Bilförsäkring

Vinterdäck: Lagar och viktiga datum 2023

2022-06-09 Angelica Lindberg
vinterdack

Det är viktigt för trafiksäkerheten att köra med vinterdäck på vintern. Under vissa datum är det dessutom lag på att köra med vinterdäck. Men vilka vinterdäck ska man välja? Och kan du få ersättning från bilförsäkringen om du inte bytt däck i tid? Vi går igenom lagar och viktiga datum att hålla reda på och ger dig några tips på vägen.

Friktionsdäck eller dubbdäck – vilka ska man välja? 

Det finns två typer av vinterdäck: dubbade däck och odubbade friktionsdäck.   

Vilka av dem du ska välja beror främst på hur väglaget och klimatet är där du bor; dubbdäck fungerar bättre på is medan dubbfria friktionsdäck fungerar bra på barmark med inslag av slask. Så om du bor i södra eller mellersta Sverige där det är mycket barmark räcker det ofta med friktionsdäck. Men om du däremot bor längre norrut där det ofta är mycket snö och is på vägarna så bör du istället välja dubbdäck. 

När du funderar på vilka däck du ska välja är det bra att även inkludera dig själv och din bil i beslutet. Är din bil utrustad med antisladdsystem? Ja, då kan du välja friktionsdäck. Men om bilen inte är utrustad med det är rekommendationen att välja dubbdäck. Det kan också vara bra att välja dubbdäck om du som förare känner dig osäker bakom ratten vintertid. 

Reglerna för när och var du får använda dubbdäck och friktionsdäck skiljer sig åt: 

  • Odubbade friktionsdäck är tillåtna året om. 

  • Dubbdäck får bara användas under en begränsad tid. 

Tänk på att du inte får ha både dubbade och odubbade däck på en och samma bil. 

Läs även: Byta till sommardäck – datum och lagar 2023

Vilka datum måste du ha vinterdäck? 

I Sverige finns det en lag på vinterdäck. Under tidsperioden 1 december–31 mars måste du använda vinterdäck om det är vinterväglag. Det gäller även för tunga fordon som lastbilar och bussar.  

Men det finns vissa undantag! Till exempel om du provkör eller bogserar bilen i samband med en reparation. Mer om vilka undantag som finns kan du läsa på Transportstyrelsens webbplats. 

Under vilken period får du använda dubbdäck? 

Du får använda dubbdäck mellan 1 oktober–15 april, men om det är eller finns risk för att bli vinterväglag får du använda dem även utanför den perioden. I annat fall är det alltså förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april–30 september. 

Förbud mot dubbdäck i vissa städer 

Eftersom dubbdäck river upp farliga partiklar i asfalten är det förbjudet att använda dem på vissa platser i Sverige – även under vinterhalvåret. Förbudet gäller på vissa gator i Stockholm, Göteborg och Uppsala. 

Här är det inte tillåtet med dubbdäck på hela eller delar av  

  • Stockholm: Hornsgatan, Fleminggatan och Kungsgatan 

  • Göteborg: Friggagatan och Odinsgatan 

  • Uppsala: Kungsgatan och Vaksalagatan 

På de här gatorna är det bara tillåtet att använda odubbade friktionsdäck. Bryter du mot förbudet riskerar du att få böter. 

Läs även: Vad kostar det att äga en bil?

Kontrollera så att du har godkända däck 

Kontrollera så att dina däck uppfyller kraven. På så vis minskar du risken för en trafikolycka. Det gör du genom att mäta mönsterdjupet på däcken. Mönsterdjupet på vinterdäck ska vara minst 3 millimeter och 5 millimeter på tunga fordon som buss och lastbil.  

Kolla också att däcken har rätt sorts märkning. Från och med den 1 juni 2019 gäller en ny definition av vinterdäck. Däcken ska vara märkta med symbolen alptopp/snöflinga eller vara dubbade och uppfylla kraven för dubbdäck. 

Illustration av märkningen alptopp-snöflinga på vinterdäck

Tidigare skulle vinterdäck vara märkta med M+S, M.S., M&S, M-S, MS eller Mud and Snow.  De här däcken får fortfarande användas som vinterdäck under en övergångsperiod fram till den 30 november 2024.   

Källa: NTF 

Tips! Sätt de bästa däcken bak, alltså de däck med störst mönsterdjup. Då minskar du risken för sladd när du bromsar eller svänger. Det gäller både för fram- och bakhjulsdrivna bilar. 

Läs även: Däckförsäkring: Punktering eller stulna däck, har du rätt skydd?

Rätt lufttryck ökar säkerheten

Ha för vana att kontrollera däckens lufttryck i samband med varje däckbyte, rätt lufttryck ger bättre köregenskaper och lägre bränsleförbrukning. Information om vilket lufttryck som gäller brukar finnas på tanklocket eller vid förardörren och även i instruktionsboken.

När är det vinterväglag? 

Det är vinterväglag om det finns snö, is eller frost på någon del av vägen. Det är Polisen som avgör om det är vinterväglag eller inte på den plats du befinner dig. 

Gäller försäkringen om du inte har vinterdäck? 

Din bilförsäkring kan gälla även om du inte har vinterdäck på bilen efter den 1 december, men det kan skilja sig åt mellan olika försäkringsbolag. Om däcken inte uppfyller lagkraven är det alltså ingen garanti att du får ut full ersättning för skadan, dessutom kan du få en extra självrisk på flera tusen kronor. Men för din egen och andras säkerhets skull är det såklart bäst att byta till vinterdäcken i tid. 

Fler i samma kategori

Se alla
Skylt som visar parkerings- och stoppförbud samt att bilen kommer bli bortbärgad.
Bilförsäkring Parkeringsböter
Läs vår guide om parkeringsböter för att undvika oönskade överraskningar på din vindruta.
Kvinna i stickad tröja och orange mössa laddar en hybridbil.
Bilförsäkring Hybridbil
Lär dig allt om de populära och miljövänliga hybridbilarna, vilka olika typer som finns och hur de fungerar.
Bil
Bilförsäkring Ställa av bil: Så fungerar det
Har du en bil som du inte använder? Vi går igenom hur du ställer av bilen steg för steg.