SBAB

Om SBAB

SBAB är experter på bolån och har Sverige nöjdaste bolånekunder enligt Svenskt Kvalitetsindex 2022. SBAB vill bidra till bättre boende och boendeekonomi. Förutom bolån erbjuder de produkter och tjänster för att hjälpa sina kunder att fatta trygga beslut genom hela boenderesan. SBAB grundades 1985 och ägs av svenska staten.

Bolån med förmånliga räntor hos SBAB

SBAB erbjuder bra ränta utan att du behöver förhandla. Räntan sätts utifrån hur mycket du vill låna i förhållande till värdet på din bostad. SBAB erbjuder bindningstider som sträcker sig mellan 3 månader och 10 år.

För att ansöka om ett bolån hos SBAB behöver du:

  • Vara folkbokförd i Sverige.

  • Vara utan betalningsanmärkningar.

  • Minst en låntagare behöver ha en stadigvarande inkomst.

För att köpa en bostad behöver du ha en kontantinsats på 15%. Om du inte har hela kontantinsatsen kan SBAB i vissa fall hjälpa till med ett privatlån som täcker det som saknas, max 10% av bostadens värde. Detta gäller endast om du ska köpa en ny bostad.

Om du har energiklass A, B eller C på din bostad så kvalificerar du dig för ett ”Grönt Bolån” och får ett avdrag på räntan. SBAB:s Gröna Bolån uppmuntrar bolånekunder att satsa på energieffektiva bostäder och bidrar till en långsiktigt ökad efterfrågan på energieffektiva bostäder – på så sätt kan SBAB och deras kunder tillsammans minska energiförbrukningen.

Om du har en belåningsgrad på 60% eller lägre och ett bolån på 2 miljoner kronor kan du få vid 3-månaders bindningstid en effektiv ränta på 3,83%.

Kan jag flytta mitt bolån till SBAB?

Med Zmarta kan du enkelt flytta ditt bolån till SBAB. När du flyttar ditt bolån till SBAB behöver du inte förhandla om räntan eftersom den baseras på lånebeloppets storlek jämfört med värdet på din bostad. Det enda du behöver göra för att flytta ditt bolån är att skicka in din ansökan via Zmarta så hjälper våra bolånehandläggare dig med flytten.

Så fungerar amorteringskraven på bolån

Amorteringskraven finns till för att du inte ska kunna ta ett större lån än vad du faktiskt kan betala för. Amorteringskraven kan dock vara lite krångliga att förstå, men vi går igenom hur de fungerar!

Hur mycket du behöver amortera är en procentsats av ditt lån per år, vilket baseras på hur mycket av din bostad som är belånat. Kraven ser likadana ut oavsett bank eller långivare. Bolån som är tecknade innan 2016 täcks inte av amorteringskraven. I vissa fall kan dock långivaren ställa krav på att du behöver amortera.

  • På bolån under 50% finns det inget generellt krav på amortering, men kan i vissa fall krävas av långivaren.

  • Bolån på 50-70% av bostadens värde amorteras med 1% av det totala lånebeloppet per år.

  • Bolån över 70% av bostadens värde amorteras med 2% av det totala lånebeloppet per år.

Om ditt bolån är 4,5 gånger större än din årsinkomst före skatt behöver du amortera ytterligare 1% av det totala lånebeloppet per år. Totalt behöver du då amortera 1-3% av det totala lånebeloppet per år.

Här nedan kan du se exempel på hur din månadskostnad påverkas av amorteringskraven.

Amorteringskalkyl

*Exempel i amorteringskalkylen inkluderar inte ränteavgift.

Ansök om bolån via Zmarta

Jämför innan du lånar! När du ansöker om bolån via Zmarta skickas din låneansökan till flera banker och långivare samtidigt på bara en kreditupplysning från UC. På så vis kan du jämföra låneerbjudanden från flera långivare samtidigt och enkelt se vilken långivare som erbjuder det bästa bolånet för dig utifrån de värden som du tycker är viktiga.

Eftersom faktorerna som avgör vilket bolån du kan få värderas olika hos olika långivare är det inte alltid din gamla bank som kan ge dig det bästa bolånet.

Zmartas jämförelsetjänst är helt kostnadsfri. Förutom bolån kan du också jämföra privatlån, företagslån, elavtal och försäkringar på zmarta.se. Du kan också använda dig av vårt räntebetyg för att se hur din bolåneränta ligger jämfört med andra räntor på marknaden.

Skicka in din bolåneansökan på zmarta.se eller genom att kontakta våra bolåneexperter på kundtjänst.

Zmarta kundtjänst

Öppet alla vardagar 8–17
0431-47 22 30
bolan@zmarta.se

Välkommen med din ansökan!

Här kan du läsa om hur SBAB hanterar dina personuppgifter.

Chatta med oss! Chatt