Beskriv båten utförligt och var ärlig om vilket skick båten är i.

 • Ta många bilder från flera vinklar, både utvändigt och invändigt samt på detaljer. Inkludera gärna en semesterbild!

 • Använd gärna punktlistor för att lyfta båtens egenskaper så att det blir enkelt att läsa.

 • Läs igenom annonsen och kontrollera stavning och grammatik.

 • Dubbelkolla så att dina kontaktuppgifter stämmer.

Skriv ett köpeavtal

Det finns inget krav på att du måste skriva ett köpeavtal när du säljer din båt privat, men det är en trygghet för både dig och köparen. Skulle det uppstå några problem efter köpet kan köpeavtalet fungera som en utgångspunkt för lösningen. Köpeavtalet kan exempelvis skydda dig som säljare genom att du uppger vilka fel du känner till om båten i det. Då friskriver du dig från ansvar för de fel som köparen har informerats om innan försäljningen går igenom.

Du kan ladda ner ett köpekontrakt för båt på Konsumentverket. Där anger du bland annat vilken utrustning som ingår och båtens skick samt lämnar upplysningar om eventuella brister på båten.

Så gäller båtförsäkringen när du säljer båten

En båtförsäkring är viktig hela vägen fram till ägarbytet. Det kan hända en hel del under själva försäljningen, till exempel att det sker en olycka under provkörningen av båten eller att den blir stulen. En båtförsäkring täcker bland annat

 • sjöskada

 • stöld

 • skadegörelse.

Det ingår också ett rättsskydd som är extra viktigt just när du säljer båten. Det hjälper dig om det till exempel uppstår en tvist vid försäljningen. Skulle tvisten gå till domstol ersätter rättsskyddet för advokat- och rättegångskostnader.

Vanliga frågor om att sälja båt

 • Hur säljer man en båt?

  Bestäm dig om du vill sälja din båt privat eller via en förmedlare eller marina. Väljer du att sälja den via en marina gör de allt jobb åt dig, annars behöver du 

  1. värdera båten 

  2. städa och göra rent båten 

  3. ta bilder och annonsera båten online 

  4. skriva ett köpekontrakt när du har hittat en seriös köpare.  

  5. ta hjälp av din båtförsäkring om det skulle uppstå en tvist vid försäljningen.  

  Tänk på att den bästa tiden för att sälja din båt är inför sommarsäsongen då intresset för att köpa båt är som störst. • Var säljer jag min båt?

  Du kan antingen sälja din båt privat eller via en förmedlare eller marina. Väljer du att sälja båten privat kan du annonsera den online på till exempel Blocket. Slipper du hellre att hålla i försäljningen kan du låta en marina sköta den åt dig. De hjälper dig då med allt från värdering, annonsering till köpeavtalet och leveransen. Men du måste vara beredd på att betala ett arvode.

 • Hur mycket är min båt värd?

  För att ta reda på hur mycket din båt är värd kan du titta på annonser med liknande båtar och se hur prissättningen ser ut på dem. Du kan också fundera över om din båt har några speciella egenskaper som gör den mer eftertraktad, om du har extra utrustning eller någonting annat som kan öka värdet på den. Detsamma gäller åt andra hållet; vilka fel och brister har båten som kan sänka priset på den? Du kan också kontakta en båtförmedlare eller marina som värderar din båt åt dig.

 • Vem köper gamla båtar?

  Det finns ett oändligt antal båthandlare och båtmäklare som kan sälja din gamla båt åt dig. Men det finns också många oseriösa handlare, så det gäller att kolla upp dem i förväg. Vårt tips är att kolla upp om båthandlaren är ansluten till Sweboat, båtbranschens intresseorganisation med cirka 400 medlemsföretag.

  Sweboat ställer flera krav på sina medlemmar så bara de bästa och mest pålitliga företagen i branschen har anslutit sig till dem. De följer konsumentlagarna, säljer CE-märkta och (om de är begagnade) varudeklarerade båtar. De har dessutom en ansvarsförsäkring och miljöpolicy och följer ARN:s rekommendationer vid en eventuell tvist.

Fler i samma kategori

Se alla
Stor motorbåt som åker mot solen som går ned bakom några klippor.
Båtförsäkring Billig båtförsäkring: Tips på hur du hittar en billig båtförsäkring
Vi delar med oss av våra bästa tips på hur du kan få en så billig båtförsäkring som möjligt.
Gå inte på grund med båten i sommar
Båtförsäkring Gå inte på grund med båten i sommar
I den här artikeln tipsar vi om vad du bör göra om du går på grund med båten och hur du kan undvika det.
Förtöjda båtar i en hamn.
Båtförsäkring Köpa båt: stor köpguide och tips inför båtköpet
Går du i båtdrömmar? Vi guidar dig igenom båtköpet och ger dig värdefulla tips!