Zmarta privatlån

Pensionssparande

2019-10-22

Undviker du att kolla i det orangea kuvertet? Tänker du att det där med pensionen ändå kommer att lösa sig där framme, i en grumlig framtid? Se till att brygga för en säker pension och få det liv du önskar – även som pensionär.

Så ska du pensionsspara

Det kan kännas onödigt tungt att behöva tänka på pensionen. Särskilt när man har massor av år kvar i arbetslivet! Tycker du att det är viktigare att leva i nuet, fokusera på karriären och tänker att det där med pensionen kommer att lösa sig automatiskt? I så fall är denna artikel som skriven för dig – du har nämligen både rätt och fel!

Sparform efter behov

Det finns många alternativ när det kommer till pensionssparande. Vilken sparform du ska välja beror på vilka behov du har. Även om den största delen av din pension inte kommer att komma från eget sparande så är det naturligtvis smart att även pensionsspara privat. Skjut inte upp beslutet! Är det möjligt för dig att undvara en peng varje månad så börja spara redan nu! 

Privat pensionssparande

Förutom allmän pension och tjänstepension så kan du även ha ett eget sparande. Har du bestämt dig för att även lägga undan pengar så finns det flera olika alternativ; Ett exempel är att lägga undan pengar i ett så kallat investeringssparkonto ISK, ett annat är att spara pengar i en kapitalförsäkring. Ett tredje sätt att spara långsiktigt är genom att amortera på bolån. Ifall du väljer att pensionsspara privat i ISK eller kapitalförsäkring så måste du vara villig att ta en viss risk ifall du vill att pengarna ska växa. Väljer du till exempel att spara i aktiefonder framför räntefonder så är det högre risk men kan samtidigt ge en högre värdeutveckling.

Allmän pension och tjänstepension

Även om det är smart att spara privat så är det sannolikt inte det kapitalet som kommer vara den största delen av din totala pension. För de allra flesta utgör den allmänna pensionen och tjänstepensionen de största delarna. Alla som har arbetat eller bott i Sverige får allmän pension. Det är en statlig pension som består av flera olika delar och som Pensionsmyndigheten ansvarar över. Tjänstepensionen får man av sin arbetsgivare. Hur mycket pengar man får ut via den beror på flera faktorer: hur länge man jobbat, ens lön, vart man har jobbat och hur man valt att placera tjänstepensionen.

Fler i samma kategori

Zmarta privatlån
Spartips Fem sista-minuten-tips för smartare julshopping
För många blir jullklappsinköpen ett jobbigt moment som stjäl både tid och ork från sådant som egentligen är viktigare. ...
Zmarta privatlån
Spartips Obligationer
Det är inte så krångligt som det verkar. Med obligationer, alltså. Har du någon gång lånat pengar? I så fall är du på go ...
Zmarta privatlån
Spartips Pensionssparande
Undviker du att kolla i det orangea kuvertet? Tänker du att det där med pensionen ändå kommer att lösa sig där framme, i ...