Bilförsäkring

Importbil: Så importerar du bil till Sverige

2022-06-14 Angelica Lindberg
Importbil: Så importerar du bil till Sverige

Du kan spara pengar på att importera bil från till exempel Tyskland eller USA. Men det finns fler anledningar till varför många vill importera bil – några ska flytta hem till Sverige igen och andra har hittat en unik veteranbil som bara finns utomlands. I den här artikeln får du lära dig steg för steg hur du gör för att importera bil till Sverige.

Transportstyrelsen gör skillnad på import och införsel av fordon. Om du importerar ett fordon från ett land utanför EU kallas det import – men om du importerar ett fordon från ett EU-land kallas det införsel. För att göra det enkelt för oss använder vi bara import i texten som följer oavsett om vi förklarar bilimport från Tyskland eller USA.

Så här gör du för att importera bil

Nedan får du lära dig vad du måste göra när du ska importera bil. Vi tar det steg för steg – från att betala tull till att ställa på bilen. Det är åtta steg du måste ha koll på.

1. Betala tull

I vissa fall måste du betala tull när du har importerat en bil från utlandet. Det gäller om du har importerat en bil från ett land utanför EU, till exempel USA. Direkt när du passerar gränsen ska du anmäla bilen till Tullverket på närmaste tullklareringsexpedition. Tullkontor hittar du bland annat i Göteborg, Malmö och Stockholm.

För att de ska kunna räkna ut avgifterna och förtulla din bil måste du ha med dig

 • inköpsfaktura

 • köpehandling

 • kvitto eller annan handling som styrker bilens värde

 • det utländska registreringsbeviset.

2. Betala mervärdesskatt (moms)

I vissa fall måste du betala mervärdesskatt (moms) när du har importerat en bil från ett annat land. Det gäller när du har importerat en bil utanför EU, men det gäller även när du har importerat en ny bil från ett land inom EU, till exempel Tyskland. Då måste du göra en anmälan på Skatteverkets kontor i Ludvika. Du måste även skicka in kvitton från köpet till Skatteverket.

En bil räknas som ny enligt Transportstyrelsen om den antingen kört färre än 600 mil eller varit i trafik i mindre än 6 månader.

Exempel:

 • Bilen du importerat har varit i trafik i tre månader och mätaren visar 1 500 mil. Enligt Transportstyrelsen är bilen ny och du ska betala mervärdesskatt.

 • Bilen du importerat har varit i trafik i tolv månader och mätaren visar 300 mil. Enligt Transportstyrelsen är bilen ny och du ska betala mervärdesskatt.

Du behöver inte betala moms på en begagnad bil som är köpt från ett annat EU-land.

3. Tillfällig registrering

Om bilen du importerat har utländsk registrering och utländsk trafikförsäkring får du köra bilen i sju dagar räknat från dagen för import. Efter det måste du ha en tillfällig registrering för att få köra bilen.

Dagen då bilen ska registreringsbesiktigas får du köra bilen till och från besiktningsstationen utan tillfällig registrering om du kan uppfylla två särskilda krav. För att köra bilen till besiktningsstationen utan tillfällig registrering måste du ha

 • skriftlig kallelse till besiktningsstationen

 • svensk trafikförsäkring som gäller för den dagen.

4. Ansök om ursprungskontroll

När du ska registrera din bil i Sverige måste du först ansöka om ursprungskontroll. Det gäller alla fordon förutom nya fordon som importerats av registrerade importörer och nya fordon som tillverkas av yrkesmässiga tillverkare i Sverige. Gör din ansökan på Transportstyrelsens webbplats. Där kan du också se status i ditt ärende.

5. Boka tid för registreringsbesiktning och identitetskontroll

När ursprungskontrollen har blivit godkänd kan du boka tid för registreringsbesiktning och identitetskontroll. På Swedac kan du söka efter närmaste bilprovning som gör registreringsbesiktning och identitetskontroll. Besiktningsföretaget har som uppgift att kontrollera att din importerade bil är både miljö- och trafiksäker.

6. Kontakta besiktningsföretag för kontrollbesiktning

Efter registreringsbesiktning och identitetskontroll kan du i vissa fall vara tvungen att även göra en vanlig besiktning på din importbil. Kolla med närmaste besiktningsföretag.

7. Din bil får ett registreringsnummer

När registreringsbesiktning och identitetskontroll är godkänd registrerar besiktningsföretaget din bil i vägtrafikregistret. Din bil får då ett registreringsnummer. Transportstyrelsen skickar därefter både registreringsskyltar och registreringsbevis till din svenska folkbokföringsadress. Nu kan du ställa på ditt fordon.

8. Ställ på fordonet

Det sista du behöver göra (när du fått registreringsbevis och registreringsskyltar) är att ställa på din bil. För att kunna göra det behöver du en trafikförsäkring. När du ska anmäla till Transportstyrelsen att din bil ska ställas på har du två olika alternativ: e-tjänsten “Ställ på ditt fordon” eller att skicka in registreringsbeviset.

När din bil är påställd kommer du att få en faktura för fordonsskatt.

Läs även: Vad händer med din försäkring när du säljer din bil?

Vad kostar det att importera bil till Sverige?

Hur mycket det kostar att importera bil till Sverige beror på många olika faktorer. Till exempel vilken bil du ska köpa, hur du ska transportera bilen och vilket land du ska importera bilen från. Två faktorer som är avgörande för priset är om du ska köpa en begagnad eller ny bil och om du ska importera från land inom eller utanför EU.

Fasta kostnader som är enkla att räkna på är kostnad för:

 • ursprungskontroll

 • registreringsbesiktning

 • kontrollbesiktning

Nedan kan du läsa hur mycket det kostar att importera från Tyskland och USA.

Importera bil från Tyskland

Om du importerar en begagnad bil från Tyskland får du betala tysk moms på 19 %. Importerar du en ny bil ska du dock betala svensk moms på 25 %. Utöver moms måste du betala transport från Tyskland, ursprungskontroll, registreringsbesiktning och om det är en äldre bil även kontrollbesiktning. Största posten är transporten.

Importera bil från USA

Om du importerar bil från USA får du betala tull 10 % och svensk moms på 25 %. Transportkostnaden är i regel cirka 15 000 kronor. Andra kostnader som tillkommer är transportförsäkringskostnader på 1,5 % och skeppsmäklaravgifter på cirka 5 000 kronor exklusive moms. Gör en noggrann kalkyl innan bilen importeras.

Frågor och svar om att importera bil

Hur mycket kostar det att importera bil från Tyskland?

Om du importerar en begagnad bil från Tyskland får du utöver bilen dessutom betala moms på 19 %. Om du köper en ny bil är momsen 25 %. Därtill måste du betala för transport – det billigaste alternativet är förstås att du transporterar bilen själv.

Hur mycket kostar det att importera bil från USA?

Om du importerar en bil från USA får du utöver bilen även betala 10 % i tull och 25 % i moms. Transport till Sverige från USA kostar cirka 15 000 kronor.

Fler i samma kategori

Se alla
Bil
Bilförsäkring Byta till sommardäck: Datum och lagar 2023
Vi går igenom vilka datum och regler som gäller för sommardäck, och tittar närmare på året runt-däck.
Turkos bil mot rosa bakgrund.
Bilförsäkring Vilken försäkring måste finnas på en registrerad bil?
Vi går igenom allt du behöver veta om vilken försäkring som du måste ha på en registrerad bil.
Man i svart skjorta laddar vit elbil.
Bilförsäkring Elbil försäkring
Under 2017 ökade antalet elbilar i Sverige med 60 %. Men fortfarande står batteribilar och laddhybrider för mindre än 1 ...