Bilförsäkring

Däckförsäkring: punktering eller stulna däck, har du rätt skydd?

2022-06-13 Angelica Lindberg
Bil

Har du på ett eller annat sätt blivit av med dina däck eller fälgar? Oavsett om de blivit stulna eller helt enkelt gått sönder är det möjligt att få ut ersättning från bilförsäkringen – men bara om du har hel- eller halvförsäkring. Mer om hur bilförsäkringen gäller för däck går vi igenom i den här artikeln.

Vilken försäkring täcker bildäck?

Om dina däck samt fälgar skulle bli stulna från din bil när de är monterade på bilen, får du ersättning från din bilförsäkring – men bara om du har en halv- eller helförsäkring. Du får även ersättning om dina däck skulle bli stulna ur ditt garage eller källare. Men för att få full ersättning för dina omonterade däck krävs det att de förvaras inlåsta.

Det är dock vanligt att försäkringsbolagen har ett tak på hur mycket ersättning du kan få. Normalt kan du få ersättning upp till 25 000 kr, om däcken saknar hjullås. Har du däck samt fälgar som kostar mer än 25 000 kr kan det vara bra att investera i låsbultar. Det går att finna på flera olika sajter och kostar runt 495–649 kr per hjul.

Däremot gäller ej begränsningen om hela bilen skulle bli stulen.

Så gör du vid punktering

Har du fått punktering på din bil? Om du tecknat minst halvförsäkring med tillägget vägassistans får du hjälp med bärgning till närmaste verkstad samt ersättning för kostnaderna. Har du kört vidare med däcket efter att du fått punktering blir det förstört väldigt snabbt, eftersom det ligger och nöter mot sig självt. Om det skett går däcket inte att laga, därför ska du absolut inte köra din bil med punktering.

Kostnad för att laga punktering

Att laga ett punkterat bildäck kostar mellan 400–500 kr. Eftersom kostnaden för att laga ett punkterat däck är billigare än självrisken är det ingen mening att blanda in försäkringsbolaget.

Så kan du undvika punktering:

  • Har din bil TPMS-system varnar det om något av däcken tappat luft, får du en varning kolla så det inte läcker luft!

  • Fyll på med lite mer luft än rekommenderat, men inte för mycket! Fyll med ungefär 0,2 bar extra. Mer luft kan göra att däcken rullar bättre och leda till att däcket blir mer slitstarkt.

  • Kolla lufttrycket i däcken med 3 veckors mellanrum, om din bil inte har ett TPMS-system.

  • Ställ inte dina sommar/vinterdäck i solljus under det halvår du ej använder dem. Eftersom solen gör att de lättare torkar ut, vilket leder till att det spricker lättare.

Går det att få ersättning för sönderskurna däck?

För att få ersättning när någon medvetet skurit sönder dina däck krävs det att du har en helförsäkring, eller en halvförsäkring med vagnskadegaranti. (Vagnskadegaranti brukar ingå för nya bilar i 3 år).

Men du kan också teckna en tilläggsförsäkring som täcker skador som uppstår i samband med skadegörelse, såsom bilbrand eller sönderskurna däck. Då täcker tillägget alla skador, dessutom slipper du betala självrisk för skadorna.

Värt att tänka på är att självrisken normalt är 1 500 kr. Om du hittar bildäck som kostar mindre än självrisken är det onödigt att använda försäkringen. Har du däremot väldigt dyra däck då kan det vara värt att få ersättning från försäkringsbolaget och bara betala självrisken.

Går det att laga sönderskurna däck?

Har någon skurit sönder dina däck så kan det bli svårt att laga. Eftersom sönderskurna däck oftast blir skadade på däckets yttersida istället för den yta som är mot vägunderlaget. Ett bildäck kan bara lagas om det skadas på slitbanan, med andra ord den sida som är i kontakt med vägen.

Fler i samma kategori

Se alla
Bilförsäkring Elbil försäkring
Under 2017 ökade antalet elbilar i Sverige med 60 %. Men fortfarande står batteribilar och laddhybrider för mindre än 1 ...
Kvinna sitter i sängen och kollar på mobilen tillsammans med en katt.
Bilförsäkring Ska jag välja hel-, halv- eller bara trafikförsäkring till min bil?
Vilken bilförsäkring du ska välja beror delvis på vilken bil du har. Så här väljer du rätt bilförsäkring.
Vägassistans: assistansförsäkring om bilen stannar efter vägen
Bilförsäkring Vägassistans: assistansförsäkring om bilen stannar efter vägen
I halv- och helförsäkringar ingår det ett räddningsskydd som hjälper dig om du blir stillastående efter vägen. Du kan ko ...