Om lån

Låna pengar utan UC – vad är det egentligen?

2023-02-16 Johanna Westerlund
Dator på ett träbord med ett papper och en penna.

Lån utan UC betyder inte lån utan UC. Så, vad betyder det? Att ansöka om lån kommer alltid med en kreditupplysning och det finns inga långivare som inte kommer att ta en kreditupplysning. Läs vidare för att ta reda på allt du behöver veta om lån och varför det finns något som heter lån utan UC.

På knappa 3 minuter kan du ta reda på vad lån utan UC betyder, hur en kreditupplysning fungerar och vad du ska tänka på. 

Vad är en kreditupplysning? 

Korta svaret på vad låna pengar utan UC är för någonting? En kreditupplysning som inte tas via Upplysningscentralen, utan hämtas och skickas ut från ett annat kreditupplysningsföretag. Inget fel med det! Det finns många upplysningscentraler som är genuina och som är precis lika professionella som UC.  

Så, vad är en kreditupplysning? Det är en samlad bedömning av din ekonomiska situation och din återbetalningsförmåga. Om du ansöker om att låna pengar tar långivaren alltid en kreditupplysning.Detta för att se om du kan betala tillbaka lånet du ansöker om. När du ansöker om lån hos flera enskilda banker och långivare, kommer de alltid att ta var sin kreditupplysning. Använder du iställetZmartas jämförelsetjänst så tas endast en UC (kreditupplysning hos UC), vilket inte påverkar ditt kreditvärde lika mycket.

Vad syns på din kreditupplysning? 

Tar vi en närmare titt på vad som syns på din kreditupplysning så kommer långivaren eller banken se: 

  • Lån och eventuella krediter (detta inkluderar kreditkort) 

  • Betalningsanmärkningar och skuldsaldon hos Kronofogden 

  • Antalet kreditupplysningar som tagits de senaste 12 månaderna 

  • Ägda fastigheter 

  • Civilstånd och eventuellt äktenskapsförord 

  • Personuppgifter som namn, adress, inkomst 

Vad du kan ha i åtanke när en kreditupplysning tas, är att det är en insikt i dina personuppgifter tillsammans med en översikt på din ekonomiska situation. De här uppgifterna vägs ofta ihop till en så kallad kreditvärdighet – ett generellt betyg på din betalningsförmåga. Du kan inte låna pengar utan att det görs en kreditupplysning, men många kreditupplysningar på en gång eller under en kortare period är inte bra för din kreditvärdighet. 

Vikten av ditt kreditvärde 

Ditt kreditvärde är viktigt när det kommer till att låna pengar. Men det är inte avgörande för om du får ett lån eller inte. Du kanske inte kan ta ett lån utan UC. Men du kan ansöka och låta långivarna avgöra om din ekonomi klarar av ett lån eller inte.  

Med det sagt så säger vi inte att du ska låta kreditupplysningarna flöda in – de kan fortfarande påverka din låneansökan om du har för många upplysningar på väldigt kort tid. Kom ihåg att en kreditupplysning ligger kvar i 12 månader innan den försvinner. 

Varje gång det tas en kreditupplysning får du information om detta. Du får veta vem som tagit den, när och en sammanställning av uppgifterna.

Lån utan UC betyder inte lån utan kreditupplysning 

Det finns ingen bank eller långivare som kommer (eller kan) erbjuda ett lån utan UC eller kreditupplysning. Men hur många kreditupplysningar är för mycket och varför kan man inte ta ett lån utan UC? Denna fråga är svår att svara på – som vi redan nämnt så är det inte bara ditt kreditvärde som avgör om du får ta ett lån eller inte.  

Din ekonomi, din livssituation (om du har en partner, har andra skulder och krediter, fastigheter etc.), vilken typ av lån du ansöker om och hur mycket du vill låna utan UC är också avgörande för om du blir erbjuden ett lån eller inte. Kom bara ihåg att det alltid kommer att tas en kreditupplysning, oavsett om det står ”lån utan UC” eller inte. 

Vad menas med lån utan UC och varför kan jag inte ta det? 

Förkortningen UC används ibland som en synonym för kreditupplysning, men står för Upplysningscentralen som är bara ett av flera företag som säljer kreditupplysningar och liknande tjänster. Långivare är skyldiga enligt lag att göra en kreditprövning innan de lånar ut, så "lån utan UC" betyder bara att kreditupplysningen kommer från ett annat företag än UC. Med andra ord finns det inga seriösa företag som erbjuder dig att låna pengar utan kreditupplysning. 

UC (Upplysningscentralen), ägs bland annat av Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken. UC gör kreditupplysningar på privatpersoner och företag för att långivaren ska kunna försäkra sig om att den som söker lån eller krediter har förmåga att betala tillbaka.  

Sammanfattningsvis går det att låna pengar utan UC:s inblandning, men inte helt utan att ett kreditupplysningsföretag är inblandat. Hur långivarna bedömer kreditvärdighet är däremot inte reglerat i lag, så om de anser att du klarar återbetalningen trots lågkreditvärdighet kan du få låna ändå. 

Hur undviker jag att en kreditupplysning tas? 

Om du planerar att ansöka om ett lån så kommer det att tas en kreditupplysning. Detta är oundvikligt då alla banker och långivare enligt lag måste göra en kreditprövning. Enda sättet att undvika en kreditprövning? Ansök inte om några former av snabblån, ta inga krediter och undvik av- och delbetalningar när du handlar. 

När är det bra att ansöka om lån utan UC?  

Även om kreditupplysningar alltså är oundvikliga är det inte bra för kreditvärdigheten att ha för många. Om du samlat på dig många kreditupplysningar under kort tid kan långivaren göra bedömningen att du tar ut många småkrediter och kanske lever över dina tillgångar. 

För dig som jämför lån via Zmarta kan det vara bra att känna till att det bara tas en kreditupplysning hos UC, trots att din låneansökan kan skickas till upp till 35 olika långivare.

Fler i samma kategori

Se alla
kvinna med röd väska tittar på ett snabbtåg.
Om lån Snabblån – en guide varför du inte ska låna pengar snabbt
Snabblån – det finns en anledning till varför du ska undvika dem.
kreditkort på dator med kaffe och sticky notes
Om lån Beställ en gratis kreditupplysning på dig själv
Beställ en gratis kreditupplysning på dig själv.
sjö sommar
Om lån Detta lånade vi i Sverige till sommaren 2022
Vad vi lånar till har förändrats sedan 2021, men vad beror det på?