Om lån

Ta lån med minusränta

2019-10-22 Johanna Westerlund
dator med ränta

Få betalt för att låna pengar? Det låter för bra för att vara sant och ja, tyvärr så används begreppet ”minusränta” bara vid inlåning. Lär dig hur den negativa räntan påverkar dig!

Vad innebär en negativ ränta?

Minusränta, eller negativ ränta, betyder att räntesatsen sätts under noll. När man har pengar i ett bankkonto är man van vid att få ränta på dessa. Ifall banken då erbjuder en negativ ränta kommer det istället att kosta pengar att ha pengarna placerade där, vilket är motsatsen till vad ränta normalt innebär. Syftet är att stimulera ekonomin genom att få banker att låna ut mer pengar och privatpersoner att konsumera mer.

Minusränta i praktiken

I praktiken är det inte så att banken tar betalt för på pengarna du har där. Ifall de skulle göra det, skulle nog många hellre välja att ha pengarna i madrassen eller spargrisen istället för hos banken. Hur en negativ ränta för bankerna påverkar privatpersoner går inte att säga exakt. Det går bara att konstatera att minusränta innebär extra kostnader för bankerna att tillhandahålla kapital – en kostnad som eventuellt täcks upp av andra kostnader.

Negativ ränta – historiskt i Sverige

En negativ ränta innebär att bankerna måste betala för att ha pengarna i Riksbanken.I Sverige införde Riksbanken minusränta under 2015 vilket var första gången i svensk penninghistorik som en negativ ränta infördes. I februari 2016 sänktes räntan ytterligare. Tanken bakom sänkningen är att få bankerna att låna ut mer pengar och på så vis få fart på ekonomin.

Fler i samma kategori

Se alla
kreditkort på dator med kaffe och sticky notes
Om lån Beställ en gratis kreditupplysning på dig själv
Beställ en gratis kreditupplysning på dig själv.
kvinna med röd väska tittar på ett snabbtåg.
Om lån Snabblån – därför ska du inte låna pengar snabbt
Snabblån – det finns en anledning till varför du ska undvika dem.