Hemförsäkring

Hemförsäkring för student

2023-01-23 Angelica Lindberg
Kvinnlig student i gul jacka som står i en trappa med studiematerial i famnen.

Studerar du eller ska du börja studera? Då kan du spara pengar genom att teckna en hemförsäkring för studenter. Du får nästan samma skydd som med en vanlig hemförsäkring men till ett lägre pris. Vi går igenom vad en studentförsäkring är och varför den är så viktig! 

Varför är en hemförsäkring viktig?  

En hemförsäkring är kanske det sista du vill lägga pengarna på som student. Men det är viktigt att du har en försäkring, oavsett om du bor i korridor, är inneboende eller hyr en egen lägenhet.  

Cirka 97 % av befolkningen har en hemförsäkring. Det innebär att ungefär 400 000 saknar försäkring. Många av dem är unga och motiveringen är ofta att man inte äger något av värde. Men en hemförsäkring täcker mycket mer än bara dina saker!  

Risker med att vara utan hemförsäkring 

Utan hemförsäkring riskerar du att bli skuldsatt för resten av livet. Till exempel om det börjar brinna i din bostad, du får en vattenskada eller behöver åka ambulansflyg hem till Sverige om du är utomlands. Det är med andra ord värt att betala för en hemförsäkring. Genom att teckna en studentförsäkring kan du spara pengar.  

Vad är en studentförsäkring?

En studentförsäkring är en hemförsäkring anpassad för dig som studerar. Den innehåller samma delar som en vanlig hemförsäkring, men dina saker är försäkrade till ett lägre belopp och kan därför passa dig som inte äger så många dyrbara saker.

Det här brukar ingå i en studentförsäkring:

 • Egendomsskydd som ersätter saker som du äger, hyr eller lånar.

 • Reseskydd som ersätter skador, stöld och läkarvård utomlands.

 • Ansvarsskydd som ersätter dig om du krävs på skadestånd.

 • Rättsskydd som ersätter ombuds- och rättegångskostnader.

 • Överfallsskydd som ersätter dig om du skadas i en misshandel.

Även allriskförsäkring ingår i många fall, och gör den inte det kan den tecknas som ett tillägg. Allriskförsäkringen kallas även för drulleförsäkring och kan ersätta exempelvis hemelektronik som går sönder, förutsatt att produkten är under ett visst antal år gammal.

En viktig del i hemförsäkringen är personskyddet. Med ett personskydd får du bland annat hjälp om du skulle skada dig utomlands, om du skulle krävas på ett skadestånd eller om du skulle behöva rättslig hjälp. Det här är ett billigt skydd som kan spara dig hundratusentals kronor.

Läs även: Andrahandsuthyrning – tänk på det här när du ska hyra eller hyra ut i andra hand!

Så här mycket kostar en studentförsäkring

Priset på en hemförsäkring för studenter kan variera mellan olika försäkringsbolag, men brukar ligga på mellan 50 och 100 kronor per månad. Vissa försäkringsbolag har fast pris för alla medan andra beräknar priset som en vanlig försäkring och drar av rabatten.

Det här kan påverka priset på din hemförsäkring:

 • Hur gammal du är.

 • Hur stort du bor.

 • Var du bor.

Så här mycket kan du få i ersättning för saker

En studentförsäkring har normalt ett lägre försäkringsbelopp än en vanlig hemförsäkring. Beloppet är ofta 200 000 kronor, vilket är mer än tillräckligt för de flesta, men kan också vara mer än så.

Det är därför viktigt att du jämför hemförsäkringar för studenter innan du väljer försäkring. Framför allt om du har saker till ett högre värde än 200 000 kronor.

Försäkringsbolag som har hemförsäkringar för studenter

Som student kan du välja mellan anpassade hemförsäkringar hos olika försäkringsbolag. I listan nedan hittar du exempel på försäkringsbolag som erbjuder anpassade hemförsäkringar för studenter.

3 viktiga saker att tänka på i studentförsäkringen

 1. När du ska teckna en hemförsäkring som studerande kan du ofta medförsäkra en sammanboende. Då har ni båda samma skydd via hemförsäkringen men upplägget blir vanligtvis billigare än om ni skulle ha varsin försäkring.

 2. Självrisken är en del av kostanden vid en skada och en summa som du själv måste betala varje gång du anmäler en skada till försäkringsbolaget. Försäkringsbolagen drar oftast bort värde i form av åldersavdrag, vilket betyder att varans värde sjunker för varje år och ersättningen därmed blir lite lägre än om du skulle köpa samma vara ny idag.

 3. Var noga med att kolla upp vilka regler som gäller för din ålder – om du börjar studera som 25-åring, kommer du då kunna ha studentförsäkring studieperioden ut eller gäller den endast till en viss ålder?

Fler i samma kategori

Se alla
Kvinna sitter i ett kök och tittar på fakturor medan en man är på väg att ringa ett samtal i bakgrunden.
Hemförsäkring Vad är ID-kapning?
Enligt polisen är id-kapning Sveriges vanligaste bedrägeri. Vi tipsar dig om hur du skyddar dig mot id-stöld.
Trasigt vinglas på träbord mot gråvit vägg.
Hemförsäkring Här förklarar vi vad drulleförsäkring eller allriskförsäkring är
Drulleförsäkringen ersätter så kallade otursskador som sker plötsligt och oförutsett.
Kvinna sitter vid en köksö i ett vitt kök med stora fönster och skriver på en laptop.
Hemförsäkring Hemförsäkring hyresrätt: Försäkring anpassad för dig som hyr bostad
En hemförsäkring är viktig då den inte bara gäller för dina saker, utan också om något skulle hända dig.