Hemförsäkring

Hemförsäkring student

2022-07-26 Angelica Lindberg
Hemförsäkring student

Studerar du eller ska du börja studera? Då kan du spara pengar genom att köpa en hemförsäkring för studenter. Du får nästan samma skydd som med en vanlig hemförsäkring men till ett lägre pris. Vi går igenom vad en studentförsäkring är och varför den är så viktig!

Varför är en hemförsäkring viktig? 

En hemförsäkring är kanske det sista du vill lägga pengarna på som student. Men det är viktigt att du har en försäkring, oavsett om du bor i korridor, är inneboende eller hyr en egenlägenhet. 

Cirka 97 % av befolkningen har en hemförsäkring. Det innebär att ungefär 400 000 saknar försäkring. Många av dem är unga och motiveringen är ofta att man inte äger något av värde. 

Men en hemförsäkring täcker mycket mer än bara dina saker. 

Utan hemförsäkring riskerar du att bli skuldsatt för resten av livet. Till exempel om det börjar brinna i din bostad, du får en vattenskada eller behöver åka ambulansflyg hem till Sverige om du är utomlands. Det är med andra ord värt att betala för en hemförsäkring. Genom att teckna en studentförsäkring kan du spara pengar. 

Vad är en studentförsäkring? 

En studentförsäkring är en hemförsäkring anpassad för dig som studerar. Den innehåller samma delar som en vanlig hemförsäkring, men dina saker är försäkrade till ett lägre belopp och kan därför passa dig som inte äger så många dyrbara saker. 

Det här brukar ingå i en studentförsäkring: 

  • Egendomsskydd som ersätter saker som du äger, hyr eller lånar. 

  • Reseskydd som ersätter skador, stöld och läkarvård utomlands.  

  • Ansvarsskydd som ersätter dig om du krävs på skadestånd. 

  • Rättsskydd som ersätter ombuds- och rättegångskostnader. 

  • Överfallsskydd som ersätter dig om du skadas i en misshandel. 

Hos vissa försäkringsbolag ingår även tilläggsförsäkringar som “allrisk lösegendom” och “utökat reseskydd” i studentförsäkringar. 

Så här mycket kostar en studentförsäkring 

Priset på en hemförsäkring för studenter kan variera mellan olika försäkringsbolag, men brukar vara cirka 100 kronor per månad. Vissa försäkringsbolag har fast pris för alla medan andra beräknar priset som en vanlig försäkring och drar av rabatten.  

Det här kan påverka priset på din hemförsäkring: 

  • Hur gammal du är. 

  • Hur stort du bor. 

  • Var du bor. 

Så här mycket kan du få i ersättning för saker 

En studentförsäkring har normalt ett lägre försäkringsbelopp än en vanlig hemförsäkring. Beloppet är ofta 200 000 kronor, vilket är mer än tillräckligt för de flesta, men kan också vara mer än så. 

Det är därför viktigt att du jämför hemförsäkringar för studenter innan du väljer försäkring. Framför allt om du har saker till ett högre värde än 200 000 kronor. 

Försäkringsbolag som har hemförsäkringar för studenter 

Som student kan du välja mellan anpassade hemförsäkringar hos olika försäkringsbolag. I listan nedan hittar du exempel på försäkringsbolag som erbjuder anpassade hemförsäkringar för studenter. 

Fler i samma kategori

Se alla
Vad ingår i hemförsäkringen?
Hemförsäkring Vad ingår i hemförsäkringen?
En hemförsäkring täcker det mesta inom hemmets fyra väggar, inklusive du och alla som bor där. Den erbjuder bland annat ...
Hemförsäkring - En viktig investering
Hemförsäkring Hemförsäkring - En viktig investering
Idag kan man försäkra det mesta och vi överöses av reklam för allehanda specialförsäkringar. Eftersom man gärna vill kän ...
Produktförsäkringar
Hemförsäkring Produktförsäkringar
Enligt en rapport från Finansinspektionen 2010, har de dragit slutsatsen att produktförsäkringar i allmänhet gör nytta. ...