Bilförsäkring

Feltankning: så gör du om du tankat fel bränsle

2021-03-10 Angelica Lindberg
Tanka fel bränsle bil

Har du råkat tanka bensin i en dieselbil eller vice versa? Feltankning kan bli en dyr historia, speciellt om du har startat motorn och kört iväg. I den här artikeln får du veta vad du ska göra om du har tankat fel bränsle och vad du kan göra för att undvika det. I Sverige sker ungefär 20 000 feltankningar varje år – så du är långt ifrån ensam! Bara du vet hur du ska hantera situationen så slipper du förhoppningsvis alltför höga reparationskostnader.

  1. Starta inte motorn! Gör du det börjar det felaktiga bränslet att pumpas runt i motorn och riskerar att förstöra den.

  2. Ring en bärgare som kan ta bilen till närmaste verkstad.

  3. Anmäl skadan till ditt försäkringsbolag.

Tips! Har du en halv- eller helförsäkring brukar det ingå hjälp med bärgning.

Om du har startat motorn och kört iväg

Om du hinner starta bilen innan du inser ditt misstag ska du stänga av den så snart du märker att något är fel. Det kan till exempel vara lysande varningslampor samt att motorn går väldigt illa och börjar knacka våldsamt. Ring efter bärgning eller bogsera bilen till närmaste verkstad. Har du tur går motorn fortfarande att rädda!

Om du däremot kör vidare trots knackningarna brukar bilen stanna av sig själv inom någon eller några kilometer. Men då finns risken att insprutningssystemets högtryckspump och spridare har gått sönder. Vilket innebär en väldigt kostsam reparation på flera tusen kronor.

I det allra värsta scenariot har du fyllt upp en redan halvfylld dieseltank med 15–20 liter bensin. Då kommer du hinna köra ganska långt innan du märker att något är fel och motorn börjar småspika. Knackningarna blir sedan allt värre tills du blir tvungen att stanna eller motorn havererar. I det här läget är motorn med största sannolikhet totalt förstörd och du måste dessvärre byta hela motorn.

Hur mycket bensin tål en dieselbil?

Det krävs bara en liten mängd bensin i dieseltanken för att motorn ska riskera att skadas. Det beror på att flampunkten förändras och eftersom bensin inte innehåller något smörjmedel kan dieselmotorn i värsta fall förstöras helt.

Hur mycket diesel tål en bensinbil?

Det är inte lika troligt att du skulle råka tanka diesel i en bensinbil, speciellt inte på en bensinstation. Det beror på att dieselmunstycket inte går ner i påfyllningsröret. Men om du ändå skulle lyckas fylla din bensinbil med diesel, till exempel med en bränsledunk, så är det inte lika allvarligt som det omvända.

Du märker ganska snart att bilen går illa och blir orkeslös. Sedan börjar bilen att ryka innan den till sist stannar. Normalt brukar det inte uppstå några allvarliga motorskador och även katalysatorn och lambdasonden brukar klara sig. De bränns rena igen när bilen har tömts på diesel och tankats med rätt bränsle.

Det krävs dock inte någon stor mängd diesel för att det ska uppstå driftstörningar och eventuella motorskador.

Täcker bilförsäkringen feltankning?

Om din bilförsäkring täcker feltankning beror på vilken försäkringsnivå du har och om den innehåller en allriskförsäkring (drulle) som omfattar feltankning. Har du en halv- eller helförsäkring är det mycket möjligt att den täcker skador som uppstått om du har råkat tanka fel – men inte alltid! Var därför noga med att kolla villkoren för just din bilförsäkring. Med en halv- eller helförsäkring får du dessutom ersättning för bärgning samt transport av förare och passagerare till hemorten.

En trafikförsäkring täcker däremot aldrig feltankning.

I tabellen ser du några försäkringsbolag som har en drulleförsäkring och om den i så fall täcker feltankning eller inte.

FörsäkringsbolagAllrisk (drulle)Feltankning
ICA Försäkring Ingår Ja
Länsförsäkringar STHLM Ingår Ja
Moderna Försäkringar Tillägg Ja
Dina Försäkringar Ingår Ja
Gjensidige Ingår Nej
SafeTown Ingår Ja
WaterCircles Ingår Ja
Redo+ Ingår Nej
Evoli Finns ej Nej

Tips på hur du undviker att tanka fel

Nytillverkade fordon brukar ha en märkning i anslutning till tanklocket där det framgår vilket bränsle som tanken ska fyllas med. Finns det ingen sådan märkning på din bil kan du själv sätta dit ett litet klistermärke över eller på tanklocket, förslagsvis med texten “diesel”.

Till lite äldre bilar kan du köpa ett feltankningsskydd. Ett feltankningsskydd är ett extra tanklock som är speciellt framtaget för dieselbilar. Det fungerar på så sätt att endast dieselpumpar passar i tanklocket. Feltankningsskyddet kostar kring 500 kronor.

Fler i samma kategori

Se alla
Kvinna sitter i sängen och kollar på mobilen tillsammans med en katt.
Bilförsäkring Ska jag välja helförsäkring, halvförsäkring eller bara trafikförsäkring till min bil?
Vilken bilförsäkring du ska välja beror delvis på vilken bil du har. Så här väljer du rätt bilförsäkring.
vinterdack
Bilförsäkring Dags att byta till vinterdäck – tänk på det här!
Vintern står för dörren och med den är det även dags för däckbyte. Här reder vi ut vilka datum som gäller för däckbyte, ...
Så får du en billig bilförsäkring.
Bilförsäkring Så enkelt kan du se över och byta bil- och hemförsäkring
Att på egen hand jämföra försäkringar är både svårt och tidskrävande. Tjänsten Zmarta jämför blixtsnabbt bil- och hemför ...