Billån

Det här behöver du tänka på inför, under och efter ditt bilköp

2021-06-22
Zmarta privatlån

I den här guiden hittar du all information du behöver om att köpa bil. Det är mycket att tänka på vid bilköp. Först måste du hitta en bilmodell som uppfyller dina behov och sen är frågan om du har råd med den eller inte. Du är inte ensam om att känna dig förvirrad inför det här och därför har Zmarta skapat en utförlig bilguide med all information du behöver inför kommande bilköp.

Det spelar ingen roll om du ska köpa ny eller begagnad bil, hos en bilhandlare eller av en privatperson - guiden är anpassad för alla som ska köpa bil. Vi på Zmarta vill hjälpa dig att göra en bra bilaffär som du inte behöver ångra. Förutom att välja bilmodell och räkna på kostnader får du även lära dig om finansieringsalternativ.

Räkna på billån upp till 600 000 kronor

Oavsett om du vill köpa dig ett vrålåk eller en trevlig familjebil så behöver du oftast ansöka om att låna till bil. Långivare som erbjuder bra billån kan erbjuda lån upp till 80 procent av bilens totala kostnad, men de kräver också normalt en kontantinsats på 20 procent. På Zmarta kan du jämföra och hitta billån upp till 600 000 kronor utan kontantinsats – med bara en kreditupplysning hos UC (Upplysningscentralen).

Billån och villkor – allt du behöver veta

Villkoren för att få ansöka om billån är att du måste vara minst 20 år, ha en årlig inkomst på 120 000 kronor och du får inte ha några obetalda skulder hos kronofogden. Vill du köpa en bil av en privatperson via Zmarta så måste bilen ha ett tillräckligt högt värde för att långivaren ska kunna ta den som säkerhet för avbetalning. Har bilen ett högt värde så påverkar det villkoren till din fördel då lånet kan bli billigare med en lägre ränta och bättre månadskostnad. Köper du en bil och väljer avbetalning med restvärde kan du byta bil oftare och sänka dina månadskostnader. Efter att kontraktet har utgått kan du därefter välja mellan att byta till en ny bil, lösa billånet med egna pengar eller behålla bilen och förlänga lånet tills bilen är betald.

Räkna ut ditt billån 

För att räkna ut ditt billån kan du välja mellan att antingen använda dig av långivarens kalkylator på hemsidan eller så kan du ringa din långivare för att diskutera dina alternativ. På Zmarta kan du snabbt och enkelt jämföra blancolån upp till 500 000 kronor, för att finansiera ett bilköp. I kalkylatorn för blancolån kan du få en uppfattning av vad månadskostnaden kommer att bli genom att fylla i önskat lånebelopp, önskad återbetalningstid och kontantinsatsens storlek. Observera att månadskostnaden beräknas på en exempelränta och därmed är en ungefärlig summa. Vill du däremot jämföra billån om upp till 500 000 kronor måste du fylla vårt ansökningsformulär eller ringa oss på 0771-47 48 49, för att gå vidare i din ansökan. Lägsta räntan för billån på Zmarta är 2,87 procent, med en uppläggningsavgift på 595 kronor.

Avbetalning billån

Återbetalningstiden för billån skiljer sig om du väljer att ansöka om ett billån eller blancolån. Väljer du att ansöka om billån så gäller den maximala återbetalningstiden på sju år och väljer du blancolånet är återbetalningstiden upp till 18 år. Vår jämförelsetjänst är helt kostnadsfri och när du ansöker hos oss slipper du långa väntetider på banken då vi oftast lämnar svar inom 24 timmar.

Läs även: Låna 600 000 kr

Välja bilmodell

Det första du behöver göra när du ska köpa bil är att välja bilmodell. Lyssna på dina behov och ta hänsyn till dina förutsättningar. Behöver du en stor bil eller klarar du dig med en mindre? Större bilar drar generellt mer bränsle än mindre bilar. Därför kan du bli tvungen att kompromissa mellan dina behov och ekonomiska förutsättningar.

Se över dina behov och ta hänsyn till dina förutsättningar!

Fundera över vilka egenskaper du tycker är viktigast. När du kommit fram till vad du faktiskt letar efter kan du börja jämföra olika alternativ. På nätet kan du läsa recensioner om gamla och nya bilmodeller. Du kan bland annat hitta detaljerad information om bränsleförbrukning och säkerhet som hjälper dig välja bilmodell.

Du kan även jämföra bilmodeller på Bilsvar.se - en oberoende och reklamfri söktjänst som jämför ekonomi, miljö, säkerhet och teknik. Här kan du söka bland över 50 000 gamla och nya bilar. Det enda du behöver göra är att knappa in märke, modell, pris, tillverkningsår, drivmedel, växellåda och karossmodell. En bra och uppskattad tjänst!

Minst lika viktigt är att du skapar dig en egen uppfattning. Det kan du bara göra genom att provköra olika bilmodeller. Gör en lista över modeller som du är nyfiken på och ta kontakt med en bilhandlare eller privatperson som i alla fall har en av dessa till salu. Be om att få provköra bilen så att du kan få en känsla för om bilen passar dig.

Exempel på karossformer Låt din familjesituation avgöra vilken bilmodell du ska välja. Om du lever ensam kan en cabriolet, coupé eller roadster vara ett spännande alternativ men är inte det bästa valet om du har barn - dessa modeller är nämligen inte anpassade för en familj med små barn. Vill du ha en rymlig bil ska du välja en halvkombi, kombi, sedan eller SUV.

Det finns åtminstone sju olika karossformer att välja mellan. Dessa är:

 • cabriolet

 • coupé

 • halvkombi

 • kombi

 • sedan

 • småbil

 • SUV

Hur mycket en bil kostar beror inte bara på vilken karossmodell och motor den har - andra faktorer som påverkar bilpriset är bland annat miltal, skick, årsmodell och även bilmärke. Exempel på premiummärken är Audi, BMW och Mercedes. Om du vill ha en bil som är billig att köpa och äga ska du istället köpa en Kia, Hyundai eller Toyota.

Populära bilmärken i Sverige:

 • Audi

 • BMW

 • Fiat

 • Ford

 • KIA

 • Mercedes

 • Nissan

 • Renault

 • Skoda

 • Toyota

 • Volkswagen

 • Volvo

Kvinnor och män prioriterar olika Enligt en undersökning som marknadsundersökningsföretaget YouGov genomförde 2018 Undersökning om hur prioriterar kvinnor och män olika egenskaper i en bil. Till exempel svarade cirka 15 % fler kvinnor än män ja på frågan “Tar du hänsyn till miljön vid bilköp?”. Dubbelt så många män som kvinnor var därtill negativa till den nya fordonsskatten i Sverige.

Skapa en prisbild

Innan du ska köpa bil måste du räkna på kostnader och skapa en prisbild. Den första och största utgiften är inköpspriset. Sedan tillkommer löpande kostnader, till exempel drivmedel och försäkring. Gör en noggrann kalkyl innan du väljer bilmodell. Räkna på alla utgifter - glöm inte bort kostnad för lån och kostnad för eventuella reparationer.

Räkna på inköpspris En bil kan kosta hur lite som helst. Den kan också kosta hur mycket som helst. Det är upp till dig hur mycket du kan och vill betala för en bil. Bestäm dig för en summa och gör en kalkyl för att se om du behöver låna pengar eller inte. När du räkna på kostnader får du inte glömma bort eventuella räntekostnader och värdeminskning.

Bilens löpande kostnader Nästa steg är att räkna på löpande kostnader. Du behöver nämligen räkna på hur mycket det kostar att äga bilen för att veta om du har råd. Exempel på löpande kostnader är drivmedel, försäkring, reparationer och skatt. Dessutom måste du tänka på att bilen minskar i värde. En nyare bil minskar snabbare i värde än en begagnad.

Så här säger Fabian van Beirs, affärsområdeschef på Zmarta;

"Försök att tajma återbetalningstiden så bra som möjligt med värdeminskningen på bilen. Det här är framför allt viktigt om man belånar bilen till hundra procent, för att man ska slippa åka på ett restvärde."

Drivmedel På svenska vägar är majoriteten av alla bilar fossildrivna. Det innebär att bilar tankas med bensin eller diesel. Som tur är har intresset för biodrivmedel och miljöbilar ökat senaste åren. Bra att veta är att alla drivmedel har både för- och nackdelar. När du ska köpa bil är rekommendationen att välja ett klimatvänligt och långsiktigt alternativ.

Vissa städer har redan infört bensin- och dieselförbud samt miljözoner för personbilar!

 • Bensin- och dieseldrivna bilar

Det råder delade meningar om förbränningsmotorns framtid. Några hävdar bestämt att den kommer försvinna och andra menar att den kommer vara kvar - förutsatt att det investeras i teknik för effektivare förbränning och mindre utsläpp. I vissa städer har man dock redan infört bensin- och dieselförbud samt miljözoner för personbilar

Det kommer å andra sidan dröja till 2022 innan kommuner tillåts utestänga äldre bilar från miljökänsliga områden och stadskärnor. Preliminärt ska det finnas tre miljözoner och redan från och med 2020 har kommuner möjlighet att förbjuda äldre dieselbilar i en av tre zoner. Transportstyrelsen kom med förslaget om miljözoner 2016.

 • Bränslecellfordon Idag (2018) finns det få bränslecellfordon i världen. Majoriteten är prototyper som är begränsade till få tankställen. Ett exempel på bränslecellfordon är vätgasbil - en elbil med bränslecell och vätgastank istället för batteri. I Sverige finns 35-40 vätgasbilar. De är begränsade till fyra tankställen - Arlanda, Göteborg, Mariestad och Sandviken.

Ytterligare vätgasstationer ska byggas i Malmö och i Västberga. Senast 2020 ska det finnas minst 14 tankställen för vätgasbilar runtom i Sverige.

 • Elbilar Senaste åren har intresset för elbilar ökat - framför allt för bilmärket Tesla. Fördelen med elbilar är att de är billiga i drift och miljövänliga - nackdelen är att elbilar är dyra i inköp och har begränsad räckvidd. En Tesla Model X kostar till exempel från 982 900 kr och har en räckvidd på 380 till 475 km. Priset förväntas dock sjunka i framtiden.

 • Elhybridfordon En hybridbil har både förbrännings- och elmotor. Hur den är konstruerad kan variera - vanligast är dock att en hybridbil har bensinmotor fram och elmotor bak som driver på bakaxeln. Eftersom energi från både motor och inbromsning kan ladda batteriet - och driva bilen vid lägre hastigheter - blir verkningsgraden för bilen bättre.

 • Gasdrivna bilar I Sverige är gasdrivna bilar ovanligt bland privatbilister. Desto mer vanligt är det hos kommuner och landsting samt inom buss- och taxibranschen. En gasbil kostar något mer än en vanlig bil men är billig i drift - tyvärr finns det få tankställen både i Sverige och utomlands, vilket naturligtvis drar ner privatpersoners intresse för gasdrivna bilar.

Försäkring Förutom drivmedel måste du även räkna på hur mycket en försäkring kostar för bilen du vill köpa. Enligt lag är du skyldig att ha minst en trafikförsäkring. Hos nästan alla försäkringsbolag kan du dessutom teckna en halv- eller helförsäkring för heltäckande skydd. I halv- och helförsäkring ingår alltid trafikförsäkring hos alla försäkringsbolag.

"Det viktigaste när du skaffar en bilförsäkring, utöver att jämföra erbjudanden från olika försäkringsbolag, är att bestämma vilken omfattning på skydd du behöver - trafik-, halv- eller helförsäkring. - Tomas Jonson, VD på Insplanet"

Hur mycket din bilförsäkring kostar beror på olika faktorer. Bland annat hur gammal du är, var du bor och vilken bil du har. Några faktorer kan du påverka men tyvärr inte alla. Bra sätt att ta reda på vilket försäkringsbolag som kan erbjuda dig bäst pris och villkor är att kontakta en jämförelsetjänst - till exempel Insplanet.

" Prisskillnader mellan olika bolag kan vara stora och du kan spara tusentals kronor på att jämföra försäkringsbolag. Det är inte alltid den försäkring som kostar mest som ger bästa skyddet - prisskillnaden beror snarare på att försäkringsbolag bedömer risken olika. Det innebär att du genom att jämföra olika alternativ kan få en försäkring som är både billigare och bättre än din nuvarande försäkring. Säger Sebastian Franzén, försäljningschef på Insplanet."

Bilreparation Sverige är ett av Europas dyraste länder när det kommer till driftskostnader. Ungefär 850 kr per månad beräknas svenskar betala i genomsnitt för assistans och underhåll. Den höga kostnaden beror på dyra reservdelar och höga arbetskostnader. Ta gärna hänsyn till priset på reservdelar när du bestämmer vilken bilmodell du ska köpa.

Ta gärna hänsyn till priset på reservdelar när du bestämmer vilken bilmodell du ska köpa!

Vissa bilmodeller är mer olycks- och skadedrabbade än andra. I Länsförsäkringars maskinskaderapport (2017) kan man se att det finns stora skillnader i skadefrekvens för olika bilmärken. Lägst skadefrekvens har asiatiska bilmärken som Kia, Hyundai och Honda. Bland europeiska bilmärken klarade sig Renault, Saab och Ford bäst.

Motorskador är vanligare för Mini, Seat och Peugeot än för medelbilen. Porsche, Chrysler och Fiat har i sin tur högre frekvens på växellåds- och drivningsskador. Det kan med andra ord löna sig att läsa på om bilmärken och bilmodeller innan du köper bil. Om du vill spara pengar ska du undvika olycksdrabbade bilmärken och modeller.

En maskinskada kostar i genomsnitt 17 000 kr att reparera. Dyrast är motor- och växellådsskador. Be om offert från olika verkstäder då priset kan variera. I regel står arbetskostnaden för en tredjedel av totala priset och reservdelar för två tredjedelar. Oftast har premiummärken både dyrare reservdelar och högre verkstadskostnader.

Fordonsskatt Fordonsskatt måste betalas för skattepliktiga fordon med undantag för fordon som är avställda eller tillfälligt registrerade. Du måste betala fordonsskatt för dessa fordon:

 • bussar

 • lastbilar

 • motorcyklar

 • motorredskap

 • personbilar

 • släpvagnar

 • traktorer

 • tunga terrängvagnar

Dock måste du inte betala fordonsskatt för till exempel bussar, lastbilar, motorcyklar och personbilar som är 30 år eller äldre enligt Transportstyrelsens vägtrafikregister och som inte används i yrkesmässigt skick. På Transportstyrelsens hemsida hittar du mer information om vilka fordon som inte är skattepliktiga i Sverige.

Storleken på fordonsskatten beror på 1) drivmedel och koldioxidutsläpp eller 2) drivmedel, 3) fordonsslag och skattevikt.

För personbilar klass 1 (inte dieseldrivna) sträcker sig kostnaden från 913 kr per år (skattevikt 0-900 kg) till 5 409 kr per år (skattevikt 2 901-3 000 kg). För personbilar (dieseldrivna) sträcker sig kostnaden från 2 298 kr per år (0-900 kg) till 16 963 kr per år (3 401-3 500 kg). Välj en liten och miljövänlig bil för lägre fordonsskatt.

 • Bonus malus

Den 1 juli 2018 infördes nytt fordonsskattesystem för nya personbilar klass I och II, lätta bussar och lätta lastbilar. Ändringen berör endast nya fordon som är påställda i vägtrafikregistret från och med det datumet. Syftet med bonus malus-systemet är att öka andelen miljövänliga fordon för att uppnå mål om fossilfri fordonsflotta i Sverige. Bilar med låga utsläpp - det vill säga miljövänliga fordon - premieras med bonus upp till 60 000 kr. För att belönas med bonus får bilen släppa ut som mest 60 g koldioxid per km. Nya bensin- och dieselbilar klass I och II, lätta bussar och lätta lastbilar får förhöjd fordonsskatt tre första åren. Beräkna din fordonsskatt på Transportstyrelsen!

Värdeminskning på bil Det är viktigt att du tänker på andrahandsvärdet när du köper bil. Framför allt om du ska köpa ny bil. Efter fem år har i snitt halva bilens ursprungliga värde försvunnit. Vill du göra en bra affär ska du därför köpa en begagnad bil. Störst värdeminskning har nämligen dyra premiummärken. Tänk efter innan du köper en dyr och ny bil.

Köpa begagnad bil

Du kan köpa begagnad bil hos bilhandlare eller privatperson. Ofta är det ett dyrare alternativ att köpa hos bilhandlare men framför allt är det ett tryggare alternativ. När du köper bil av bilhandlare är du nämligen skyddad av konsumentköplagen - oavsett om du köper begagnad eller ny bil. Det innebär att du är garanterad schyssta villkor.

Det är svårare att köpa en begagnad bil än ny bil. En begagnad bil har nämligen en historia som du måste räta ut. Till skillnad från en ny bil har en begagnad bil i värsta fall varit med om en olycka. Innan du köper en begagnad kärra är det därför viktigt att du tar reda på eventuella skavanker, vilket kan vara lättare om du köper bil privat.

En fördel med att köpa begagnad bil är att du får valuta för pengarna. Som exempel har värdet på en ny bil i snitt halverats på tre år. En begagnad bil minskar - som tur är - långsammare i värde. Det innebär att du inte riskerar förlora halva insatsen på kort tid. Nästan alltid är det en bättre affär att köpa begagnad bil istället för en ny bil.

Fördelar med att köpa begagnad bil

 • billigare än ny bil

 • mindre värdeminskning

 • valuta för pengarna

En nackdel med att köpa begagnad bil är att du inte vet hur den tidigare ägaren tagit hand om bilen. Han eller hon kanske var för duktig på att slira på kopplingen och kanske har bilen varit med om en och annan olycka. Mycket kan du ta reda på bara genom att provköra bilen och göra enklare efterforskningar. Syna bilen i sömmarna!

Nackdelar med att köpa begagnad bil

 • ingen garanti

 • risk för oförutsedda utgifter

 • sämre skick än ny bil

Köpa ny bil

Många drömmer om att köpa en ny bil och det är lätt att förstå varför. Dessvärre är det inte en bra affär eftersom värdet på en ny bil i genomsnitt halveras på tre år. En ny bil kan å andra sidan ge säkerhet och trygghet vilket är nog så viktigt. Innan du bestämmer dig för att köpa en bil måste du göra en noggrann kalkyl. Det är viktigt.

Fördelar med att köpa ny bil

 • Nybilsgaranti i två år

 • Perfekt skick

 • Senaste tekniken

Nackdelar med att köpa ny bil

 • Dyrare försäkring

 • Dyrare reservdelar

 • Snabb värdeminskning

Finansiera bilköp

När du ska köpa bil kan du ta ett billån med eller utan säkerhet. Om du köper en bil - begagnad eller ny - hos en auktoriserad bilhandlare kan du få ett billån med låg ränta mot att du betalar 20 % kontant och lämnar bilen som säkerhet. Har du inte möjlighet att betala 20 % kontant kan du ta ett billån med högre ränta utan krav på säkerhet.

Jämför olika lån för att försäkra dig om att du får den bästa räntan!

Det billigaste alternativet när du ska köpa bil är att utöka lån på bostadsrätt eller hus. För att kunna göra det är kravet att du inte lånat mer än 85 % av värdet på bostaden och att bostaden är värd mer än lånet. Nackdelen är att du riskerar aktivera krav på amortering. Det innebär att månadskostnaden blir högre. Finns det utrymme för det?

Oavsett vilket billån du tar ska du förhandla med banken om räntan för bästa möjliga bilaffär. Ju lägre ränta, desto billigare lån. Din bank vill förstås behålla dig som kund och erbjuder därför hellre lägre ränta än förlorar dig till en konkurrent. Därför behövs ingen stor ansträngning för att förhandla, menar Fabian van Beirs på Zmarta.

"Det är ganska enkelt egentligen. Säg till din bank att nu har jag fått den här räntan på ett annat ställe, vad kan ni erbjuda mig för att jag inte ska byta bank? -Fabian van Beirs, affärsområdeschef Zmarta."

Jämför billån Innan du tar ett billån är det viktigt att du jämför olika lån. Då kan du vara säker på att få bästa räntan. Med bara en kreditupplysning jämför Zmarta billån från över 30 banker och långivare. Om du jämför billån på egen hand kommer varje bank och långivare göra en kreditkoll. Det är negativt för ditt kreditbetyg och påverkar vilken ränta du får.

Billån exempelräntor från Zmartas kunder

 • Ålder Län Summa lån ränta Effektiv ränta

 • 40 år Västernorrland 176934 kr 6,9 % 7,7 %

 • 40 år Halland 155705 kr 7,0 % 7,8 %

 • 45 år Gotland 493000 kr 4,6 % 4,8 %

 • 50 år Jämtland 190391 kr 5,6 % 6,1 %

 • 50 år Södermanland 180454 kr 8,0 % 8,7 %

 • 50 år Jönköping 106513 kr 8,1 8,9

 • 65 år Jämtland 89285 kr 5,0 % 6,0 %

 • 70 år Kalmar 231751 kr 7,2 % 7,8 %

 • 75 år Östergötland 115000 kr 6,5 % 6,7 %

På Zmarta kan du ansöka om billån - så kallade privatlån - upp till 600 000 kr. Med andra ord kan du antingen låna till bara kontantinsatsen eller hela bilen. Fördelen med billån är att de ger fler möjlighet att köpa bil och att du inte är tvungen att lämna bil eller bostad som säkerhet. Kontakta oss på Zmarta idag för gratis rådgivning!

"Utvärdera alltid olika alternativ baserat på den effektiva räntan, den beaktar nämligen alla kostnader för lånet - inte bara räntan utan även alla avgifter som tillkommer. Men ibland kanske månadskostnaden är viktigare för dig som kund och då kanske du föredrar ett lån med högre ränta men med en längre återbetalningstid. - Tomas Jonsson, VD Insplanet."

Tips för bättre bilaffär

I den svenska kulturen finns en ovillighet och rädsla för att hamna i konflikter. Därför är vi enligt traditionen försiktiga när det kommer till att pruta. Däremot är vi inte rädda för att pruta när vi ska köpa bil. Kanske för att ansträngningen är liten i förhållande till den vinst man kan göra. Genom att pruta gör du en bättre bilaffär. Våga pruta!

Var inte rädd för att pruta. Ansträngningen är liten i förhållande till den summa du kan spara!

När du ska förhandla om pris på en bil är det viktigt att du pratar med rätt person vid rätt tillfälle. Nedan hittar du fyra användbara och enkla tips för en bättre bilaffär.

För bästa bilaffär ska du:

Köpa bil på fel årstid Det kan löna sig att köpa en cabriolet på vintern. I bilhallen eller garaget står bilen nämligen bara och kostar pengar. Om du köper en cabriolet under vinterhalvåret har du goda möjligheter att pruta på priset eftersom ägaren är angelägen om att sälja.

Köpa bil före årsskiftet Många bilhandlare har månads- och årsmål som de gärna vill nå. Det ger dig ett litet övertag i slutet på varje månad respektive år. Om du väntar till slutet på en månad - framför allt i slutet på december - kan du göra ett bra klipp om du vågar pruta.

Köpa en utgående bilmodell När du köper en utgående bilmodell behöver du inte anstränga dig för att pruta. Bilhandlare vill nämligen bli av med gamla modeller för att ge plats åt nya. Eftersom det sällan är stor skillnad mellan nya och gamla modeller kan du göra en bra bilaffär.

Kompromissa - föreslå andra rabatter Om bilförsäljaren inte vill acceptera ett lägre pris kan du förhandla om andra rabatter. Till exempel gratis försäkring under sex månader eller dyrare fälgar om du köper av en bilhandlare. Ge inte upp bara för att bilförsäljaren säger nej första gången.

Hitta bil

När du vet hur dyr bil du har råd med kan du börja leta bil. På Cardrop hittar du begagnade bilar till bra priser. Cardrop är en smidig tjänst med stort utbud. Under varje bil kan du läsa om specifikationer, utrustning och Cardrops tester. Nästa steg är att signera med Bank-ID. Inom 48 timmar måste kontantinsatsen vara betalad.

Hitta en bil som uppfyller dina krav och önskemål för det pris du är villig att betala!

Du kan köpa bil hos en bilhandlare - till exempel Cardrop - eller en privatperson. Det viktigaste är att du hittar en bil som uppfyller dina krav och önskemål för ett pris som du kan och vill betala. Nedan hittar du information om vad du behöver veta innan du köper bil av en bilhandlare eller en privatperson - bland annat om garantier.

Bil- och ägarkontroll

Det är viktigt att du gör en bil- och ägarkontroll innan ägarbyte. Transportstyrelsen sitter på information om alla fordon och fordonsägare registrerade i Sverige. Först vill du se om ägaren verkligen äger bilen och sedan vill du se om det finns skulder på bilen. Nedan hittar du en lista med exempel på fordonsrelaterade skulder:

 • fordonsskatter

 • felparkeringsavgifter

 • infrastrukturavgifter

 • trängselskatter

Den 1 juli 2014 trädde en lag i kraft som innebär att fordon kan tas i anspråk om det finns obetalda fordonsrelaterade skulder - även efter ägarbyte. Det innebär att du om det vill sig illa kan bli tvungen att lösa en skuld för att få tillbaka bilen som du betalat för. Det är något du vill undvika. Därför är det viktigt att göra bil- och ägarkontroll.

Förutom att kontrollera fordonsrelaterade skulder måste du även säkerställa att bilen är betald. Om bilen är köpt på avbetalning får den inte säljas vidare utan långivarens godkännande. Det är din skyldighet som köpare att undersöka om bilen är betald. Du måste med andra ord höra dig för med tidigare ägare om bilen är betald eller inte.

Köpa bil av bilhandlare

Som konsument finns det några saker du behöver tänka på när du ska köpa bil av bilhandlare. Till att börja med ska du vända dig till en försäljare som du litar på och som är ansluten till Motorbranschens Riksförbund eller annan branschförening. Det underlättar nämligen om det blir några problem med bilen eller köpet.

Spara alltid garantibevis, garantivillkor, servicebok och varudeklaration!

När du köper bil av bilhandlare ska du inte behöva göra en bil- och ägarkontroll. Men eftersom det är lätt att kolla upp bil och hitta uppgifter om fordon är det lika bra att du gör det ändå för att vara på den säkra sidan. Det händer förstås att även bilhandlare gör fel. Ha därför som vana att alltid göra bil- och ägarkontroll vid bilköp.

Oavsett om du köper en begagnad bil eller ny bil ska du provköra den. Bilhandlare har alltid sina bilar i fint skick men det är viktigt att du får en känsla för bilen, det vill säga att du får känna efter om du trivs med den eller inte. När du provkör har du även möjlighet att upptäcka eventuella fel - det kan vara både små och stora skador.

Om du hittar fel på bilen kan du komma överens med bilhandlaren om att skadorna ska åtgärdas före leverans. I såna fall är det viktigt att det skrivs in i köpeavtalet - för visar det sig att felet inte är åtgärdat kan du hänvisa till avtalet. Av samma anledning ska du alltid spara garantibevis, garantivillkor, servicebok och varudeklaration.

Köpa bil av privatperson

Det är viktigt att du gör en bil- och ägarkontroll när du köper bil av privatperson. Det händer tyvärr att människor försöker sälja stulna bilar. För att ta reda på vem som är ägare till en bil ringer du Transportstyrelsen och uppger registreringsnumret. De kan berätta om alla personer som någon gång stått som ägare till bilen.

Som köpare är du skyldig att ta reda på om bilen är betald eller inte. Om bilen är såld på avbetalning omfattas den nämligen av äganderättsförbehåll. Det innebär att bilen inte får säljas utan långivarens godkännande. Du tar lättast reda på det genom att ta kontakt med tidigare ägare eller kolla i Vägtrafikregistret.

Innan du köper bil är det viktigt att du kollar om det finns fordonsrelaterade skulder!

Bilhandlare kan sedan 1 oktober 2001 registrera i Vägtrafikregistret att bilen är såld med äganderättsförbehåll. Om du köper en bil som sålts innan dess - eller köper av en privatperson - måste du kontakta tidigare ägare. Det kan kännas omständligt men om du inte kontrollerar är risken att du tvingas betala det som är kvar på lånet.

Innan du köper bil är det viktigt att du kollar om det finns fordonsrelaterade skulder. Enligt en lag som trädde i kraft 1 juli 2014 kan fordon tas i anspråk för tidigare ägares obetalda fordonsrelaterade skulder - även om du står som ägare. Kolla därför alltid med Transportstyrelsen och Kronofogdemyndigheten om det finns skulder på bilen.

Köpare har undersökningsplikt enligt köplagen. Säljare har i sin tur upplysningsplikt. Det innebär att du måste hitta okända fel och säljaren upplysa om kända fel. Tyvärr kan du inte i efterhand hävda fel i varan om det är uppenbart att du borde upptäckt felet vid din undersökning. Du kan också betala för en undersökning på en verkstad.

Köpa bil på Facebook

Det finns många Facebook-grupper för dig som ska köpa och sälja bil. Men varför använder man Facebook som bilförmedling? Till skillnad från till exempel Blocket är det gratis att lägga upp en bilannons i en Facebookgrupp. I Facebook-grupper kan du dessutom få tips och råd inför ditt kommande bilköp - till exempel fråga om vad andra tycker om en specifik bilmodell.

Vi listar nedan de största och mest aktiva Facebook-grupperna inom köpa/sälja bil.

Grupper som gäller för hela Sverige:

 • Sveriges bilägare

 • Köp-sälj-byt bilar I Sverige 17 000 medlemmar

 • Bilar säljes köpes eller bytes 45 000 medlemmar

 • Bilar, fordon och tillbehör till salu hela landet! 7 000 medlemmar

 • Bilar, Mopeder, Sälj,Köp,Bytes,Skänkes! 26 000 medlemmar

 • Köp & Sälj Fordon/Bildelar 43 000 medlemmar

Grupper för specifika områden i Sverige:

 • Köp o Sälj Motor Stockholm / Uppsala 32 500 medlemmar

 • Bilar Köpes/säljes Falun/dalarna 1 800 medlemmar

 • Köp och sälj bilar i Skåne 6 500 medlemmar

Grupper speciellt inriktade på specifika bilmärken:

 • VOLVOMARKNADEN - Köp & Sälj 47 000 medlemmar

 • BMW Marknad 🇸🇪 33 000 medlemmar

 • AUDI Marknad Köp&Sälj 25 000 medlemmar

 • SAAB Köp och sälj, bilar och delar 35 000 medlemmar

 • Audi-Buy N Sell 800 medlemmar

För dig som söker hybrid och el-bil:

 • Hybrid- och El-bilar i Sverige 4 000 st

Sist men inte minst när vi ändå pratar om Facebook. Glöm inte bort att gilla Zmarta på Facebook!

Provköra bil

Be om att få provköra bilen i minst en halvtimme. Under den korta stunden hinner du få en uppfattning om bilen passar dina behov och förutsättningar. Det är viktigt att du startar bilen kall - annars är risken att du missar eventuella startproblem. När du ska provköra ska du passa på att kolla däcken, exteriören, interiören och under huven.

Lyssna efter oljud, testa alla funktioner och knappar i bilen och prova kopplingen!

Provkör gärna mer än ett exemplar av samma bilmodell. Då får du god uppfattning om hur bilen ska kännas och se ut. När du provkör ska du fundera över om du lätt tar dig i och ur bilen, om dina barn får plats och om bagageutrymmet är tillräckligt stort. Lyssna efter oljud, testa alla funktioner och knappar i bilen och prova kopplingen.

Däck Fråga säljaren om både sommar- och vinterdäck ingår i priset. På sommardäck ska mönsterdjupet vara minst 1,6 mm enligt lag. På vinterdäck ska mönsterdjupet vara 3 mm eller mer. Om däcken inte uppfyller kraven på mönsterdjup har du anledning att förhandla med säljaren om priset. Nya däck kostar cirka 500 kronor styck.

Exteriör Fråga säljaren om bilen har några skavanker. Efter det ska du gå igenom exteriören noga. Det kan nämligen finnas bucklor, repor, stenskott eller trasiga detaljer som han eller hon inte känner till och som drar ner värdet på bilen. Om du ska köpa begagnad bil får du dock räkna med att bilen har mindre skavanker som enkelt går att åtgärda.

Interiör Inredningen avslöjar hur säljaren tagit hand om bilen. En bil som är både hel och ren på insidan är oftast välskött även under huven. Om interiören är ovårdad och skadad ska du dra öronen åt dig. Det kan vara en god idé att provköra olika exemplar - bara för att jämföra pris och skick hos olika bilar. Du vill inte betala ett överpris, eller hur?

Under huven När du öppnar huven får du - förhoppningsvis - se en ren motor. Om den är smutsig kan det bero på bristande underhåll. Kontrollera oljenivån och oljepåfyllningslocket. Efter det kan du undersöka kylarens expansionskärl. Har du ingen aning om var du kollar oljan eller var kylaren sitter är rekommendationen att ta med någon som vet.

Det är dyrt att reparera motorer. Samma gäller för växellådor. Därför är det viktigt att du kontrollerar motor och växellåda noggrant - annars är risken att bilen går sönder så fort du lämnar bilförsäljarens uppfart. Det vill du undvika. Om du upptäcker ett fel kan du antingen kräva att felet måste åtgärdas innan köp eller förhandla om priset.

Köpekontrakt

På köpekontrakt skriver köpare och säljare under med:

 • namn

 • personnummer

 • adress

 • postnummer

 • postadress

 • telefonnummer

Utöver personuppgifter skriver man även information om bilen - bland annat bilmärke, årsmodell, färg, registrerings- och chassinummer. En färdig mall finns att ladda ner på Konsumentverket.se

Ägarbyte

Du och säljaren måste anmäla om ägarbyte. Det kan ni göra via appen Mina Fordon, webben eller med registreringsbeviset. Läs mer om respektive alternativ nedan:

Appen Mina Fordon Du kan ladda ner appen Mina Fordon utan kostnad på Appstore eller Google Play. För att anmäla ägarbyte i appen behövs senast utfärdade registreringsbevis 2 som är den gula delen. Både du och säljaren behöver giltigt körkort. Ägarbytet registreras samma dag som anmälan sker. Det innebär att datum för ägarbyte inte kan väljas.

Ägarbytet registreras samma dag som anmälan sker. Datum för ägarbyte kan inte väljas!

Webben För att göra ägarbyte på webben behöver säljaren e-legitimation - bankID eller mobilt bankID. Både du och köparen måste dessutom ha giltigt körkort. Säljaren behöver uppge behörighetskoden från del 1 som är den blå delen av registreringsbeviset. Om ägarbytet görs på webben blir datum för ägarbyte samma dag som anmälan sker.

Registreringsbevis Det går också bra att använda det senast utfärdade registreringsbeviset i original när ägarbyte ska göras. Anmälan görs på del 2, den gula delen på registreringsbeviset. På registreringsbeviset ska du som köpare skriva ditt namn, adress, personnummer, datum för äganderättens övergång och underskrift. Säljaren ska också skriva under.

Anmälan om ägarbyte skickas till:

Transportstyrelsen 701 81 Örebro

Betalning vid bilköp

Det finns olika sätt att betala en bil på. Vilka betalningsalternativ som finns beror bland annat på hur dyr bil du ska köpa och vem du ska köpa bil om. Läs mer om olika alternativ nedan.

Betala bil med digital banköverföring Det har hunnit bli 2018 när den här köpa bil-guiden skrivs men fortfarande går det att betala en bil med en check. Notera att det endast fungerar via säljarens bankkontor.

Betala bil kontant Om du köper en billigare bil - upp till 20 000 kronor - går det bra att betala kontant. Dock kan det variera beroende på säljare. Inte alla säljare vill ta emot kontanter.

Betala bil med PayPal Egentligen är PayPal ett smidigt betalningsalternativ men tyvärr har många skojare lyckats lura både systemet och säljare. Därför accepterar många säljare inte PayPal.

Betala bil med postväxel Ett säkert alternativ är postväxel. Du köper en postväxel hos din bank där både ditt namn och summa framkommer. Postväxeln kontrolleras därefter på säljarens bankk. Det är ett säkert alternativ för köpare och säljare. Nackdelen är att det förutsätter att banken har öppet. Om postväxeln blir godkänd överlåter du postväxeln till säljaren.

Betala bil med Swish Banker har olika beloppsgränser för Swish. Om du är kund hos Handelsbanken eller Swedbank kan du tillfälligt höja beloppsgränsen till 150 000 kronor medan kunder hos Nordea tillfälligt kan höja beloppsgränsen till 250 000 kronor. Kolla med din bank vad som gäller innan du kommer överens med säljaren om att betala med Swish.

Bilförsäkring

Enligt trafikskadelagen måste du ha en trafikförsäkring. Den ersätter bara vissa typer av skador men framför allt skador på förare och passagerare i det försäkrade fordonet. Vill du utöka din bilförsäkring kan du teckna en hel- eller halvförsäkring. I både hel- och halvförsäkring ingår alltid trafikförsäkring oavsett försäkringsbolag.

Observera att en trafikförsäkring inte ersätter skador på det egna fordonet.

Se till att teckna en trafikförsäkring i samband med ägarbyte. Försäkringen ska gälla från den dag fordonet tas i trafik. Kom ihåg att jämföra olika försäkringsbolag innan du tecknar en bilförsäkring. Insplanet är en ledande jämförelsetjänst som jämför villkor utan kostnad. Jämför bilförsäkring gratis på Insplanet redan idag!

Vilken omfattning på försäkring du rekommenderas beror på din risknivå och ålder, bilens värde och vilken premie du vill betala varje månad. Ju dyrare och nyare bil du äger, desto större omfattning på skydd bör du ha. Undantaget är om du har en ny bil med gällande vagnskadegaranti - i såna fall räcker det med bara en halvförsäkring.

När det kommer till bilförsäkring är det viktigt att du inte stirrar dig blind på priset. Det är minst lika viktigt att jämföra innehåll i bilförsäkringar hos olika bolag som att få ett bra pris. Till exempel förekommer skillnader vad gäller maskinskadeförsäkring, vilken ersätter skador som räknas upp i villkoren för halv- och helförsäkring.

I villkoren finns en körsträcke- och åldersbegränsning som kan variera mellan bolag. Jämför bilförsäkring redan idag.

Lönar sig att jämföra försäkringsbolag

Det kan skilja tusentals kronor i försäkringspremie för samma bil och ägare beroende på försäkringsbolag. Det beror på att försäkringsbolag har olika målgrupper och olika syn på prissättning och risk. Eftersom premien kan variera lönar det sig alltid att jämföra försäkringsbolag. Insplanets kunder sparar i snitt 1 800 kr/år på att jämföra.

Så mycket kostar en bilförsäkring i snitt

Insplanets kunder betalar i genomsnitt 4 500 kr för bilförsäkring. En trafikförsäkring kostar cirka 1 000 kr/år medan en helförsäkring för en dyr sportbil på en ung förare i Stockholm kan kosta långt över 10 000 kronor/år. Vilken premie du får beror bland annat på bilmärke, var i landet du bor och vilket försäkringsbolag du blir kund hos.

Oförsäkrat fordon Enligt lag är du skyldig att ha en trafikförsäkring. Den ska tecknas från första dagen du blir ägare till ett fordon. Tidigare ägarens bilförsäkring upphör nämligen att gälla direkt vid ägarbytet. Om ditt fordon inte har en trafikförsäkring blir du ålagd att betala en trafikförsäkringsavgift till Transportstyrelsen, vilken är betydligt högre än premien.

Om du inte tänker använda fordonet kan du ställa av det hos Transportstyrelsen. Då behöver fordonet inte vara trafikförsäkrat. Avställningen gäller från och med den dag du har skickat in en fullständig anmälan till Transportstyrelsen. Du kan när som helst välja att ställa på fordonet. Påställan gäller från den dag du skickar in en anmälan.

Observera att du inte kan ställa på och ställa av ett fordon samma dag.

Trafikförsäkringsavgift Den trafikförsäkringsavgift du får betala om ditt fordon inte har en trafikförsäkring är baserad på försäkringsbolagens årspremier för trafikförsäkring. Dock får avgiften inte vara mer än 10 % högre än högsta trafikförsäkringspremien på marknaden. Nedan hittar du en tabell för trafikförsäkringsavgiften. Det lönar sig inte att vara oförsäkrad.

Så här mycket får du betala i trafikförsäkringsavgift

TFF-kod Avgiftsgrupp Avgift per dag, kr

 • 0101 Personbil, yrkesmässig personbefordran (taxi) 119,64 kr

 • 0102 Personbil, yrkesmässig godsbefordran (budbil) 41,73 kr

 • 0103 Personbil, yrkesmässig uthyrning 63,99 kr

 • 0104 Personbil - husbil, inte yrkesmässig trafik 10,01 kr

 • 0105 Personbil, övriga (privat personbil) 116,86 kr

 • 0501 MC, slagvolym högst 125 cm3 och effekt högst 11 kW 19,47 kr

 • 0502 MC, slagvolym över 125 cm3 eller effekt över 11 kW 139,12 kr

 • 0503 Moped, registreringspliktig 27,82 kr

 • 0601 Traktor 17,23 kr

 • 0801 Terrängfordon 50,08 kr

Köpa bil efter2018 - Nya regler och skatter

Under 2018 tillkom många nya regler och skatter du som bilköpare behöver känna till. Nedan går vi igenom allt du behöver veta när du ska köpa bil.

Bilar med höga utsläpp straffas Från och med 2018 kommer bilar med höga utsläpp straffas. Dessutom får bilar som drivs med diesel ytterligare straffbeskattning. Gränsen för höga utsläpp går vid 140 g koldioxid per kilometer. Observera att omställningen bara gäller bilar som registreras i EU efter den 1 juli 2018. Bilar med låga utsläpp belönas i sin tur med en bonus.

Skattehöjningen gäller endast i tre år. Efter det återgår skatten till det normala. Till och med 2021 används intäkter från skattehöjningen till att finansiera bonusar som betalas ut till nyregistrerade bilar med låga utsläpp. Under den här perioden utgår man från att fler väljer att köpa begagnade bilar för att slippa skattehöjningen.

Förbrukning räknas upp Till och med 31 augusti mättes förbrukning enligt NEDC. Från och med 1 september räknas förbrukning istället enligt WLTP - en tuffare körcykel som innebär att din bil kommer dra mer på papperet. Bilar som ligger nära gränsen för högre beskattning - eller bidrag - kommer därför påverkas negativt eftersom förbrukningen räknas upp.

Minskat intresse för dieselbilar Hösten 2017 sjönk andelen sålda dieselbilar. Det beror på åtminstone tre faktorer - 1) den nya fordonsskatten, 2) bättre och snålare bensinmotorer och 3) miljözoner. Den tredje och sista punkten påverkar framför allt äldre dieselbilar kommande år. Hur som helst är trenden tydlig - många vänder diesel ryggen och väljer andra alternativ.

Miljözoner påverkar andrahandsvärdet på dieselbilar I mars 2018 fick kommuner tillåtelse att införa tre olika miljözoner från och med den 1 januari 2020 för att minska luftföroreningar. Det kommer finnas tre olika miljözoner - den första reglerar tunga fordon, den andra ställer krav på personbilar och den tredje som har högst krav accepterar endast bränslecellsbilar, elbilar och gasbilar.

Några hävdar att miljözoner inte behövs och det är inte säkert när - eller om - dessa kommer införas. Dock kan det löna sig att hålla sig uppdaterad om vad som händer i politiken om du planerar köpa ny dieselbil. Om det pekar mot att miljözoner kommer införas kan du räkna med att andrahandsvärdet på dieselbilar kommer sjunka.

Gratulerar! Du har tgit dig hela vägen till slutet!

Fler i samma kategori

Se alla
Zmarta privatlån
Billån Det här behöver du tänka på inför, under och efter ditt bilköp
I den här guiden hittar du all information du behöver om att köpa bil. Det är mycket att tänka på vid bilköp. Först måst ...
Zmarta privatlån
Billån Låna till MC
Älskar du friheten när du sitter på din motorcykel eller drömmer du om att känna den? Låna till din motorcykel och gör d ...
Zmarta privatlån
Billån Billån med betalningsanmärkning
Går det att ansöka om billån med betalningsanmärkning? Självklart kan du det! Du kan dock inte ansöka om ett vanligt bil ...