Zmarta privatlån

Skuld hos Kronofogden gör det svårt att låna pengar

2019-10-22

Har du hamnat hos Kronofogden och vill låna pengar? Vill du kanske förbättra din ekonomi och slippa existensminimum för en stund genom ett lån? Vi förstår att det hade förenklat din situation, men det är kanske inte det smartaste valet för dig just nu.

Betala din skuld direkt

Om du har lånat pengar men inte betalat tillbaka dem i tid hamnar du i de flesta fall hos Kronofogden. Innan du registreras som låntagare med skuld hos Kronofogden får du ett flertal chanser på dig att lösa dina problem och därför är tydligt att du misskött din ekonomi när du får skuldsaldo.

Skulle du däremot inte betala tillbaka skulden så startar Kronofogden en utredning.

Kontakten med Kronofogden inleds där du via ett hemskickat brev får tydliga instruktioner på hur du kan lösa din skuld och om du betalar in skulden innan sista betalningsdag så vidtas inga ytterligare åtgärder. Skulle du däremot inte betala tillbaka skulden så startar Kronofogden en utredning där de bedömer hur de kan utmäta din skuld genom dina tillgångar. Detta är inte en trevlig procedur och utmätningen kommer att påverka de i din närhet med negativ effekt.

Kan jag låna pengar med en betalningsanmärkning?

När du fått en skuld hos Kronofogden så registreras en betalningsanmärkning som stannar kvar i Kronofogdens register under tre års tid. Under dessa tre år kommer du ha stora svårigheter med att ingå i avtal som berör bland annat lån, hyresavtal, avbetalningar och abonnemang. Vissa långivare och kreditbolag kan bevilja dig ett lån trots din anmärkning hos Kronofogden men det är ofta till hutlösa räntor och kostnader som inte ens är värda lånet. Dessutom åker du på konsekvensen där du fortsätter den onda spiralen och minskar din kreditvärdighet ännu mer.

Ansök om lån trots skuld hos Kronofogden

Beroende på hur dina ekonomiska förutsättningar utvecklar sig så kan vissa långivare hjälpa dig med att låna pengar trots att du har skuld hos Kronofogden. Riskerna med att bevilja ett privatlån till en låntagare som har skuld hos Kronofogden är för stora, men vid ett så kallat borgenslån godkänner långivare ibland detta som en säkerhet och därigenom minskar risken att låna ut pengar. 

Kontakta budget- och skuldrådgivningen

Gör det smarta valet och ansök inte om lån när du har skuld hos Kronofogden. Kontakta istället budget- och skuldrådgivningen i din kommun för ekonomisk vägledning. Alla kommuner är skyldiga enligt lag att erbjuda en service där du kan få praktiska råd om hur du ska hantera och prioritera dina skulder på bästa sätt.

Läs också: Hur mycket skulder har jag?