Pensionssparande

Undviker du att kolla i det orangea kuvertet? Tänker du att det där med pensionen ändå kommer att lösa sig där framme, i en grumlig framtid? Se till att brygga för en säker pension och få det liv du önskar – även som pensionär.

Så ska du pensionsspara

Det kan kännas onödigt tungt att behöva tänka på pensionen. Särskilt när man har massor av år kvar i arbetslivet! Tycker du att det är viktigare att leva i nuet, fokusera på karriären och tänker att det där med pensionen kommer att lösa sig automatiskt? I så fall är denna artikel som skriven för dig – du har nämligen både rätt och fel!

Sparform efter behov

Det finns många alternativ när det kommer till pensionssparande. Vilken sparform du ska välja beror på vilka behov du har. Även om den största delen av din pension inte kommer att komma från eget sparande så är det naturligtvis smart att även pensionsspara privat. Skjut inte upp beslutet! Är det möjligt för dig att undvara en peng varje månad så börja spara redan nu!

Privat pensionssparande

Förutom allmän pension och tjänstepension så kan du även ha ett eget sparande. Har du bestämt dig för att även lägga undan pengar så finns det flera olika alternativ; Ett exempel är att lägga undan pengar i ett så kallat investeringssparkonto ISK, ett annat är att spara pengar i en kapitalförsäkring. Ett tredje sätt att spara långsiktigt är genom att amortera på bolån. Ifall du väljer att pensionsspara privat i ISK eller kapitalförsäkring så måste du vara villig att ta en viss risk ifall du vill att pengarna ska växa. Väljer du till exempel att spara i aktiefonder framför räntefonder så är det högre risk men kan samtidigt ge en högre värdeutveckling.

Allmän pension och tjänstepension

Även om det är smart att spara privat så är det sannolikt inte det kapitalet som kommer vara den största delen av din totala pension. För de allra flesta utgör den allmänna pensionen och tjänstepensionen de största delarna. Alla som har arbetat eller bott i Sverige får allmän pension. Det är en statlig pension som består av flera olika delar och som Pensionsmyndigheten ansvarar över. Tjänstepensionen får man av sin arbetsgivare. Hur mycket pengar man får ut via den beror på flera faktorer: hur länge man jobbat, ens lön, vart man har jobbat och hur man valt att placera tjänstepensionen.

Senaste artiklar

Spartips

Fem sista-minuten-tips för smartare julshopping

För många blir jullklappsinköpen ett jobbigt moment som stjäl både tid och ork från sådant som egentligen är viktigare. Vi har samlat fem sista-minuten-tips till dig som vill minska julklappsstressen och hålla kostnaderna nere i jul.

Spartips

Obligationer

Det är inte så krångligt som det verkar. Med obligationer, alltså. Har du någon gång lånat pengar? I så fall är du på god väg till att förstå vad det handlar om. För faktum är att även företag, banker och till och med regeringen behöver låna en slant ibland och vem skulle vilja låna ut sina hårt förvärvade pengar utan att få något tillbaka? Exakt, och det är här obligationer kommer in i bilden.

Spartips

Sparkonto – ränta, avgifter och insättningsgaranti

När du planerar för att skaffa dig ett sparande på ett sparkonto är det bra att ta reda på några olika saker. Detta för att du ska få villkor som passar dig, för att du ska få ett bra skydd för dina pengar och för att få en bra ränta så att pengarna kan växa på bästa sätt. Genom att skaffa ett sparkonto får du enkelt avkastning på dina pengar. Du får ränta på ditt sparkapital men behöver inte engagera dig på samma sätt som om du valt att spara i aktier och fonder.

Inga artiklar hittades

Se fler artiklar