Bilförsäkring

Däckförsäkring: Hur fungerar den?

2023-02-15 Angelica Lindberg
Bil

Har du fått punktering eller blivit av med dina däck eller fälgar? Oavsett om de har blivit stulna eller helt enkelt gått sönder är det möjligt att få ut ersättning från bilförsäkringen – men bara om du har en hel- eller halvförsäkring. Vi går igenom vad som gäller för punktering och stulna däck.  

Vilken försäkring täcker bildäck? 

För att få ersättning för punkterade eller stulna däck och fälgar behöver du ha en halvförsäkring eller helförsäkring. Det räcker alltså inte att bara ha en trafikförsäkring.  

Här kan du läsa mer om skillnaderna mellan halv- och helförsäkringen, dessutom tipsar vi dig om vilken bilförsäkring du ska välja om du känner dig osäker på vilket skydd du behöver.

Stulna däck och fälgar – vad gäller?

Om dina däck och fälgar skulle bli stulna när de är monterade på bilen kan du få ersättning från din bilförsäkring – om du har en halv- eller helförsäkring. Du kan även få ersättning om dina däck skulle bli stulna ur ditt garage eller källare. Men för att få full ersättning för dina omonterade däck krävs det att de är inlåsta.

Det är vanligt att försäkringsbolagen har ett tak på hur mycket ersättning du kan få. Normalt kan du få ersättning upp till 25 000 kronor, om däcken saknar hjullås. Har du däck samt fälgar som kostar mer än 25 000 kronor kan det vara bra att investera i låsbultar. Låsbultar kan du hitta på flera olika sajter och kostar runt 495–649 kronor per hjul.

Om hela bilen skulle bli stulen gäller inte begränsningen på 25 000 kronor.

Så gör du vid punktering

Har du fått punktering på din bil? Om du har tecknat minst en halvförsäkring med tillägget vägassistans får du hjälp med bärgning till närmaste verkstad samt ersättning för kostnaderna. Har du kört vidare med däcket efter att du har fått punktering blir det förstört väldigt snabbt, eftersom det ligger och nöter mot sig själv. Om det skett går däcket inte att laga, därför ska du absolut inte köra din bil med punktering.

Läs även: Vinterdäck – lagar och viktiga datum 2023

Kostnad för att laga punktering

Att laga ett punkterat bildäck kostar mellan 400–500 kronor. Eftersom kostnaden för att laga ett punkterat däck är billigare än självrisken är det ingen mening att blanda in försäkringsbolaget.

Så kan du undvika punktering:

  • Har din bil TPMS-system varnar det om något av däcken tappat luft. Får du en varning kolla så att det inte läcker luft!

  • Fyll på med lite mer luft än rekommenderat, men inte för mycket! Fyll med ungefär 0,2 bar extra. Mer luft kan göra att däcken rullar bättre och leda till att däcket blir mer slitstarkt.

  • Kolla lufttrycket i däcken med 3 veckors mellanrum, om din bil inte har ett TPMS-system.

  • Ställ inte dina sommar- eller vinterdäck i solljus under det halvår du inte använder dem. Eftersom solen gör att de lättare torkar ut, vilket leder till att det spricker lättare.

Läs även: Byta till sommardäck – datum och lagar 2023

Går det att få ersättning för sönderskurna däck?

För att få ersättning när någon medvetet skurit sönder dina däck krävs det att du har en helförsäkring, eller en halvförsäkring med vagnskadegaranti (vagnskadegaranti brukar ingå för nya bilar i 3 år).

Men du kan också teckna en tilläggsförsäkring som täcker skador som uppstår i samband med skadegörelse, såsom bilbrand eller sönderskurna däck. Då täcker tillägget alla skador, dessutom slipper du betala självrisk för skadorna.

Värt att tänka på är att självrisken normalt är 1 500 kronor. Om du hittar bildäck som kostar mindre än självrisken är det onödigt att använda försäkringen. Har du däremot väldigt dyra däck så kan det vara värt att få ersättning från försäkringsbolaget och bara betala självrisken.

Går det att laga sönderskurna däck?

Har någon skurit sönder dina däck så kan det bli svårt att laga. Eftersom sönderskurna däck oftast blir skadade på däckets yttersida istället för den yta som är mot vägunderlaget. Ett bildäck kan bara lagas om det skadas på slitbanan, med andra ord den sida som är i kontakt med vägen.

Fler i samma kategori

Se alla
Kvinna som ler sitter i förarsätet i en bil och sträcker ut bilnycklarna genom fönsterrutan.
Bilförsäkring Sälja bil – tänk på det här!
Dags att sälja bilen? Vi går igenom allt du behöver veta om hur man säljer en bil.
Namnlös design-34.png
Bilförsäkring Bränsleförbrukning – hur beräknar man den genomsnittliga bränsleförbrukningen för en bil?
Vi går igenom hur du beräknar den genomsnittliga bränsleförbrukningen för din bil.
Namnlös design-35.png
Bilförsäkring Varningslampor i bilen – vad betyder dem?
Vi går igenom vad varningslamporna betyder och när du behöver åka till en verkstad.