Bilförsäkring

Grönt kort för bil – vad är det?

2023-02-17 Angelica Lindberg
Svart leksaksbil på Europakarta.

Grönt kort fungerar som ett bevis på att din bil har en aktiv trafikförsäkring i Sverige. Om du har ett Grönt kort kan du resa med din bil till nästan alla länder i Europa och även några länder runt Medelhavet. Om du tänkt besöka något av de länder som inte ingår i Gröna kort-samarbetet måste du köpa en ny försäkring vid gränsen.

I varje land finns en Gröna kort-byrå som garanterar skadeersättning vid skador utomlands. Byrån reglerar också skador som orsakats av ett utländskt fordon enligt det egna landets ersättningsrätt. Trafikförsäkringsföreningen är den svenska Gröna kort-byrån.

Hur skaffar jag ett Grönt kort?

Om du vill ha ett Grönt kort kontaktar du ditt försäkringsbolag där du har din bilförsäkring.

Att skaffa ett Grönt kort är i det flesta fall gratis, men vissa försäkringsbolag tar ut en avgift för att utfärda ett det. Gröna kortet finns just nu endast i fysisk form och i Sverige är kortet grönt till utseendet. Men Gröna kort som utfärdas i andra länder från och med den 1 juli 2020 kan även vara svartvita.

I vilka länder behöver jag ett Grönt kort?

I länderna nedan krävs det, utöver en trafikförsäkring, ett Grönt kort för att få framföra ditt fordon på vägarna:

Albanien

Marocko

Storbritannien

Azerbajdzjan

Moldavien

Tunisien

Belarus

Nordmakedonien

Turkiet

Iran

Ryssland

Ukraina

Har du tänkt att besöka några utav dessa länder ska du ta med dig ditt Gröna kort. Utöver det så ska du ta med dig ditt försäkringsbrev och registreringsbevis.

Länder där svensk trafikförsäkring gäller som vanligt

I vissa länder krävs inget Grönt kort, men det kan vara bra att ta med sig försäkringsbrev och registreringsbevis även till dessa länder:

Andorra

Island

Polen

Belgien

Italien

Portugal

Bosnien-Hercegovina

Kroatien

Rumänien

Bulgarien

Lettland

Schweiz

Cypern

Liechtenstein

Serbien

Danmark

Litauen

Slovakien

Estland

Luxemburg

Slovenien

Finland

Malta

Spanien

Frankrike

Montenegro

Tjeckien

Grekland

Nederländerna

Tyskland

Irland

Norge

Ungern

Österrike

Länder med speciella regler

Vissa länder kan det finnas särskilda regler. Exempelvis i Kosovo gäller inte det Gröna kortet, eftersom landet inte är medlem i FN. Därför måste du som tänkt bila till Kosovo köpa en trafikförsäkring vid gränsen in till landet.

I Tyskland måste du även ha ett miljömärke på bilen om du ska bila i städer med miljözoner. Utan miljömärket riskerar du att få böter.

Läs även: Bilsemester: tips och råd inför sommarens turer

Hur länge kan jag ha min bil utomlands?

Du kan ha din bil utomlands i upp till sex månader och ha samma försäkringsskydd som hemma i Sverige. Men när bilen har varit utomlands i mer än 182 dagar under en 12 månaders period upphör halv- och helförsäkringen att gälla. Trafikförsäkringen fortsätter däremot att gälla som vanligt så länge du betalar försäkringen, men som längst till nästa förfallodag.

Planerar du att vistas i ett annan land under en längre period än sex månader? Då måste du vanligtvis bosätta dig i det landet och även registrera din bil där så fort som möjligt. Det brukar inte vara tillåtet att ha sin bil registrerad i ett land där man har sin andrabostad eller fritidshus, utan bilen ska vara registrerad i det land där du vanligtvis bor eller där du är bosatt.

Vad händer om jag inte har ett Grönt kort?

Ett Grönt kort är ett bevis på att ditt fordon är trafikförsäkrat och att din svenska trafikförsäkring gäller i alla länder inom Gröna kort-systemet. Om du skulle resa till ett sådant land utan kort tvingas du köpa en särskild trafikförsäkring vid landsgränsen. Det kan också finnas risk för höga böter om du stoppas i en trafikkontroll och inte kan visa upp ett försäkringsbevis.

Läs även: Hyra bil utomlands – allt om kostnad och hyrbilsförsäkring

Vad är en immobilizer?

Många länder kräver även att du ska ha en godkänd elektronisk startspärr, även kallad immobilizer. En immobilizer är en elektronisk säkerhetsanordning som monteras i din bil. Som sedan förhindrar att motorn startar om inte den korrekta nyckeln är i bilen. Det här gör det betydligt svårare för någon att tjuvstarta din bil och på så sätt stjäla den.

Fler i samma kategori

Se alla
Skylt som visar parkerings- och stoppförbud samt att bilen kommer bli bortbärgad.
Bilförsäkring Parkeringsböter
Läs vår guide om parkeringsböter för att undvika oönskade överraskningar på din vindruta.
Kvinna i stickad tröja och orange mössa laddar en hybridbil.
Bilförsäkring Hybridbil
Lär dig allt om de populära och miljövänliga hybridbilarna, vilka olika typer som finns och hur de fungerar.
Bil
Bilförsäkring Ställa av bil: Så fungerar det
Har du en bil som du inte använder? Vi går igenom hur du ställer av bilen steg för steg.